Любопитни факти за Космоса

Въпреки напредването на изследванията отвъд Земята, космосът все още до голяма степен е мистерия за нас. От близо до Земята до далечния космос, той никога не спира да ни очарова. Запознайте се с любопитни факти за Космоса:

Любопитни факти за Космоса

1. Отпечатъците на Луната ще останат милиони години



Изминали са повече от 50 години, откакто Нийл Армстронг е стъпил с левия си крак на повърхността на Луната, а отпечатъците му все още са там. Няма време, вятър или вода, които да ги безпокоят, така че те могат да останат там непокътнати милиони години.

2. Някои планети нямат повърхност за кацане

В нашата слънчева система има четири газови гиганта - Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун - там е невъзможно да се кацне. Макар и различен по състав, газовият гигант обикновено е направен от водород и хелий и има малък скалист център.

3. Колко далеч е изминало човечеството в космоса?

И Вояджър 1, и 2 са космически сонди, изстреляни за изследване на Слънчевата система през 1977 г. и вече са в космоса повече от 40 години. Voyager 1 сега е на 152,5 AU от нашето слънце, което го прави най-отдалеченият обект, създаден от човека, от Земята. През 2012 г. достига междузвездното пространство.

4. Части от един и същи метал ще се слеят за постоянно в пространството

Ефектът, известен като "студено заваряване" - ако две части от един и същ метален материал се докоснат в пространството, те ще бъдат изтеглени заедно, за да образуват един обект. Металът обаче е покрит с оксиден слой, който първо трябва да се отстрани, за да се слеят парчетата в едно.

5. Има междузвездни обекти, преминаващи през нашата слънчева система

Първият междузвезден обект (ISO) е открит през 2017 г. и е наречен "ʻOumuamua" (името си получава от хавайската дума „скаут“). Това е малък червен обект (не по-дълъг от 1000 метра и по-широк от 167 метра), който се е образувал в различна звездна система. Той изминава около 500 милиона мили годишно и ще навлезе отново в междузвездното пространство в края на 2030г.

6. Сатурн би могъл да плава във вода

Сатурн е с по-малка плътност от водата, което означава, че ако бъде поставен в много голям басейн с вода, той ще изплува. Въпреки това, тъй като Сатурн е газообразна планета, поставянето му във вода вероятно просто ще разтвори газовете и малкият му скалист център ще потъне на дъното на купата.

7. Юпитер има поне 79 луни

Той е не само най-голямата планета в нашата слънчева система, но също има най-много луни в своята орбита. Досега учените са открили 79 луни, включително най-голямата в Слънчевата система - Ганимед с диаметър 5268 км (3273,4 мили).

8. Би отнело 9,5 години, за да стигнем пеш до Луната

При разстояние от 400 000 километра от Земята, при средно темпо, ще са необходими над 83 000 часа, или 9,5 години, за да се стигне до Луната.

9. Съществува екзопланета, на която вали стъклен дъжд настрани

Яркосиният цвят на голяма екзопланета "HD 189733 b" може да изглежда доста отдалеч, но климатът й е смъртоносен. Атмосферата съдържа силикатни частици, които причиняват дъжд от разтопено стъкло и при ветровете, достигащи скорост от 8700 км/ч (5400 мили/ч), стъклото вали настрани.

10. Температурата на космическото пространство е близка до абсолютната нула

Температурата в пространството зависи от това колко празно е то. Тъй като атомите имат огромни разстояния помежду си, топлината не се пренася лесно и животът достига почти до точка на застой.

Средната температура в зони с празно пространство е минус 270,15 C. Тази температура не е далеч от абсолютната нула, измерена при минус 273,15 C.

11. Слънцето съставлява 99,8 процента от масата на слънчевата система

Слънцето е толкова голямо, че би побрало един милион планети Земя вътре в него. То представлява 99,8 процента от масата на цялата ни слънчева система и държи всичко в нея заедно, благодарение на своята гравитация, от най-малките частици до най-големите планети.

12. Близо 6000 сателита обикалят около Земята

Пространството около земята е доста натоварено с почти 6000 спътника, обикалящи около нея. От тях обаче само около 40 процента работят.

13. Съществуват повече черни дупки, отколкото можем да преброим

Астрофизиците са изчислили, че има една черна дупка на всеки хиляда съществуващи звезди. Като имаме предвид средния брой звезди в една галактика и приблизителния брой галактики в наблюдаваната вселена, това прави една наистина астрономическа цифра от 10 квадрилиона (или 10, последвао от 15 нули) черни дупки в цялата вселена.

Източник: kiwi.com