Шок: АЕЦ "Козлодуй" е на загуба; Всеки трети първолак иска помощ

Преглед на печата: Следването в чужбина гълта хилядарка на месец

Шок: АЕЦ "Козлодуй" е на загуба; Всеки трети първолак иска помощ

24 часа

Опяха заедно загиналите миньори Иван и Николай

В затворени ковчези тази вечер бяха погребани загиналите миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. Пред входа на гробищата в село Крупник ковчезите им бяха поставени за поклонение и отец Величко направи опелото заедно на двамата.

"Жалко, че вместо да им отидем на сватби, ние ги изпращаме тук", каза свещеникът.

Да се простят с тях пристигнаха управителят на рудника Валери Манов, общинския кмет Апостол Апостолов и стотици жители на Крупник и околните села.

24 часа

Тепавичаров избил семейството си заради 12 000 лв. - 4 неплатени вноски по кредит

Опис на имуществото и запор на заплатата заради 4 неплатени вноски към банки за общо 12 000 лева.

Пред такава перспектива бил изправен сержант Георги Тепавичаров от авиобаза Граф Игнатиево, който на 18-и срещу 19 януари т.г. застреля съпругата и двете си невръстни деца и се самоуби.

Трагедията се разигра във ведомствено жилище на Министерството на отбраната на ул. "Македония" в Пловдив, обитавано от семейството.

Труд

Шок: АЕЦ "Козлодуй" е на загуба

За първи път в 40-годишната си история АЕЦ "Козлодуй" е докарана до загуба от дейността си. Това се вижда от отчета на дружеството за първото полугодие на 2013 г.

Централата отчита 5,8 млн. лв. загуба от дейността си за първите 6 месеца на годината, при положение че за същия период м.г. има 90 млн. лв. печалба.

Труд

Как милиардер от "Форбс" прави бизнес в България

На Балканите има само четирима милиардери - трима гърци и един румънец, показва последната класация на списание "Форбс". Румънецът е т.нар. аграрен цар Йоан Николае. Официално той притежава 1,1 млрд. долара.

Същият този човек е почетен гражданин на Свищов и се опитва да развива бизнес в българския град, освен в отсрещния румънски Зимнич. Всичко звучи чудесно, докато едрият предприемач не започва да говори за условията в България: "Инвестициите са като птичките, плашат се и не кацат там, където има напрежение и няма сигурност."

Стандарт

Летните ски хит в Банско

Новата мания на туристите в Банско е спускане със ски или сноуборд по новата 100-метрова пластмасова писта на Бъндеришка поляна. Уникалното за България съоръжение за dry-slope бе планирано преди година, а от скоро вече набира фенове. Особено през почивните дни решилите да потърсят разхлада в планината се пускат и по нанадолнището със ски. Пистата е най-голямата в Източна Европа. Трасето е направено от модули и е на лидера в изработването на този вид писти - немската фирма Skitrax. Трасето е подходящо както за обучение, така и просто за забавление.

Монитор

Следването в чужбина гълта хилядарка на месец

Следването в чужбина излиза минимум 1000 лв. на месец на родителите извън таксата за обучение. Ако младежът не работи и разчита изцяло на семейството си, сумата може да скочи и до 2000 лв. Това изчислиха за „Монитор" експертите от водеща фирма, която изпраща студенти зад граница. „Издръжката зависи много от това в кой град е университетът. В Лондон например е около 1000 паунда на месец, а в по-северните части на Великобритания, като Манчестър например, сумата е по-ниска - около 600 лири", уточни Иво Георгиев, консултант по проекта „Световно образование".

Така, ако нямат стабилни доходи, родителите разпродават имоти и пестят от нови коли, за да инвестират в обучението на детето си. Ако имат късмета да си намерят работа в Англия, студентите могат да припечелват по около 500-600 лири на месец и така да облекчат родителите си.

Сега

Държавата спечели първа битка срещу корупцията в научния фонд

Държавата успя да преодолее първото препятствие в опит да върне поне част от парите, раздадени миналата година при скандалната сесия на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ). С няколко свои решения Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил като правилна отмяната на 22 проекта, финансирани неправомерно през 2012 г. Прекратяването им стана със заповед от 11 февруари т.г., подписана от тогавашния министър на образованието от ГЕРБ акад. Стефан Воденичаров. Мотивът бе, че тези проекти са от областите педагогика и мултидисциплинарни изследвания. Тези научни сфери обаче не са сред приоритетните за конкурса, което е нарушение на процедурата.

Дума

Всеки трети първолак иска помощ

20 298 молби-декларации за отпускане на еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас за новата учебна година, са подадени официално, информираха от Агенцията за социално подпомагане. Простото изчисление показва, че всеки трети първолак се нуждае от помощ за 15 септември, защото целият випуск е от над 63 100 деца.

С постановление на МС от юни размерът на тази помощ бе увеличен на 250 лв. Издадените заповеди за отпускане на помощ за първокласници са 15 601, като тя се отнася за 15 913 деца. Издадени са 67 заповеди за отказ, обработват се още 4631 молби.

Право на помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в 1 клас на държавно или общинско училище, и средният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е не по-висок от 350 лв. Този критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, с един жив родител и настанени в приемни или в семейство на роднини или близки.

Молби се подават след записване на детето в първи клас. Крайният срок е 30 септември 2013 г. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.