Завишават таксите за детска градина и социален патронаж в Тервел

Бюджетната рамка на Община Тервел за 2013 г. е 8 963 116 лв., което е със 117 942 лв. повече от разходваните през 2012 г. средства. Значително е увеличението на средствата за издръжка на училищата през 2013 спрямо 2012 г. Намаляват средствата за заплати на детски ясли, както и за издръжка на здравни кабинети в училищата и детските градини.

Завишават таксите за детска градина и социален патронаж в Тервел
Към края на 2012 г. общината не ползва кредити за финансиране на временен недостиг от средства за разплащания по проекти. През годината бе ползван такъв за плащания по инфраструктурни проекти и по-късно е погасен, съобщават от тервелската администрация. През 2013 година се планира ползване на кредит от Фонд Флаг за плащания по Оперативна Програма ‘Околна среда”.

Извършва се инвентаризация на общинското имущество и в програмата за управление на общинската собственост се включват допълнителни площи земеделски земи за отдаване под наем. Друга мярка за увеличаване на приходите е повишаване на събираемостта на местните данъци посредством участието на кметовете на населените места. Разработен е и проект за изменение на Наредбата за цени на услуги, администрирани от община Тервел. Предвижда се актуализация на предлаганите административни и технически услуги от общината, като таксите се приравняват на средното ниво на същите в други общини със сходни демографски и географски характеристики.

Предвижда се минимално увеличение на таксите за ползване на детски градини. През 2012 г. за издръжка на детските градини (без възнаграждения за персонала и осигуровки) в общината са разходвани 359 750 лв. Месечната себестойност за едно място в детска градина средно за общината през 2012 г. е 86,90 лв. Считано от 1.01.2013 г. с оглед осигуряване на балансирано и пълноценно хранене на децата при регулярно повишаващи се цени на хранителни продукти, общината повиши стойността на хранодена в детските градини с 20 %. Това води до увеличаване на разходите за храна и респективно до увеличаване на себестойността на 1 място в детска градина с нови 4,6 % ( при условно постоянни други елементи от издръжката), т.е. 90,90 лв. месечно. Увеличаването на таксите в детските заведения от 19,00 на 25 лв. и от 25,00 на 30,00 лв., - средно с 22 % спрямо 2012 г. ще доведе до заплащане на цената на услугата в съотношение 30 % от родителите и 70 % от общината - т.е. таксата и през 2013 г. има подчертано социален характер и е съобразена с преобладаващо ниските нива на доходите на домакинствата в общината.

Предвижда се и актуализация на таксата за ползване на домашен социален патронаж, която сега е 35 лв. През 2012 г. реалната месечна издръжка на един домуващ в ДСП Тервел възлиза на 39.18 лв. В сумата се калкулират разходите за храна, ел.енергия, вода, гориво за транспортиране на готовата храна. Общината финансира разходите за възнаграждения на персонала и за ремонт и поддръжка на автомобилите за разнос. Считано от 25 януари 2013 г. менюто, което се състои от три ястия дневно се допълва със следобедна закуска в дните сряда и петък. Целта е да се задоволят по-пълно потребностите на възрастни хора, които не са в състояние сами да приготвят храната си. Ниво на месечна такса от 40,00 лв. отразява реално разходите за издръжка, които се поемат от ползващите услугата и запазва тенденцията за финансиране от общината на ценообразуващи по отношение на таксата разходни елементи като разходите за възнаграждения на персонала и за ремонт и поддръжка на автомобилите за разнос.

Планира се новите такси да станат факт от 1-ви март т. г. Специално внимание е обърнато на новата възможност за узаконяване на строежи, която трябва да започне през 2013 г. и да приключи през 2014 г.