Борисов се обяснява в прокуратурата, Качват реалния вот първо в нета

Финансово закъсали общини се надпреварват да даряват МВР, пишат още вестниците днес

Борисов се обяснява в прокуратурата, Качват реалния вот първо в нета
24 часа


Чести смени на чиновниците ни в Брюксел, за да са подготвени

Министерствата, които имат свои хора в постоянното представителство на България в ЕС, трябва да ги сменят активно. Тази препоръка отправи министър-председателят Марин Райков към министрите.

С подобна активна ротация на чиновниците ни в Брюксел България ще има повече и по-добре подготвени хора, за да поеме председателството на ЕС през 2018 г., обясни той. Според Райков страната ни сериозно изостава в подготовката си за председателството.

 

24 часа

ДНСК и общината проверяват фаталната дупка, убила Чочо

Столичната община и ДНСК проверяват изпълнени ли са всички изисквания за обезопасяване на фаталната дупка, която отне живота на актьора Чочо Попйорданов, научи "24 часа".

Засега проверката е по документи. Сравняват се кадри от пускането в експлоатация на частното гробище и сегашното състояние на обекта, за да се установи дали има разминавания с одобрения проект. Днес всички книжа ще бъдат щателно прегледани от експерти на общинската дирекция по контрол на строителството, ДНСК и район "Витоша".

 

Труд

Качват реалния вот първо в нета

Резултатите от паралелното преброяване на парламентарните избори в неделя, което ще се прави от австрийския институт SORA, ще бъдат качени на сайта fairelections-bulgaria.eu.

Между 22 ч и полунощ ще бъде публикувана прогноза, базирана на извадка от 600 секции, а след това и първите реални резултати. Това обяви Гюнтер Огрис, съосновател на SORA. БСП, ДПС, "Атака", ДСБ и "Движение България на гражданите" ще платят за броенето 142 000 евро плюс техническите разходи.

 

Труд

Борисов се обяснява в прокуратурата

"Разговаряхме, не е било разпит", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на излизане от прокуратурата. "Той даде обяснения", уточниха магистратите по-късно.

Бившият премиер бе привикан като участник в записания разговор в дома му в Банкя между него, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. По случая до момента няма образувано дело, за да бъдат викани свидетели на разпит, уточниха от обвинението. Тече проверка на Инспектората на Върховна касационна прокуратура (ВКП), която трябва да установи има ли нарушения, извършени от Кокинов. Срещата в Банкя е на 15 април - малко преди прокуратурата да обяви официално резултатите от проверката за подслушването. На записа след заминаването на Кокинов се чува как Борисов говори по телефона с някой, на когото съобщава какво предстои да бъде оповестено.

 

Стандарт

Кредит в пощата"Български пощи" влизат в бизнеса с бързите кредити. От днес на касите на 238 пощенски клона в 130 селища всеки може да получи заем до 3000 лева. Погасителните вноски ще се плащат на същото място. Новата услуга се нарича "Пощенски Изи Кредит". Одобрението за заема ще става за час по телефона. Служителите на пощенските станции няма да бъдат ангажирани, тъй като цялото обслужване се поема от кредитните агенти на "Изи Кредит". Хората трябва само да отидат с личната си карта до най-близкия клон, където ще си получат парите. "Чрез пощите ние ще достигнем до много повече клиенти, и то в най-отдалечените селища, някои от които са лишени от подобни финансови услуги", коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" на "Изи Кредит". Новата услуга пък ще даде възможност на "Български пощи" да печелят от комисионите.

 

Стандарт

Нов голям шлем в енергетиката

България има нов голям шлем в енергетиката. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев по време на връчването на поредните 16 споразумения за саниране на 31 обществени сгради с пари от Международен фонд "Козлодуй". Това са енергийната ефективност, енергийната либерализация и енергийната диверсификация, обясни президентът. Така на мястото на "стария" голям шлем от 2008 г., който включваше АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и газопровода "Южен поток", сега страната ни има 3 нови основни приоритета. "Спестената енергия е най-евтината енергия", категоричен беше Плевнелиев. Чрез инвестиция от 1 млрд. евро за подобряване на енергийната ефективност ще бъдат спестени 10 млрд. евро от разходи за енергия и 2000 мегавата мощности, необходими за осигуряването на тази енергия, обясни президентът. И допълни, че тези 10 млрд. евро са инвестицията в АЕЦ "Белене", която трябваше да бъде именно 2000 мегавата.

