Закриване на 46-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа в Страсбург

Днес в зала полукръг приключи пленарното заседание на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Приет бе проекта на протоколите от сесиите на Камарите и заседанията на Конгреса от 27 март

Закриване на  46-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа  в Страсбург

По информация от    Елена Балтаджиева, кмет на община Каварна  дебатирани  и приети бяха проектите на докладите. Като напр.  относно местни и регионални реакции на природни бедствия и климатични рискове: от готовност  до устойчивост.  Повечето европейски държави са засегнати до известна степен от природни бедствия и климатичните рискове, а местните и регионалните власти са сред първите, от които се очаква да предоставят конкретни отговори, тъй като никоя криза не е идентична с друга.. Въз основа на три казуса, разгледани в Белгия, Испания и Турция, докладът показва, че готовността за кризи, осигуряването на ефективни спешни и следкризисни реакции и изграждането на устойчивост включва териториална солидарност, развитие на култура за действие при риск и желание за включване на икономическия, екологичен и социален преход в местните и регионалните общности. В своята резолюция Конгресът насочи местните и регионалните власти да следват всеобхватен подход при справянето с природните бедствия и климатичните опасности. В своята препоръка се призовават правителствата на държавите-членки да подкрепят местните и регионалните власти, изправени пред кризи, по всякакъв възможен начин от адекватни механизми за финансиране до обмен на добри практики, събиране на данни и програми за обучение. 
Дебатиран и приет бе докладът във връзка с Пактът на ООН за бъдещето: Съществената роля на местните и регионалните власти в глобалното устойчиво развитие. Бе взето решение Организацията на обединените нации (OOН) ще  проведе Среща на върха за бъдещето на 22-23 септември 2024 г., която ще има за цел да ускори усилията за изпълнение на съществуващите международни ангажименти и да предприеме конкретни стъпки за отговор на възникващите глобални предизвикателства и възможности. Важен ще е приносът на Конгреса към Срещата на върха на ООН за бъдещето. Като резултат от срещата на върха държавите-членки на ООН ще се споразумеят за ориентиран към действия документ, наречен Пакт за бъдещето, който ще обедини световната общност около международна система, която е по-добре подготвена да управлява настоящите и бъдещите предизвикателства.
Приет бе и докладът по мониторинг на Европейската харта за местно самоуправление в Хърватия. Докладът беше насочен към няколко въпроса по отношение на слабостта на административния капацитет и капацитета за генериране на приходи на големия брой малки общини и градове, неадекватността на финансовите ресурси, с които разполагат местните и регионалните органи, неясното очертаване на отговорностите и липсата на ефективност на механизма за финансово изравняване. Освен това централната държавна администрация и ресорните министерства поддържат широки надзорни правомощия по отношение на местното самоуправление и продължава да съществува необходимост от създаване на официален механизъм за консултации по всички въпроси, засягащи местните и регионалните власти.
На 46-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа бе отбелязана и   30–тата годишнина на Конгреса.