246 деца отвлечени от родител зад граница; 9 футболисти арестувани за 24 часа; Гергана поискала яхта за селски туризъм

246 деца отвлечени от родител зад граница; 9 футболисти арестувани за 24 часа; Гергана поискала яхта за селски туризъм
Дават гратисен период при фалит на граждани; Държавата се отърва от 3886 км пътища; Съдии от СГС поискаха оставката на шефовете си

24 часа"


Швейцария иска информация за делото срещу Бисеров


Швейцарските власти са поискали допълнителна информация от прокуратурата в София, за да отговорят на съдебна поръчка по делото за пране на пари срещу бившия зам.- председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров.


Според "Дневник" съдебната поръчка е пратена едва на 6 октомври т.г. От Швейцарската служба по правосъдие отказали да я изпълнят и я върнали в края на ноември с уточнение, че са необходими повече детайли по случая. "Няма да коментираме", заявиха от прокуратурата..


„Труд"


Гергана поискала яхта за селски туризъм


Наш европроект изуми Брюксел: Сестра на агрочиновничка е поискала европари за яхта, джип 4х4, лодка и мултифункционално ремарке с един проект от Програмата за развитие на селските райони. Финансирането е отказано, след като това лято Брюксел наложи забрана за подобни субсидии на България. Мегапроектът е подаден през 2013 г.


„Стандарт"


Дават гратисен период при фалит на граждани


При фалит на граждани ще има гратисен период, в който съдебното изпълнение и търсенето на дългове да бъде замразявано. Това ще бъде заложено в проект на закон за частния фалит, каза икономическият министър Божидар Лукарски след участието си в блиц контрол в Комисията по икономическа политика и туризъм в НС.


„Монитор"


246 деца отвлечени от родител зад граница


246 деца са били отвлечени от единия си родител зад граница, а държавата ни е била сезирана да се включи в процеса по установяване на хлапето. Цифрата е за период от 6 години ­ от 2008 година насам, и включва както молби за помощ от България, така и от чужда страна, която търси свое хлапе у нас. Всички тези искания за съдействие са подавани в Министерството на правосъдието, което е компетентно да се занимае с тях. През 2008 г. във ведомство бе създадено и специално звено, което се занимава с тези случаи. Това съобщи вчера Елина Георгиева, началник-отдел „Международна правна закрила на детето" във ведомството.


„Сега"


Държавата се отърва от 3886 км пътища


Държавата е на път да се отърве от изграждането и поддръжката на 3886 км републикански пътища, преминаващи през населени места. Досега те бяха грижа единствено на пътната агенция. Вчера обаче депутатите приеха на първо четене промени в закона за пътищата, с които отговорността вече ще се споделя и от общините. Според промените строежът и стопанисването на тези шосета ще се осъществява "по взаимна договореност съвместно между Агенция "Пътна инфраструктура" и общините". Как точно ще се договарят двете страни при хроничната липса на пари и какво ще става, ако кметът откаже да поеме отговорност, ще бъде разписано тепърва в правилник. Вносителите от ГЕРБ директно признават, че един от мотивите им е липсата на пари в АПИ.


„Дума"


Съдии от СГС поискаха оставката на шефовете си


15 съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на шефката си Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева. Те настояват за смяната им заради съмненията около случайното разпределение на дела в СГС. Съдиите са категорични, че ситуацията поставя под въпрос авторитета и реномето на институцията. Те отправят критики и към ВСС, който е бездействал както при последните случаи, така и в предишни, поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела. Съдиите настояват ВСС да извърши проверка на ръководството на СГС.


Междувременно един от двамата кандидати за шеф на Върховния касационен съд - Лозан Панов, се оттегли. Отказът му бе деклариран ден след като неизвестен го блъсна на пешеходна пътека и избяга. В болницата Панов е в една стая със свой колега от ВАС, който бе пребит от непознати в понеделник.


„Капитал дейли"


Българските проекти по плана "Юнкер" са за над 3,5 млрд. евро


Европейската комисия публикува пълния списък с предложения на 28-те държави членки за инвестиционния план на новия председател на комисията Жан-Клод Юнкер. Българските предложения не са най-многословните, нито най-лаконичните и попадат в средата на списъка, в който белгийските инициативи например са десетки страници, а испанските - половин.


„Преса"


9 футболисти арестувани за 24 часа


9 футболисти са задържани за 24 часа покрай скандала за черното тото, съобщи МВР. Малко по-рано livesport.bg информира за три ареста - на капитанът на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "А" група Мартин Камбуров и защитникът на „Черно море" Кирил Котев. Все още не се знае дали има повдигнати конкретни обвинения срещу тримата, но е ясно, че задържането им е свързано с разразилия се скандал около "черното тото" в Бълария.


„Новинар"


В океаните плуват близо 269 000 тона пластмасови отпадъци


Близо 269 000 тона пластмасови отпадъци плават по повърхността на океаните по света. Това сочат данни на международен научноизследователски екип, публикувани в американското списание PLOS ONE.


Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+