Заплатите скачат с 10%; Токът поевтинява светкавично

Свалянето на цените на тока заприлича на фарс; Променят цената на тока няколко пъти годишно...

Заплатите скачат с 10%; Токът поевтинява светкавично
24 часа


Сотир Цацаров: Министърът може да намали цената на тока

Главният прокурор предложи на министъра на икономиката да намали цената на тока и изпрати 15 прокурори и още толкова данъчни в трите ЕРП-та в София, Пловдив и Варна.

Точно в 11 ч вчера, докато Сотир Цацаров съобщаваше новината, екипите, съпроводени от полиция, влязоха в централите на дружествата.

Те ще търсят данни за нарушения или престъпления, извършени от ръководствата

и служителите на ЧЕЗ, EВН и "Енерго-про".

 

24 часа

Апашът Гената свил каса на Делян Добрев

Сериен обирджия на сейфове от Хасково е заподозрян за кражба на каса от дома на енергийния министър Делян Добрев, съобщиха от районната прокуратура в Хасково.

В края на 2009 г. апаши се вмъкнали в жилището му на бул. "Илинден" и си тръгнали с минитрезора, в който имало бижута, юбилейни монети и международни паспорти.

Преди дни при полицейска операция бяха задържани Генади Пушкарски-Гената и Румен Атанасов-Дявола. Двамата са уличени за кражби на каси с пари.

 

Труд

Токът поевтинява светкавично

Сценарий за намаляване на цените на тока в рамките само на 1 ден - 28 февруари, разви икономическият министър в оставка Делян Добрев в парламента вчера. Така електроенергията може да поевтинее още от 1 март, обяви Добрев.

Първата част от сценария вчера стана факт - депутатите приеха едновременно на първо и на второ четене промени в Закона за енергетиката. Според тях цената на тока ще може да се определя по всяко време на годината. Досега това ставаше само на 1 юли.

Втората стъпка е публикуване на промените в извънреден брой на "Държавен вестник" още днес. Добрев вече е разговарял с председателката на парламента Цецка Цачева това да бъде направено.

 

Труд

Станишев не иска да е премиер

Лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да бъде отново министър-председател на страната дори при победа на левицата на предсрочните парламентарни избори.

Решението си той обяви изненадващо пред камерите в президентството вчера, след като съвсем очаквано върна на Росен Плевнелиев мандата за съставяне на правителство в рамките на 41-ото народно събрание.

 

В понеделник мандатът бе върнат и от лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, който обясни на държавния глава колко е трудно да се състави служебен кабинет и предложи БСП и ДПС да направят правителство.

 

Стандарт

Заплатите скачат с 10%

Скок с 10% на минималната заплата ще е последният коз на отиващия си парламент, за да усмири улицата. Това е една от мерките срещу ниските доходи, които президентът Росен Плевнелиев е сондирал с партийните лидери, научи "Стандарт". В 10 часа днес в присъствието на патриарх Неофит държавният глава ще направи обръщение към нацията от парламентарната трибуна. В него ще се акцентира върху необходимостта от спешни мерки срещу бедността. Какви са възможностите за вдигане на минималното възнаграждение е била сред най-обсъжданите теми по време на Консултативния съвет за национална сигурност във вторник, разказаха участници в сбирката.

Сегашният минимум от 310 лева да се вдигне поне до 340 настояват и синдикалистите. Финансовият министър в оставка Симеон Дянков и лидерът на ДСБ Иван Костов са подкрепили идеята. За сметка на това от ГЕРБ се въздържали от конкретен отговор.

 

Стандарт

Ултиматум за строител на "Тракия"

Договорът за трасето между Петолъчката и Карнобат от магистрала "Тракия" може да бъде прекратен и да се търси нов изпълнител. Контрактът ще бъде спрян, ако консорциумът "Тракия IV" "продължава по този начин" и не се мобилизира, за да навакса забавянето. Това заяви строителният министър в оставка Лиляна Павлова. Ако работата по "Тракия" не се засили двойно или тройно, няма как изпълнителите да свършат работата в срок, заяви и пътният шеф Лазар Лазаров. Според договора трасето на "Тракия" трябва да бъде завършено на 1 юни, а дали това ще се случи, не мога да кажа, заяви Павлова. За всеки ден забавяне се дължат санкции, а ако всички възможни се изчерпат, контрактът с изпълнителя на "Тракия" ще бъде прекратен. Ще активираме всички банкови гаранции, ще си приберем неустойките и ще търсим нов изпълнител, обясни Павлова. Според Лазаров вече са извършени около 75% от строителните работи по трасето между Петолъчката и Карнобат. Научавам за проблемите на "Тракия IV" да се разплаща със своите подизпълнители само неофициално, каза Павлова. Ако имат нужда от оборотни средства, трябва да се обърнат към банките, допълни тя. Проверките са открили забавяне в реализацията и на друг важен проект - лот 2 на магистрала "Марица".

 

Монитор

Променят цената на тока няколко пъти годишно

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да променя цената на тока по няколко пъти през годината. Това предвижда проект за изменение на Закона за енергетиката, приет вчера от икономическата комисия в парламента. Целта е да се промени досегашната практика, при която промените в цената на електроенергията се правят само веднъж годишно. Очаква се поправките в законопроекта да бъдат гласувани в пленарна зала днес.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев подкрепи предложенията за промени в Закона за енергетиката. Той обясни още, че са необходими и други мерки, за да бъдат разрешени най-належащите промени в енергетиката. Според него в закона трябва да бъде включено и разделянето на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Необходима е промяна и в Закона за приватизацията, която да позволи в "Набуко Интернешънъл" да се включи с 50% акционерен дял консорциумът "Шах Дениз 2".

 

Преса

Лекарите на протест пред Здравната каса

Медиците излизат на протест пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на 28 февруари срещу административния, нормативния и финансов хаос в болничната и доболничната помощ заради новата методика за финансиране на Касата. Българският лекарски съюз продължава да настоява за оставката на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков. "НЗОК е най-стабилният монопол в страната, няма ли договор с нея здравната система спира да работи. Ако някога излезе цялата истина за Пламен Цеков, той ще е вторият човек в българската история, заслужил титлата "българоубиец". Това каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Междувременно от "Пирогов" заявиха, че няма да участват в протеста.

Сред исканията на лекарите са: Да се приемат договорените между БЛС и НЗОК обеми и цени за 2013 г., отразени в подписания между двете страни протокол.; Народното събрание да освободи д-р Пламен Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения на НЗОК и провал на преговорите за НРД 2013.

 

Сега

Свалянето на цените на тока заприлича на фарс

Опитите на държавните институции да се справят с недоволството на гражданите от високите сметки за ток се изродиха в нещо средно между екшън и фарс. Вчера жандармерията обсади централите на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), а главният прокурор препоръча на министъра на икономиката Делян Добрев да свали цените на тока по експресна процедура. Народното събрание прие на един дъх - като съчета първо и второ четене, промените в Закона за енергетиката, които ще позволят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да променя тарифите за електроенергия, когато поиска, а не веднъж годишно, както е сега. Депутатите решиха, че поправките трябва да бъдат обнародвани спешно в "Държавен вестник" - в извънреден брой още днес. А според министър Добрев ДКЕВР може да одобри по-ниските цени светкавично, така че да влязат в сила още на 1 март.

 

Дума

Водя БСП към победа, няма да съм премиер

Независимо от резултата на БСП на изборите, аз няма да бъда следващият министър-председател. Това обяви пред Националния съвет на партията Сергей Станишев. Малко по-рано той съобщи това и пред президента Росен Плевнелиев, когато получи и веднага върна мандата за съставяне на правителство.

Всеки от нас трябва да загърби лична амбиция и интерес, необходимо е да поставим партийното на втори план, заяви Станишев. Той обаче категорично отрече, че възнамерява да "абдикира" от БСП. "Не, напротив, имам амбицията да водя партията към убедителна победа на изборите, за да реализираме нашите идеи. Страната има нужда от правителство с ясна програма, което ще започне да гради нова социална България", категоричен бе соцлидерът. Според него левицата трябва да търси национално съглание и обединение на експерти, за да се изведе България от кризата.