Хартиени фенери запалиха пожар в Шабленската тузла; НЕК загуби 825 млн. лв. от продажбата на ток

Една трета от цимента по борсите менте; Чадър на плажа срещу напитка като в Гърция? Туристи: Бирата ще е 10 лв.!

Хартиени фенери запалиха пожар в Шабленската тузла; НЕК загуби 825 млн. лв. от продажбата на ток

Лиценз.


"Сега":

За първи път болница е с отнет лиценз заради източване на здравната каса

Частна хирургична болница остана без лиценз заради нарушения, установени още през 2007 г. Вчера здравният министър Петър Москов е отнел разрешителното на болница "Папуров" в Търговище, която е собственост на шефа на районната лекарска колегия в града Добрин Папуров. Националната здравноосигурителна каса обясни, че не можела да прекрати договора си с лечебното заведение, преди да се произнесе съдът, и затова е продължила да я финансира. Здравното министерство е можело да отнеме разрешителното по Закона за здравето, но го прави едва сега, след произнасянето на последната инстанция - Върховния касационен съд.
"Екипът на министерството прави нещо, което да не звучи помпозно, но се случва за първи път в България", обяви Москов вчера.
Разследването срещу болницата е започнало преди 8 години. "Установено е, че лечебното заведение е отчитало към здравната каса като хоспитализирани пациенти, които не просто не са били там, но дори не знаят коя и къде е болница "Папуров", обясни Москов.

Бедствие.

"Дума":

Хартиени фенери запалиха пожар в Шабленската тузла

Хартиени фенери, пускани във въздуха за забавление, са най-вероятната причина за възникналия в сряда вечерта пожар в района на Шабленската тузла. Това съобщи кметът на община Шабла Райна Бърдарева вчера. По думите й при пожара са изгорели тръстика и сухи треви. Бърдарева посочи, че при гасенето на огъня са участвали две пожарни коли, както и военни от военното поделение в района. Още същата вечер огънят е бил овладян.Вследствие на пожара в Шабленска тузла са унищожени 30 дървета и 200 дка степна растителност, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. Съобщението за възникнал пожар в защитената територия на Шабленската тузла е получено малко след 22,30 ч. на 5 август. Пожарникарите са успели да спасят прилежащите 3000 дка растителност и 10 сгради.Междувременно вчера сутринта главен комисар Николай Николов, началник на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", обяви, че в страната има седем места с активни пожари. Той е категоричен, че почти 100% от горските пожари са заради човешка небрежност. По отношение на огнената стихия в района на Елхово той заяви, че е удивен от небрежността и последователността, с която са се случвали пожарите. "

Загуби.

"Труд":

НЕК загуби 825 млн. лв. от продажбата на ток

Националната електрическа компания (НЕК) е загубила 824,7 млн. лева от продажбата на ток от края на юни миналата година до началото на юли 2015 г. Това показва финансовият отчет на компанията за първото полугодие, публикуван от Министерството на финансите.
Според него само загубата от продажбата на ток за бита и дребния бизнес по регулирана от Комисията за енергийно и водно регулиране цена е довела до текуща загуба на компанията от 927 млн. лв. 80% от дейността на дружеството е свързана именно с регулирания пазар.

Проверки.

"Монитор":

Една трета от цимента по борсите менте

Една трета от цимента, продаван по борсите у нас, не отговаря на стандартите и изписаната върху етикета му якост. Това обяви вчера инж. Мирослав Йотов, държавен експерт в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).
По думите му по-голямата част от този цимент се внася от страни извън ЕС и след това се опакова у нас. „Причината той да не отговаря на стандартите е, че дребни производители у нас добавят в него повече пепелина от допустимото", обясни експертът. „Така се получава нов продукт, но той не е изпитан в сертифицирана лаборатория. Само от нея се издава документ, че той отговаря на хармонизирания стандарт за цимент и покрива всички показатели. От направените през миналата година 22 проби в лабораторията, 7 не са покрили нормите за якост на натиск", обясни инженерът.По думите му допустимото съдържание на пепелина в масово използвания у нас портланд цимент с клас на якост 42,5 е не повече от 5%. "При проверки през миналата есен бяха установени стойности от 27% или над 5 пъти по-високи от допустимото", поясни инж. Йотов. Според него ако такъв цимент се вложи в производството на бетон за носещи части от конструкцията на сграда, то има риск силно да се намали устойчивостта й при земетресение.

Туризъм.

"24 Часа":

Чадър на плажа срещу напитка като в Гърция? Туристи: Бирата ще е 10 лв. !

От догодина в държавните гори ще се къмпингува с такса от 4-5 лв. на човек
Имаме примерна концепция, в която е заложено чадърите и шезлонгите на плажа да са безплатни, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Преди дни в интервю пред "24 часа" тя обяви, че това ще стане от 2016 г. и идеята е цените за шезлонги и чадъри да бъдат безплатни или на символични цени.
Според министърката добър вариант е този на Турция и Гърция - покупката на напитки от плажните барове да осигурява ползването на шезлонг и чадър. "Концесионната такса не е обвързана с шезлонгите и чадърите, достатъчно е, че концесионерите могат да отдават части от плажовете под наем за заведения", посочи министърката.