БДЗП провежда в събота кампанията „Ние броим врабчетата“

Кампанията по преброяване на врабчетата ще се проведе за осма поредна година – на 27 април, от 9.00 до 12.00 часа, всеки може да участва

БДЗП провежда в събота кампанията „Ние броим врабчетата“


Тази събота – 27 април, за осма поредна година ще се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Ние броим врабчетата“, съобщават от природозащитната организация. В кампанията може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа и запише броя и вида на наблюдаваните врабчета на сайта  на БДЗП.


Тази година БДЗП се обръща не към хората, а към самите врабчета с молба да се явят в деня на преброяването. За целта екипи на Дружеството поставиха първите в България билбордове за врабчета, съобразени с техните размери и с местата, които обитават в градска среда. Билбордовете са изработени от щадящи природата материали. 

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Кампанията се провежда ежегодно, за да се установи каква са трайните тенденции в популациите им и причините за тези тенденции.

Деца и възрастни могат да се включат в преброяването тази събота, като за целта е необходимо да се избере конкретно място (междублоково пространство, градинка, двор, парк  и т.н.) и да се преброят наблюдаваните врабчета само за 10 минути в периода между 9 и 12 часа. Важно е да се посочи и ако на конкретното място липсват врабчета, уточняват от БДЗП.
Цялата информация за лесното разпознаване на видовете врабчета и за самото преброяване е на сайта БДЗП, както и във Facebook събитието.

През 2023 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България, което показа спад от 52% в популацията на домашното врабче у нас. Градските птици са най-добрият показател за това в каква среда живеем и ние, хората.