Европейска награда за ДГ 1 „Детелина” гр. Тервел

ДГ1 „Детелина” гр. Тервел получи европейско признание за работата си по eTwinning проекти- „eTwinning Училище 2024-2025”, което я нарежда сред водещите училища и детски градини в България и Европа

Европейска награда за ДГ 1 „Детелина” гр. Тервел

Наградата е връчена за добри постижения в екипната работа, прилагането на иновативни методи и използването на IT инструменти в практиката, сътрудничество с други европейски училища и детски градини.



През учебната 2022/ 2023 г. в детската градина е създаден авторски проект „STEAM – пътят към щастието”, който е реализиран с ДГ18 „Дора Габе” гр. Добрич и ДГ „ 7 Септември”- гр. Пехчево, Република Северна Македония.  Учителите са изработили онлайн игри и пъзели, свързани с приказките, звуците около нас, музикалните инструменти и емоциите, и чрез тях са установили  нивото на придобитите до момента от децата знания. Децата са изработили музикални инструменти от PVC бутилки и зърна- боб, леща, ориз, царевица. Чрез тях обследвали  звучността, която издават различните зърна и са избрали кои от тях да използват за направа на маракаси.

В детската градина са изработили и електронна книга с приказката „Дядо и ряпа” на български и английски език, като по този начин децата са разбрали, че съществуват различни видове книги, а с роботизираната играчка „BEE- BOT” определяли последователността на епизодите в приказката. Малчуганите се запознали и с творчеството на Владимир Димитров- Майстора, Винсент ван Гог и Леонардо да Винчи. А техни произведения пресъздали  чрез различни техники и материали. Отпадъците, които се получават при подостряне на моливи пък се превърнали в прекрасните далии от картините на Майстора, на блоковите листи разцъфтели  макове и слънчогледи. Това също е представено в електронна книга.

През настоящата година детската градина работи и по друг авторски проект - „Приказките оживяват”. Целта на проекта е да се създаде у децата желание и потребност да четат книги. Идеята е по разнообразни и интересни за тях начини да пресъздадат разучени приказки - чрез театър на маса, драматизации, илюстрации, изработване на кукли за театър, песни и танци. В момента тече подготовката на книга „Любими приказки”, илюстрациите на която са изработени от децата. Тази книга ще „посети” детските градини на децата, участници в проекта и съдържа приказки от Шарл Перо, Братя Грим, български и македонски народни приказки.