Новият десятък, с който ще се облагат доходите от лихви по депозити, вече ни бърка в джоба

Заемът за висше колкото за апартамент; ГЕРБ обрече на провал първия национален референдум...

Новият десятък, с който ще се облагат доходите от лихви по депозити, вече ни бърка в джоба

24 часа


Цветанов пред "24 часа": Поне 3-ма чужденци са помагали у нас на камикадзето

Между трима и петима чужденци са помагали на атентатора от Бургас, за да извърши терористичния акт в Сарафово, при който бяха убити 5-има израелски туристи. Това съобщи в интервю за "24 часа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието, както и от обмяната на данни с чуждестранните партньори. Но все още не е време за обявяване и конкретно обвинение към лица и групировки. Установили сме, че атентатът е подготвен и трениран в чужбина повече от година", обясни още вицепремиерът. МВР ще поиска със законови промени да се ограничи купуването на хиляди симкарти на името на един човек, които после се продават на престъпници.

 

24 часа

Доган не иска комшии в "Бояна"

Ахмед Доган не иска да има комшии в "Бояна", където обитава прословутия си сарай в полите на Витоша.

Фирмата "Делта Епсилон", която стопанисва дома му, е завела дело в съда срещу план за регулация и застрояване на жилищни сгради в съседен имот, научи "24 часа".

Доган има мощна подкрепа в начинанието си да прогони инвеститора, който иска да наруши спокойствието му. Неговата жалба е подкрепена по делото от друга фирма - на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. На негови наследствени терени е изграден комплекс "Магнолиите".

Малка борова горичка дели "Магнолиите" на Ламбовски и сарая на Доган. Точно там разрешение за строеж са получили две фирми, свързани с бизнесмена Николай Иванов.

 

Труд

И с данък влогът е без алтернатива

Срочният банков депозит няма алтернатива като форма на спестяване, дори с данък "лихва", показа проверка на "Труд" сред останалите банкови и други продукти.

Проблемът на всички други форми на спестявания е, че не са гарантирани от държавата и теоретично човек може не само да не спечели нищо от парите си, но и да загуби. По закон депозитите в банка до 196 000 лв. са гарантирани.

Разплащателните сметки например не са сериозна алтернатива, защото лихвите са несравними. В момента средно лихвите по разплащателни сметки в левове са 0,20%-0,50% на година. Има и големи банки, олихвяващи разплащателните сметки с едва 0,03% при 5-6% по едногодишен депозит.

 

Труд

Сигнал срещу кандидат за Конституционния съд

Срещу кандидатката за член на Конституционния съд (КС) Венета Марковска е постъпил сигнал за изключително големия брой дарения, които получавал близкият приятел Георги Георгиев. По време на изслушването в сряда на четиримата конкуренти за двете свободни места в КС депутатът от БСП Янаки Стоилов съобщи за сигнала. Но отказа да огласи съдържанието му. Щял да го даде на Марковска, която да прецени дали да отговори. Тя има срок за това до следващата сряда, когато парламентът ще гласува новите членове на КС.

 

Стандарт

Новият десятък, с който ще се облагат доходите от лихви по депозити, вече ни бърка в джоба. Въпреки че промените в закона влизат в сила от 1 януари, данъкът ще изяде и пари по влогове, направени преди 2013 г. Най-ощетени ще бъдат хората със срочни влогове, при които цялата натрупана лихва се дава в края на договора. Например, ако сте направили 2-годишен депозит от 5000 лв. през юли 2011 г. с лихва от 6%, то доходността, която трябва да получите в края на периода догодина, е 600 лева. Но ще приберете само 540 лева, тъй като налогът от 10% ще обхване доходността и от двете години, а не само олихвяването за 2013 г. Българите вече търсят вратички срещу новия десятък. Начин за измъкване са депозитите с авансова лихва, сключени преди 31 декември. При тях клиентът си получава дохода още при подписване на договора.

 

Стандарт

Коледни пенсии само за най-бедните

Коледни добавки може да има само за най-ниските пенсии, обяви финансовият министър Симеон Дянков. Той обаче уточни, че това ще се случи само ако бъде отчетен излишък в бюджета. "Ако няма излишък, няма да има възможност за коледни добавки", добави финансист номер 1. В края на август по данни на финансовото министерство държавните сметки са излезли на плюс със 107 млн. лв. Дали обаче тази тенденция ще се запази до края на годината, не е ясно. През ноември ще се разбере има ли спестени пари за коледни пенсии.

