Иванка Михайлова: Спазването на противоепидемичните мерки е за предпочитане пред пълнотозатваряне на училищата

От днес учениците от 5 до 12 клас отново преминаха на дистанционно обучение. Как ще се отрази това поредно връщане у дома пред компютъра на децата и техните преподаватели и адекватни ли са тези мерки? Отговорите потърсихме от дългогодишния преподавател по БЕЛ в СУ „Димитър Талев” в Добрич Иванка Михайлова.

Иванка Михайлова: Спазването на противоепидемичните мерки е за предпочитане пред пълнотозатваряне на училищата

„От една страна, когато се въвеждат строги мерки за ограничаване на пандемия от Ковид – 19, това, може би, е единственият начин да не бъде провалена учебната година и да не бъде обявена за нулева. От друга страна възниква въпросът колко продължително трябва да бъде това обучение от разстояние в електронна среда, защото като че ли това е един от основните въпроси в момента” – сподели тя. 



Според нея продължителното прилагане на тази мярка има негативни последствия. 

„През пролетта на 2019/2020 учебна година учениците бяха мотивирани да завършат успешно годината, участваха активно в часовете, стараеха се много и завършиха. Докато тази учебна година се забелязва една демотивация и апатия и дори нежелание за учене. Струва ми се, че една от причините за това е продължителното обучение  в електронна среда” – допълни Михайлова. 

Част от учениците са започнали единствено да присъстват физически във виртуалните часове, не успяват да се концентрират и да участват активно. 

„Самите те споделят, че когато липсва прекият контакт с учителя, те не са пълноценни и много трудно се съсредоточават, други пък започнаха, особено от по-големите ученици, да възприемат този начин на обучение като форма на ваканция. Има и такива, които са изключително амбициозни, много отговорни и независимо от формата на обучение полагат усилия и дават най- доброто от себе си. Именно тези ученици споделят, че понякога са много уморени, че им е необходимо повече време за подготовка при този начин на обучение, както и за изпълнение на домашната работа. Понякога приключват и в малките часове на денонощието. Моите наблюдения са от гимназиален етап. Всеки човек би се досетил, че това води до преумора”, посочи преподавателят. 

Според Иванка Михайлова ако преминаването в електронна среда е за кратък период, тази форма на обучение е подходяща, но продължителното й прилагане става опасно, както за психиката, така и от гледна точка на възможността да се усвои пълноценно учебният материал.  

„Не е необходимо във всички училища да бъде прилагана тази мярка. Това е моето лично мнение и на част от моите колеги. Защо не продължат присъственото обучение училища, в които няма болни учители и ученици, а всички се поставят под един знаменател? От друга страна могат да се карантинират само засегнатите. Така стои въпросът и с маломерните паралелки в по-малките селища и частни училища, които не е нужно да бъдат поставени в обучение в такава среда. В такива случаи, както и в училища, в които има по една паралелка в клас, няма струпване на ученици и ако се спазват безопасните мерки, тогава ще се намали и рискът за заболяване” – коментира тя. 

Изводите от дистанционното обучение според преподавателя са, че се наблюдава изоставане в подготовката на класовете като цяло през тази учебна година и това ще се отрази на онези, които ще полагат национално външно оценяване в 7 клас и на държавните зрелостни изпити след 12 клас.  От друга страна се наблюдава преумора на съзнателните и амбициозни ученици, както и на учителите. 

„Много често говорим за учениците и как се отразява това обучение  на тях, но да не забравяме, че фактор в обучението са и учителите. При онези, които съзнателно работят, по същия начин умората се натрупва изключително много, защото те подготвят материали за часовете си, следобед и дори вечерта отговарят на въпроси на учениците по интернет и по телефона. След това трябва да проверят домашните работи, които са пратени по електронен път и по този начин действително работният ден се увеличава изключително много” – категорична е Иванка Михайлова. 

Тя подготвя ученици за държавните зрелостни изпити и споделя, че именно те са най-притеснени от ситуацията и дали ще успеят да се подготвят за предстоящите матури. Въпреки това тя смята, че не бива да се отменят изпитите след 7 и 12 клас. 

„Аз преподавам и в 10 клас и този въпрос пряко ме засяга. Мисля, че в този период, в който тези класове са били в обучение в електронна среда - през целия втори срок на миналата учебна година и по-голямата част от тази, това е напълно излишно. Тази оценка не им е необходима за кандидатстване, тя просто маркира някакво временно състояние на знанията и уменията на учениците. За 7 и 12 клас това е задължителна форма на изпит” – посочи още тя. 

Иванка Михайлова не се страхува от коронавируса и предпочита да преподава в класната стая. За нея страхът е лош съветник. 

„Аз не допускам страхът да ме води. Мисля, че позитивното отношение, разходките на чист въздух, здравословният начин на живот и спазване на противоепидемичните мерки са по-доброто пред пълното затваряне” – каза в заключение тя.