Бригадири честват годишнина в Добрич; Джони Уокър влиза в затвора за кражба на две различни обувки; Мел Гибсън: Обичам да играя лошия

Договорите за бърз кредит - нищожни?; Без маски на вечното дерби; Казанлък и Варна се разбунтуваха

Бригадири честват годишнина в Добрич; Джони Уокър влиза в затвора за кражба на две различни обувки; Мел Гибсън: Обичам да играя лошия

МОНИТОР
ЗАРАДИ НЕРАВНОПРАВНИ КЛАУЗИ В ДОКУМЕНТИТЕ
Договорите за бърз кредит - нищожни?
Ужилените да подават сигнали към институциите
Договорите, подписани с фирми за бързи кредити, могат да се окажат нищожни, обявиха вчера от прокуратурата. До анулирането на документите в съда може да се стигне, ако при проверките на държавното обвинение се установят неравноправни клаузи или документна измама от страна на дружествата за частно финансиране.

От няколко дни Върховна административна прокуратура е назначила проверка на скандалните случаи, при които хора получават заем от 1000 лева, а след това са принуждавани да върнат на кредитната институция 5000 лева. До момента държавното обвинение има много сигнали, че допълването на подобни неравностойни клаузи в договорите за кредит и фалшифициране на документи са били честа практика на някои от дружествата.

„Прокуратурата може да катализира дейността на контролните органи, които са специализирани – в случая БНБ и Комисията за защита на потребителите. Фирмите, които отпускат бързи кредити, се контролират от БНБ”, обясни вчера Веселин Найденов, завеждащ отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховната административна прокуратура.

На въпрос защо не са го правили досега, той отговори, че проверката не е приключила и той не може да бъде категоричен, че БНБ не си е вършила работата. „По закон БНБ трябва да контролира и проверява дейността на тези фирми”, добави експертът.„Ако се приеме, че има неравностойни клаузи, тези договори може да се обявят за нищожни. Ако спорът продължи, той може да се отнесе към съда, трябва да се съобрази с действащия закон”, каза Найденов. По думите му договорите заблуждават клиентите, а дори имало опасения и за по-тежки нарушения. Той посъветва хората да подават жалби в Комисията за защита на потребителите и в банков надзор.

„Ще има по-засилени проверки”, увери Найденов. Другият му съвет към хората беше да четат какво подписват и какви са клаузите в дадения договор. Той допълни, че законът за кредитните институции е променян 19 пъти и е обърнато по-голямо внимание на институциите, които не само дават кредити, но и държат парите на хората.

„Проблемът е сериозен и прокуратурата не е със затворени очи”, каза Найденов.

Според него трябва да има промени в закона за кредитните институции.

СЛЕД СПЕШНА СРЕЩА С ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
Без маски на вечното дерби
Най-крайните привърженици на „сините” отново са замислили нещо интересно.
Председателят на фен фракцията на “Левски” “София-запад” Антон Калчев разясни вчера идеята на привържениците за черни маски и черни дрехи. Както е ясно, от няколко дни черните атрибути се продават усилено във фен клуба. Днес от 16 часа на стадион “Васил Левски” е вечното дерби между “сините” и ЦСКА, а напрежението расте постоянно. “Не знам каква е тази истерия, че ще сме в черно и с маски. Не отиваме да убиваме, нито да правим безредици или нещо друго. Имаме идея за уникална хореография и черните дрехи и маските са част от нея. Успокойте се...” сподели Калчев, цитиран от Блиц.

“Всъщност може би това с маските няма да стане, защото според закона нямаме право да влизаме на стадион със скрити лица. Все пак който иска, нека си вземе маска, за да стане по-добра хореографията”, допълни председателят на “София-запад”.

“Тръгнаха приказки, че едва ли не ще нападаме бежанците. Те тези бежанци са вече месец около нас и не ние им създаваме проблеми, а те на нас. Имаме познати в полицията, които пък ни казаха да очакваме провокации от страна на охраняващите нашия сектор. Дано всичко мине нормално, сега отиваме с Владимир Владимиров да разговаряме с полицаите, за да разберат, че нямаме никакви намерения да правим някакви зулуми и да става страшно на стадиона. Ще им обясним, че това е част от хореографията. Отиваме да видим победата на “Левски”, да помогнем за нея, да се позабавляваме и да се приберем щастливи после. Това е”, завърши Калчев.

Ултрасите на ЦСКА пък от няколко седмици събират по мачовете на отбора пари за хореография от публиката на „червените”. Специални момчета минават с прозрачни кутии и дават своята лепта за един красив сектор на вечното дерби.

СТАНДАРТ
Пазаруваме до 70% по-евтино в нета
Да намерим евтина и качествена в началото новия сезон стока понякога се оказва мисия невъзможна. Ниски цени и спестяване на време предлагат сайтовете за пазаруване по интернет. Проверка на "Стандарт" показа, че някои от тях ни зарибяват с оферти за намаления на маркови стоки до 70%.

Такива има в известния английски онлайн продавалник "asos.com". В момента там тече разпродажба на мъжки и женски дрехи, аксесоари, обувки и очила. Можем да намерим елегантни панталони и обувки за малко над 20 лева. Цените на аксесоари като шалове, колани, гривни, колиета и обеци започват от 15 лева.
Освен всекидневните намаления и огромния избор от продукти предимството му е в безплатната доставка навсякъде по света.

Феновете на спорта пък могат да влязат в английския онлайн магазин "sportdirect.com". В него се предлагат предимно стоки на известни марки. Например мъжки и дамски суитчъри и тениски могат да бъдат купени за 7 лева. Фирмените маратонки започват от 30 лв. нагоре. Предлагат се също поли и рокли за дамите, като най-евтините са между 12-15 лв. Мъжки дънки пък могат да бъдат намерени за 18-20 лв. Винаги са налични почти всички размери. Цветовете и материите също са разнообразни. Обикновено когато тече разпродажба, се пуска най-добра оферта. Тя е валидна в рамките на деня, дрехите се изчерпват бързо. Затова в повечето онлайн магазини има опция за регистрация с имейл. На него получаваш топпредложенията веднага, когато се пуснат в сайта.

Най-големите световни онлайн магазина - "ebay" и "amazon", предлагат всякакъв вид продукти - от дрехи, сувенири, детски играчки, бижута, спортни стоки и козметика до таблети, лаптопи, обзавеждане и домашни потреби. Всяка стока си има отделни условия за поръчка. Офертите се пускат от търговци или компании, като по договаряне с тях съответно доставката може да бъде платена или безплатна. В "ebay" потребителите имат правото да участват в наддаване с търг, който е в регламентирано време. Най-високата предложена сума печели продукта. В повечето сайтове има т.нар. оферта на деня. В нея цените могат да паднат до 80-90% от стойността на стоката. Всеки ден предложението се сменя. Обикновено това са лимитирани продукти и поради големия интерес на хората те свършват изключително бързо.

Бригадири честват годишнина
Вече почти 83-годишен, някогашният командир на една от бригадите, строили Димитровград - добруджанецът Петър Георгиев издава книга за младежкото бригадирско движение у нас.

Поводът е 67-мата годишнина, която участници в бригадирското движение тържествено честват в залата на драматичен театър "Й. Йовков" в съботния ден. В рамките на тържеството авторът представя книгата си "Щрихи от историята на българското младежко бригадирско движение 1946-1989 г.".

"Участвал съм в строителството на Димитровград. Тогава имаше и една девическа бригада. Момичетата, за да спечелят знамето на ударниците, бягаха вечер, за да копаят, като преди това криеха инструментите си - ръчни колички и лопати. Започнахме да ги заключваме в спалните помещения, но те пак бягаха през прозорците" - припомня си Георгиев, като добавя, че този и още много моменти са описани в книгата му, за чието написване го провокирал въпрос на внучката му дали са били карани насила да работят по националните обекти.

Друг добруджанец, участник в движението, Йордан Савов сподели, че 900 младежи за две години са изградили и пътя Добрич - Чаталар /днешно село Батово/. Той е участвал в изграждането на линията Перник - Волуяк. Строителите на нова България с побелели вече глави, разказаха още, че при честването на годишнина от младежкото бригадирско движение в дясно до паметен знак, който се намира по пътя за Албена, през 90-те години на миналия век е била поставена капсула с послание, която трябва да бъде отворена през 2046 г., когато движението ще навърши един век.

Още за честването си припомнете тук.

ТРУД
Джони Уокър влиза в затвора за кражба на две различни обувки



Крадец от Сливен, известен с прякора Джони Уокър (Ходещия Джони), влиза в затвора за най-нелепата от всичките многобройни кражби, които е извършил досега. Районният съд наложи на 31-годишния Йордан С. година и 4 месеца затвор при строг режим за кражба на две различни обувки.

Прословутият апаш е известен с това, че е редовен "клиент" на всички големи търговски вериги и краде само маркови алкохолни напитки и филе "Елена".

Данчо-Джони Уокъра обаче си намерил майстора, след като решил да промени почерка си. Атакувал голям магазин за нехранителни стоки, откъдето откраднал двете мъжки обувки. Оказало се, че те са от различни чифтове, защото в магазина излагали само по една обувка от модел. Единствено номерата им съвпадали.

На 17 октомври, когато бе осъден, той се изправи пред Темида по още едно дело. 31-годишният крадец бил хванат да отмъква бутилка уиски "Джим Бийм" и бутилка от любимото си "Джони Уокър" от супермаркет в града. И за тази кражба признал напълно вината си, разкаял се и поискал споразумение с прокуратурата. Така в един и същ ден серийният крадец получи две ефективни присъди с един и същ размер.

Това е куриоз за съдебната палата в Сливен. Прокуратурата засега не е поискала да му бъде наложено едно общо наказание по двете дела. Вероятно се изчаква началото на ноември, когато Йордан С. трябва да се яви като подсъдим по трето дело - за кражба на пет опаковки филе "Елена".

Йордан С. отдавна е известен на полицията. Досега той отърваваше затвора, тъй като стойността на откраднатото бе малка - от 20 до 50 лева. Самият той се оправдаваше пред съда, че имал висока кръвна захар и изпитвал неистов глад за месо, заради което крадял. Според доктори обаче алкохолни напитки са противопоказни за подобно здравословно състояние.

   
Казанлък и Варна се разбунтуваха
Близо 150 казанлъчани излязоха на протест в знак на несъгласие срещу превръщането на полицейската школа в града в център за бежанци.

“Градът има страгически производства като оръжейния завод “Арсенал”, затова е недопустимо настаняването на бежанци в близост, при това до парк “Тюлбето”, коментират казанлъчани.

Други се питат как ще се чувстват бегълците от войната, след като само на 300 метра от тях се гърми и взривява ежедневно, защото до “Тюлбето” се намира и военен стрелкови полигон, на който се извършват всекидневни обучения.

Във Варна също има обществено недоволство, защото се говори, че и там полицейската школа ще приюти бежанци. Това са само идеи, тепърва предстоят анализи, няма никакви решения, каза зам.-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов.

СЕГА
БСП предлага поетапно намаление на данъка върху лихвите
Актуализацията на пенсиите се отлага за юли 2014 г.
Спорният данък върху лихвите по срочните депозити, въведен в последната година от мандата на ГЕРБ, ще бъде компромисно намален с 2% от 2014 г. Депутати от левицата ще предложат между първо и второ четене на данъчните закони налогът да стане 8% вместо сегашните 10% и поетапно да намалява до пълната му отмяна през 2017 г. Това съобщи вчера депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова. Според експерти това е стъпка в правилната посока, макар и половинчата, защото няма гаранции, че данъкът ще бъде отменен.

Новината за намаляване на данъка върху лихвите идва на фона на решението на правителството, че бюджетът за 2014 г. не може да се лиши от този приход. Кабинетът бе остро разкритикуван, че отказа да премахне налога при подготовката на промените в данъчните закони. При въвеждането на данъка от левицата твърдяха, че облагането на спестяванията ще има негативен ефект върху икономиката. Правителството на Пламен Орешарски обаче реши, че няма с какво да замести очакваните годишни постъпления от данъка в размер на около 90 млн. лв. По последни данни на НАП към края на септември от налога върху лихвите по срочните депозити са постъпили 64 млн. лв.

Компромисното решение за намаляване на данъка с 2% ще доведе до спад в приходната част на бюджета от около 18 млн. лв.

НЗОК е заплашена от дефицит от 200 млн. лв.
Само на 113 млн. лв. повече приходи ще може да разчита догодина НЗОК на фона на огромния недостиг от средства и искането за актуализация на бюджета й със 150 млн. лв. за т.г., за да се разплати с доставчиците на медицински услуги. Плановете са в касата да влязат 2.823 млрд. лв. при 2.710 млрд. лв. през 2013 г. Разходите пък са увеличени с едва 8 млн. лв. - от 2.710 млрд. лв. на 2.718 млрд. лв. При това тези 8 млн. лв. отгоре са за евентуален нов разход на касата - тя ще трябва да плаща разликата до 2.90 лв. в потребителската такса за пенсионерите, ако управляващите решат да я направят 1 лв. Парите ще идват от трансфер от здравното министерство.