Социалният министър Тотю Младенов пък отново попари надеждите на майките за по-високо обезщетение за гледане на дете. "Социалната политика не е само да даваш пари кеш, а да разкриваш и допълнителни социални услуги", каза той. И даде за пример отпускането на 30 млн. лв. за нови детски градини в страната, за което настояват депутатите от ГЕРБ.

 

Монитор

Спират обирите с мудни трезори

Нови бавно отварящи се трезори за пари ще спират въоръжените обири. След като бандити, маскирани като мотористи, направиха 4 удара през последните месеци, като изпразниха 2 банки, пощенски клон и 2 бензиностанции, част от клоновете са започнали да въвеждат по-строги мерки за сигурност. Една от тях е монтирането на т.нар. мудни сейфове. Те ще се отварят едва на четвъртата минута след въвеждането на кода. Това съобщиха пред „Монитор" експерти от МВР, които са давали предписания за сигурността в някои от обектите.

 

Според анализа на полицаите един въоръжен грабеж се извършва за не повече от две минути. Когато престъпниците видят, че хранилището за пари не се отваря повече от 120 секунди след като касиерката е въвела кода, ще избягат, тъй като рискуват някой да ги забележи и да извика полиция.

Точно 2,30 минути са престояли двамата едри мъже с каски на главите в клона на „Алианц" на столичния булевард „Дондуков" във вторник, откъдето си тръгнаха необезпокоявани с около 60 000 лева. Разследващите вече са прегледали записа от единствената камера вътре в офиса, която гледа към входа и е заснела случката.

 

Монитор

Заемът за висше колкото за апартамент

Студентските заеми достигнаха размерите на потребителските кредити, които покриват разходите за ново жилище. 80 971,32 лева е най-високата сума за висше, изтеглена у нас. Това сочат данни от справка на водеща банка у нас, която отпуска студентски кредити. Сумата е отпусната на бъдещ висшист по дентална медицина, който учи в Медицинския университет във Варна, разказаха банковите служители.

 

Монитор

Оборудването за „Белене" поръчано незаконно

Обществената поръчка за доставка на оборудване за първи и втори блок на АЕЦ „Белене" е осъществена в разрез със законодателството от предишния кабинет. Това стана ясно от изявление на шефката на правната парламентарна комисия Искра Фидосова по време на вчерашните дебати за провеждането на референдум за изграждане на втора атомна централа у нас.

Фидосова и колегата й Димитър Лазаров изразиха изумлението си от факта, че поръчката на техниката е направена при липсата на необходимата за това документация, като нямало дори технически проект на Агенцията по ядрено регулиране.

 

Сега

ГЕРБ обрече на провал първия национален референдум

Управляващите успешно саботираха първия в новата ни история референдум и окончателно подмениха въпроса, под който се подписаха над 770 хиляди граждани: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"? С гласовете само на ГЕРБ и независими беше одобрена новата формулировка "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

 

Дума

Без "Белене" във въпроса за референдума

Референдум за АЕЦ ще има, но без във въпроса да фигурира "Белене", реши парламентът вчера. Референдумът получи парламентарна благословия. 106 депутати дадоха гласа си за формулировката "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", 7 бяха против, а народните представители от БСП и ДПС не участваха в гласуването. Както се очакваше, формулировката, предложена от ГЕРБ и одобрена от правната комисия в парламента, предизвика ожесточени дебати между управляващи и опозиция, като говорилнята продължи над 3 часа. За да изтъкне колко нелепа е редакцията на въпроса, лидерът на БСП Сергей Станишев попита от трибуната има ли разлика между двете изречения: "Иван иска да се ожени за Мария" и "Иван иска да се ожени". Той обвини властта в страх, арогантност и шизофренно поведение. "Огледайте се, като пилета в кълчища сте в собствените си лъжи, няма как да излъжете никого. Ние ще се съобразим с волята на мнозинството на българските граждани и след изборите ще реализираме тяхната воля, каквото и да прави сега ГЕРБ", добави Станишев. С редакцията на въпроса вие вадите жилото му, заяви Янаки Стоилов.