Елементарни, но работещи принципи на интимната хигиена

Според мнението на гинеколозите, доста жени не се справят особено успешно с хигиената на интимните места – не толкова заради липсата на желание и усилия, колкото поради липсата на достатъчно познания. Така нпаример, неоправдано от медицинска гледна точка сред много жени битува схващането, че подходящ начин за интимна хигиена е използването на сапун или течаща вода и спринцовка.

Елементарни, но работещи принципи на интимната хигиена

За съжаление у нас все още не е достатъчно популярно използването на предлаганите на пазара специални средства за интимна хигиена.



 

А сапунът и хлорираната вода разрушават естествената микрофлора на влагалището и го лишават от защитата срещу бактериите.

 

Доказано е, че жена със здрава лигавица на влагалището има по-малък риск от заразяване със СПИН - 1 на 150 контакта.

Най-честата причина за нарушенията в баланса на влагалището е попадането на пяна в него. Ако това се случи еднократно, опасността не е голяма, но честите случаи способстват за нарушаването на микрофлората и водят до дисбактериоза.

В половината от случаите първият симптом на дисбактериоза е неприятната “рибна” миризма, която не може да се отстрани с никакви домашни средства. Дисбактериозата може да способства и за всекидневното отделянето на секреция.

Гинеколозите твърдят, че елементарната процедура на подмиването винаги, особено по време на месечния цикъл, трябва да се изпълнява по строго определени правила:

• С топла вода и с чисти ръце не по-рядко от два пъти дневно в посока отпред назад, като е най-добре да се използва интимен гел с растителен екстракт, който не предизвиква сухота и раздразнение, освежава и ароматизира. За особено подходящ се смята гелът с екстракт от горчив бадем, познат още от Античността.

• Със сапун може да измива само кожата отвън.

• Не трябва да се насочва силна струя вода към влагалището. Тя не само ще отмие защитната секреция, но и ще способства за попадането на вредни бактерии в матката, увеличавайки риска от възпаления.

• Гъба не е необходима – тя може да нанесе микроскопични драскотини по нежната и чувствителна кожа. По същата причина подсушаването трябва да става с мека хавлиена кърпа.