129 години от рождението на Гео Милев

Гео Милев е български поет и публицист, представител на експресионизма в българската литература

129 години от рождението на Гео Милев

Георги Милев Касабов е роден на 15 януари 1895г. в гр. Раднево. Когато  е на 2 години той и семейството му се преместват в Стара Загора. Завършва старозагорската гимназия през 1911г. и се премества в София. Записва в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ специалността романска филология. Учи само година и се премества в Лайпциг, където се установява за две години. Започва да сътрудничи на вестник „Листопад”. Във вестника се появяват първите му публикации – „Литературно – художествени писма от Германия“. Превежда френски и немски поети, пише и стихове. След кратък престой в Англия и след това отново в Германия, Гео Милев се завръща в България.



В разгара на Първата световна война е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево. Оттам е изпратен като старши подофицер в 34-ти троянски полк, който е на позиция при местността Дойран. Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917г. неговият пост е разкрит от англичаните и е подложен на тежък обстрел. Гео Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око. През 1918г. се подлага на операция в Берлин.

Година по-късно започва да издава списание „Везни“. Успоредно с публицистиката съзставя две стихосбирки - „Жестокият пръстен“  и „Иконите спят“.

Най- известното му произведение е поемата „Септември“. Повод за нея е разбитото Септемврийско въстание от 1923г. В началото на 1925г. срещу Гео Милев е повдигнато обвинение по Закона за защита на държавата. Той е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за две години.

Милев решава да обжалва, но на 15 май е извикан за „справка“ от полицията, след което изчезва безследно. Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София. Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия.