Представят творчеството на поета Георги Заркин в Добрич

Проявата се организира от Съюза на независимите български писатели и Общобългарски комитет „Васил Левски“

Представят творчеството на поета Георги Заркин в Добрич

Творчеството на поета Георги Заркин ще бъде представено в Добрич от 11.00 часа в зала „Зорница“ на Народно читалище „Йордан Йовков“. Организатори на проявата са Съюзът на независимите бэлгарски писатели – филиал Добрич, Общобългарски комитет „Васил Левски“ – София и НЧ „Й.Йовков“ – Добрич. Поетът Георги Заркин е убит от Държавна сигурност в Пазарджишкия затвор през 1977 година. 
Георги Заркин е роден през 1940 г. в село Бели извор, Самоковско. Той е само на четири години, когато идва деветосептемврийския преврат и баща му Атанас е ликвидиран от комунистите без съд и присъда. Заркин завършва селскостопанския техникум в Ихтиман, а след уволнението си от казармата, учи задочно кинематография в София. По-късно започва работа като фоторепортер във вестник „Земеделско знаме“. 


След разкриването на заговора и убийството на Горуня, Георги Заркин написва и разпространява позиви, призоваващи за въоръжена борба с режима на Тодор Живков. Заловен и измъчван от следователя Петър Бъчваров, който издълбава кървави петолъчки по кожата му, Заркин отказва да сътрудничи и поема цялата отговорност. Осъден е на 6 години лишаване от свобода. В Старозагорския затвор пише стихове и романа „Чест“, издаден след промените от сина му Лъчезар Заркин. През 1975 г. е преместен в Пазарджишкия затвор при по-строг режим. Но и там не успяват да го пречупят.

През септември 1977 г. в София предстои световен писателски конгрес и комунистическите власти с основание се притесняват, че някои от гостите могат да поискат среща с колегата си Георги Заркин, чиито стихове са четени по радио „Свободна Европа“. Опасявайки се от скандал, управляващите вземат решение за ликвидирането на непокорния поет. Изпълнението е възложено на заместник-министъра на вътрешните работи Григор Шопов.
След промените през 1989 г. синът на Георги Заркин, Лъчезар, започва дълга и неравна борба за разкриване на истината за смъртта на баща му и наказване на виновниците. Въпреки проведеното следствие, което разкрива голяма част от фактите, никой от отговорните за това пъклено дело не е осъден.
На 10 ноември 2014 г. Георги Заркин е удостоен посмъртно с ордена „За гражданска заслуга“ – първа степен от президента Росен Плевнелиев.