Атанас Пеев: Дарителството е начин да оставим следа от себе си

В навечерието на рождения ден, 1 ноември, на краеведа и дългогодишен журналист Атанас Пеев, беше организирана среща в Регионалната библиотека „Дора Габе“, на която всички присъстващи отдадоха нужното внимание и благодарност за дарителската му дейност.

Атанас Пеев: Дарителството е начин да оставим следа от себе си

„Най-достойното, което един човек може да направи в живота си, това е да е дарител на материални и духовни ценности“, споделя Атанас Пеев. През годините г-н Пеев е направил редица дарения, както на библиотеката „Дора Габе“, така и на Народното читалище „Йордан Йовков“, Регионалния исторически музей в Добрич и на Държавния архив в Добрич. Сред даренията му са булчински сандък на повече от 150 години, хромел на повече от 100 години, множество събрани от него анекдота, медалите, значките и грамотите, които е получил през живота си, както и неговите книги "Майстори на добруджанската народна музика", "Добруджанска фолклорна съкровищница", "Песни от Добруджа", "Ехо от вековете" и други. По думите му, само по този начин ценностите се запазват, защото всички ние сме преходни, но България, Добрич и библиотека, например, винаги ще ги има.




„Сред младите хора има много, които са на много високо интелектуално ниво и прославят България в целия свят и винаги съм се просълзявал, когато чуя за тях. За съжаление, сред тях обаче няма такива, които да се интересуват от краезнание и родознание и ние няма на кого да подадем щафетата“, споделя още Атанас Пеев и допълва, че в Дружеството на краеведите са все възрастни хора. За щастие, има и изключения и едно от тях е преподавателят по български език и литература в Средното училище „Климент Охридски“ Радостина Калчева. Тази година за първи път в сборника на Дружеството на краеведите, който се издава всяка година с техни средства, ще бъдат поместени и пет творби на нейни ученици.

Всички документи, книги, снимки и други дарени материали от Атанас Пеев се съхраняват в сектор Краезнание на Регионалната библиотека „Дора Габе“.