 

Монитор

Шпионска техника под наем на матурите

Голямото търсене смъкна двойно цените на шпионската техника, която преписвачите използват на матури и студентски изпити. Това показа проверка на „Монитор". В момента измамниците могат да се сдобият с невидима микрослушалка срещу 55 лв., а до миналата година тя струваше два пъти повече. Бизнесът с шпионската техника толкова разцъфтява, че в интернет вече има изобилие от обяви, които предлагат дори микрослушалки под наем. Тарифата е 30 лв. за два дни. Първоначално обаче преписвачът плаща цялата сума за шпионската техника - 65 лв. като депозит

След като мине изпитът, измамникът връща микрослушалката и си получава 35 лв. обратно. Някои от бизнесмените дори искат личната карта при предаване на устройството.

Невидимата микрослушалка е един най-модерния инструмент за преписване. Голяма е колкото една стотинка и се пъха директно в ушния канал. Тя е свързана с джиесем, по който услужлив приятел помага на измамника, като му диктува темата за изпита или решението на задачата.

 

Преса

Българите - третите най-многобройни нови имигранти в Германия

Българите са третите най-многобройни нови имигранти в Германия с 59 000 души, сочат данни на германската статистическа служба Дестатис. На първо място са поляците със 176 000, следвани от румънците със 116 000. Над един милион души са се установили в Германия миналата година, което е най-големият приток от имигранти в последните близо 20 години. Най-рязко се е увеличил броят на имигрантите от Испания, Гърция и други ударени от кризата южни държави-членки на еврозоната.

Броят на имигрантите, пристигнали в Германия през 2012 г., е нараснал до 1,081 милиона души, повишение с 13 на сто или 123 000 спрямо предишната година и най-високо ниво от 1995 г., сочат данните на Дестатис.

 

Сега

Финансово закъсали общини се надпреварват да даряват МВР

Малки общини с лоши финансови показатели се надпреварват да даряват МВР с горива и смазочни материали. Това сочи тримесечният отчет за получените подаръци, публикуван на сайта на ведомството. Само за първите три месеца Министерството на вътрешните работи е получило дарения на стойност над 1.2 млн. лв. През миналата година те достигнаха почти 9 млн. лв.

Даренията на общините са парадоксални на фона на традиционните през последните години оплаквания на местната власт от недостиг на пари. Порочната практика МВР да събира допълнително средства, въпреки че има бюджет над 1 млрд. лв., продължава въпреки критиките на Брюксел и силното обществено недоволство. През лятото на 2011 г. скандалът започна след разследване на "Сега". Тогава стана ясно, че МВР е приемало дарения дори от разследвани. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов първоначално не искаше да се откаже от този тип спонсорство, но впоследствие издаде заповед, според която дарения могат да се правят само от институции, държавни фирми и общини. От това порочната практика само се видоизмени - ведомството започна да се самодарява чрез собствените си фирми и други институции, както и да приема подаръци от общините, чрез които частни фирми правят даренията.

 

Дума

Борисов на разпит в прокуратурата

Час и половина Бойко Борисов прекара в кабинета на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов вчера. Дни след като медиите получиха скандален запис, в който бившият премиер, Мирослав Найденов и Николай Кокинов обсъждат текущи разследвания, Борисов бе привикан във Върховната касационна прокуратура.

На излизане от ВКП лидерът на ГЕРБ опита да избяга от журналистите, а когато бе настигнат от тях, отрече да е бил на разпит. Той се оправда, че бил "на разговор". "Разговаряхме на тема как да се установи тази престъпна група, която организира незаконни подслушвания в домовете на хората", повтаряше Борисов.

Прокурори обаче опровергаха, че Борисов е получил призовка за явяване във ВКП на разпит. Адвокати коментираха, че заради скандалния запис бившият премиер може да се сдобие с обвинение за възпрепятстване на раследване. Николай Кокинов призна, че подобен разговор наистина е воден.