Google избра INSAIT за едно от най-големите си дарения за стипендии през 2024 г.

Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT)

Google избра INSAIT за едно от най-големите си дарения за стипендии през 2024 г.
МОН

Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна лично вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той заедно с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обявиха дарението на откриването на Google Cloud Day в страната ни.



Това е първото подобно събитие на компанията за България. В него участие взимат експерти, бизнес лидери и иноватори, които обсъждат най-новите тенденции в облачните технологии, ефективното използване на AI технологиите в образованието, публичния сектор и бизнеса.

 „При откриването на INSAIT през април 2022 година Google подпомогна института и с 250 хил. щ.д. за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са уникални и ни дават увереност да увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти и да достигне 1 млн. щ.д.”, каза Борис Георгиев. По думите му в Института към Софийския университет се правят изследвания на световно ниво и компанията гледа с оптимизъм към разширяване на партньорството и бъдещи съвместни проекти. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в Google след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години, стана ясно още по време на събитието.

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския Институт в ключови области на изкуствения интелект като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Заедно с целевото финансиране Google предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на приблизително 1 млн. долара.