ДКЕВР сваля цената на тока още утре

Депутатите приеха скоростно на две четения промени в закона за енергетиката, а шефката на парламента Цецка Цачева нареди извънредно издание на Държавен вестник в четвъртък, където да се обнародват, за да се развържат ръцете на ДКЕВР и регулаторът да може да свали още утре цената на тока.

ДКЕВР сваля цената на тока още утре
Така по-ниските цени на електричеството ще влязат в сила още от 1 март, както обеща премиерът ден преди да подаде оставка.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Делян Добрев. Той отказа да се ангажира с прогноза с какъв процент може да паднат цените на тока с мотива, че определянето му е работа на ДКЕВР.

От ДКЕВР пък обявиха, че след промените е закона комисията незабавно ще стартира процедура по промяна на цените.

Добрев обясни, че токът може да поевтинее по два начина. Единият е да се увеличи делът в образуването на цената на по-евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" за сметка на по-скъпия от другите ТЕЦ-ове.Другият начин е намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-та, каза министърът.

Министърът, обаче, поясни, че новите цени не се отнасят за старите сметки. Те могат да се обжалват, припомни той.

Минути по-рано депутатите решиха, че цената на тока вече може да се променя повече от един път в годината
както беше до момента. Досега ДКЕВР не можеше да преразглежда решенията си за цената на електрическата енергия в рамките на една година.

Вносителите на изменението са шефът на икономическата комисия Мартин Димитров от „Снята коалиция“ и заместникът му Диан Червенкондев от ГЕРБ. Мотивите им са, че така ще се постигне повече гъвкавост и справедливост в ценообразуването.

С промените в закона депутатите създадоха и Обществен съвет към министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Новият орган ще действа в защита на интересите на потребителите като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра.

Гражданският контрол над институциите е едно от исканията на протестиращите в момента.