От значение ли е възрастта на мъжете за успешното зачеване?

От значение ли е възрастта на мъжете за успешното зачеване?

Мъжете обикновено смятат, че възрастта им няма значение, когато става въпрос за създаване на дете и възрастта е от значение единствено за жените. Истината е обаче, че броят и качеството на сперматозоидите намаляват с възрастта. 


Но имат ли мъжете над 40 по-ниска фертилност? Може ли защо замразяването на сперматозоиди в инвитро клиника да е вашият ключ към създаването на здраво и щастливо семейство? Ще разберете в статията. 

Мъжкият биологичен часовник

С напредването на възрастта сперматозоидите претърпяват генетични мутации, които увеличават вероятността тяхното ДНК да се увреди. Това може да повлияе на плодовитостта на мъжа и здравето на неговите бъдещи деца. 

Експертите препоръчват бащинство от края на 20-те до началото на 30-те години, въпреки че мъжете могат да станат бащи и на 50-годишна възраст. В Рекордите на Гинес най-възрастният мъж, станал баща, е бил на 92 години по време на раждането.

Проучванията показват обаче, че децата на бащи в напреднала възраст са предразположени към неврологични нарушения и разстройства от аутистичния спектър.

Здраве на спермата и плодовитост

Здравето на спермата зависи от различни фактори, които влияят пряко върху плодовитостта. По отношение на количеството, спермата, отделена при една еякулация, трябва да съдържа най-малко 15 млн. сперматозоида на милилитър. Твърде малкият брой може да намали шанса за бременност.

Възрастта, в която мъжът е най-фертилен, е между 22 и 25 години, като след 35-годишна възраст плодовитостта се влошава. Ако се стигне до бременност, възможно е при детето да има увреждания. Освен това, ако възрастта на мъжа е над 45 години, тогава шансовете за спонтанен аборт при жената са доста по-високи, независимо от нейната възраст.

Има много фактори, свързани с начина на живот, които също могат да повлияят на здравето на спермата. Те оказват влияние върху броя на сперматозоидите и подвижността им. 

Вредните навици, които пречат на плодовитостта, са следните:

  • Тютюнопушене;

  • Прекомерна консумация на алкохолни напитки;

  • Употреба на наркотични вещества;

  • Затлъстяване и др. 

Изследвания за плодовитост 

Ако от известно време с половинката си опитвате да заченете, но без успех, време е да посетите лекар. Има широк набор от тестове, които да проверят плодовитостта ви. 

Например:

  • Физически преглед при уролог - лекарят ще ви попита за медицинската ви история и начинът ви на живот. Ще бъдат прегледани и тестисите ви, като ще се провери за варикоцеле и други необичайни венозни образувания. 

  • Анализ на семенната течност - ще се обърне внимание на броя на сперматозоидите, тяхната форма, подвижност и други характеристики.

  • Хормонални изследвания - ще се оцени нивото на тестостерон и други хормони. 

  • Други тестове - възможна е направата на генетично изследване, антиспермални антитела, ретроградна еякулация и др.

Как да запазите плодовитостта си?

Здравословният начин на живот може много да подобри качеството на спермата ви. Въпреки това, възрастта остава главен фактор за добрата плодовитост. Затова специалистите съветват мъжете да замразяват сперматозоидите си, докато са още млади и здрави. Това дава известна гъвкавост, когато става въпрос за възрастта, на която сте готови за деца. 

Самото замразяване на сперматозоиди е ефективна процедура, която се извършва успешно от 1953 г. Макар и някои от тях да не оцеляват, преживяемостта им е над 50%. Въпреки това, ако пробата е с високо качество, тогава тази преживяемост изобщо не е проблем за зачеването на здраво бебе. 

Процедурата по замразяване на сперматозоидите може да се извърши в инвитро клиника, разполагаща с нужните апаратура и опит.

Източник на изображението: elements.envato.com