На практика излиза, че увеличение спрямо 2013 г. няма. Така касата няма да може да покрие очаквания дефицит от 150 млн. лв. от т.г., който най-вероятно ще се прехвърли за следващата, тъй като премиерът Пламен Орешарски е категорично против актуализация на бюджета й. Прогнозите са, че разходите ще се увеличат допълнително с около 50 млн. лв. заради ежегодния ръст на парите за здраве, което означава предварително заложен дефицит и за 2014 г. от 200 млн. лв. Все пак е предвиден излишък от 104 млн. лв., които не са разпределени по пера вероятно за да може по-лесно да се оперира с тях. Те обаче биха покрили едва половината от очаквания недостиг на средства.

В болничната помощ, където са най-големите проблеми, средствата догодина намаляват до 988 млн. лв. при почти 1.2 млрд. лв. през т.г. Разликата вероятно е заради отделянето на разходите за онколекарствата в болничната помощ в отделно перо. За тях е предвидено леко увеличение от 107 млн. лв. на 145 млн. лв. Но това означава, че парите за болнична помощ ще останат почти същите при отчетен фрапиращ недостиг от 361 млн. лв.

Вчера от касата не обясниха пред "Сега" как смятат да се справят с почти същия бюджет и догодина.

24 ЧАСА
Мел Гибсън: Обичам да играя лошия

- Как се съгласихте да участвате в "Непобедимите 3"?

- Сталоун се обади и ме попита: "Искаш ли да участваш?" Казах: "Да, ще бъда лошият. Напиши ми някаква готина роля и идвам." После седнахме със Слай, обсъдихме героя ми. Сталоун е отворен за нови предложения, с него лесно се работи.

- В крайна сметка какъв е вашият герой?

- Героят ми е измамник, наемник, не особено приятен тип.

- Харесва ли ви да играете лошия?

- Разбира се.

- Бихте ли дошли в България да заснемете свой филм като режисьор?

- Да, защо не. Студиото е хубаво, ако съдя от видяното досега, екипът е от висока класа и работи много добре. Бих работил тук. Предполагам, че няма да е зле да се снимат повече продукции. Не знам при вас има ли такъв закон за стимулиране на филмовата индустрия, както в повечето европейски държави - за данъчни облекчения и т.н. Защото това би накарало доста хора да дойдат да снимат тук.

- Видяхте ли се с двамата български актьори, които участваха във вашия режисьорски филм "Страстите Христови" - Христо Шопов и Христо Живков?

- Да, видяхме се онзи ден. Поприказвахме, посмяхме се. Единият от Христовците го срещнах преди време в Лос Анджелис - не Шопов, другия Христо - Живков. И двамата са страхотни актьори.

- Какъв е следващият ви голям проект?

- Имам десетки големи проекти. Но съм се поучил от миналото. Като кажа какво смятам да правя, ми вземат идеите. Така че ще си мълча, докато не стане. Обичам да изненадвам хората. Обичам да се промъквам зад гърба им. Но не обичам, когато някой се промъква зад моя гръб.

- Преди няколко дни пред Си Ен Ен казахте, че сте в България да продавате обувки. Защо?

- Така ли съм казал? Зашеметен съм бил от часовата разлика.

- Как ви се струва България?

- Ами харесва ми. Хубаво е тук. Надявам се да ми се удаде възможност да пообиколя да поразгледам града, планината и там каквото друго има. Нямам представа какво друго има. Дните и нощите ми се сливат. Тук се работи много, а малко се спи. Повечето време прекарвам в работа, тренировки и сън. Нямам никакво време за почивка, нито да се поразходя. Иначе успях да разгледам студиото, да видя как хората работят, да похапна.

- Харесахте ли си някоя от българските гозби?

- Ами ям, каквото ми сложат на масата.

- А напитка?

- Аз пия само вода, чай и кафе.

- Значи не сте опитали прочутото българско вино?

- О, не. Бих искал, но ако го бях опитал, сигурно щях да подпаля хотела или нещо такова. Шегувам се, разбира се!

- Колко време прекарвате във фитнеса?

- Гледам да тренирам поне през ден. Но тренировките ми са по 3 часа. Не вдигам тежести.