Ревизия на министерства може да събере пари за бедните; Улицата иска 160 депутати

Преглед на печата: Михаил Константинов подаде оставка; Разследващи: Лара Банева е жива

Ревизия на министерства може да събере пари за бедните; Улицата иска 160 депутати
Дума

Ревизия на министерства може да събере пари за бедните

След няколкомесечно спиране на работа Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заседава вчера. Социалните партньори обсъждаха възможностите за повишаване на доходите на уязвими групи от населението. В повечето случаи ще са необходими законодателни промени, поради което хората може да бъдат подпомогнати с еднократни помощи, коментира министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова.
Мерките, които КНСБ предложи, са ориентирани към безработните, които не получават обезщетение, пенсионерите с ниски доходи, работещите бедни, които получават до 350 лв., и майките, които гледат децата си, навършили 1 г. за обезщетение от 240 лв., което е променяно в последните 4 години.

Стандарт

Улицата иска 160 депутати

Протестиращите срещу партиите ще атакуват парламента със своя формация. Досега те отричаха, че ще участват активно в политиката, но вече започнаха да редят листите за предсрочните избори. Едни от най-емблематичните лица на протеста - Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, създадоха "Движение граждански контрол". Тримата отсичат, че може да постигнат резултат от 160 депутати. И отново повториха тезата си за тотална смяна на политическата система.

Монитор

Михаил Константинов подаде оставка

Шефът на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов обяви, че напуска поста, вчера. „Подавам оставка, защото знам, че в едни избори доверието е най-важно", аргументира решението си професорът. До опасенията за манипулиране на резултатите от вота пък се стигна, след като Константинов заяви, че „ще направи всичко възможно тройната коалиция да не е на власт".
Според Търговския закон и устава на дружеството той може да напусне поста си само ако съветът на директорите вземе такова решение. Все още обаче не е ясно кога ще е заседанието.

24 Часа

Разследващи: Лара Банева е жива


10-годишната Лара Банева, която бе отвлечена на 5 февруари пред дома си в столичния кв. "Бояна", е жива, смятат разследващите. Те опровергаха информация в столичен вестник, че детето вероятно е убито още в деня на похищението.
Няма основание да се твърди подобно нещо, нито има доказателства за това, каза ангажиран с разследването. От МВР и прокуратурата отказаха да коментират дали има предположения за местонахождението на детето.
Претърсени са подстъпите към София и околностите, в които то може да е скрито.
Вече 18 дни няма знак от похитителите въпреки молбите на близките на Лара да се обадят, за да разберат дали малката ученичка е жива и здрава.