25 април – Международен ден на ДНК

Откритието на двойната ДНК спирала през 1953 г. бележи огромен скок в историята на науката и поражда съвременната молекулярна биология

25 април – Международен ден на ДНК

Всяка година на 25 април се чества международният ден на ДНК  - дезоксирибонуклеинова киселина. През 1953 г. на този ден американецът Джеймс Уотсън, англичанинът Франсис Крик, Морис Уилкинс, Розалинд Франклин и колегите им публикуват статии в списанието Nature за структурата на ДНК. В същия брой излиза и статия на екипа на Морис Уилкинс, които правят рентгеноструктурен анализ на ДНК на живо и той също потвърждава двойноспиралния модел.


Техният модел се основава на една рентгеноструктурна снимка, направена година по-рано от англичаните Розалинд Франклин и Реймънд Гослинг, както и на информацията, че базите на ДНК образуват двойки, получена от американеца Ъруин Чаргаф. Правилата на Чаргаф изиграват важна роля за създаването на двойноспиралния модел на ДНК. През 1962 година, след смъртта на Франклин, Нобелова награда за физиология или медицина за откриването на двойноспиралния модел на ДНК е дадена на Уотсън, Крик и Уилкинс.

Целта на националния ден на ДНК е да предостави възможност на обществото да се запознае с най-новите постижения в областта на геномните изследвания и да разбере значението и приложението им. Откритието на двойната ДНК спирала от Джеймс Уотсън и Франсис Крик през 1953 г. бележи изключителна стъпка в историята на науката, поражда съвременната молекулярна биология, която до голяма степен се занимава с разбирането как гените контролират химичните процеси в клетките и дава новаторски прозрения за генетичния код и синтеза на белтъци.

През 70-те и 80-те години на миналия век работата на двамата учени спомага за създаване на нови и мощни научни техники, по-специално рекомбинантни ДНК, генно инженерство, вискоскоростно генетично секвениране и моноклонални антитела, техники, върху които се основава днешната многомилиардна биотехнологична индустрия.