Чепаринов и Мелкумян си поделиха точката в Албена

Без победител завърши партията от петия кръг между гросмайсторите Иван Чепаринов (България) и Хрант Мелкумян (Армения). Националът ни имаше предимството да играе с белите фигури, но срещата завърши при реми.

Чепаринов и Мелкумян си поделиха точката в Албена
Точката бе поделена и в партиите на следващите три шахматни дъски, в които един срещу друг играха: Драган Солак - Момчил Николов, Васил Спасов - Ховханес Габузян, Тамир Набати - Аветик Григорян. С победа се поздрави Владимир Акопян (Армения), който с черните фигури надделя над индиеца Кантоли Ратнакаран. Начело с 4,5 от 5 възможни точки са Мелкумян и Чепаринов. На половин точка зад тях са десетина състезатели. В шестия кръг арменецът ще има за съперник Спасов, а миналогодишният победител Чепаринов ще преследва петата си победа и първото място в класирането срещу сърбина Солак, който от тази година се състезава за Турция.
 
Българското дерби на 31 май противопоставя на четвърта маса Николов срещу Григоров. "Доволен съм от играта си до момента. Започнах добре, но е важно как ще завърша. В партията си в четвъртия кръг срещу Акопян имах възможност да го победя, но пропуснах. Преди това той също имаше своите шансове да затвори срещата при успех за него, но го пропиля. В този случай равенството беше справедливо. Класиране сред първите десет в този международен турнир ще бъде успех за мен, но разбира се ще бъде добре, ако успея да се преборя за още по-предно класиране. След това ще участвам в Златни пясъци, Шаблаи на турнир в Шотландия", заяви добричлията Момчил Николов, който е състезател на Абритус (Разград)