Евродепутат инициира създаване на бизнес инкубатор, който ще финансира млади предприемачи

Създаването на бизнес инкубатор и обединения в различни сфери на бизнеса обсъжда евродепутатът Преслав Борисов на среща с младежи от ГЕРБ в Добрич.

Евродепутат инициира създаване на бизнес инкубатор, който ще финансира млади предприемачи

Сега съществуващите в страната бизнес центрове се радват на успех, но не в необходимите мащаби, заяви той в отговор на въпрос дали няма да се дублират с инкубаторите. Идеята е почерпена от САЩ и Германия, където инициативата за създаване на бизнес инкубатор идва от самите предприемачи. В този случай те милеят за израждането на тази структура, участват със свой капитал в нея и рискуват във финансирането на нови идеи – от една страна младите предприемачи ще имат критична оценка от опитния бизнес доколко идеята е реалистична и може ли да се развива, а от друга – финансова и логистична подкрепа.




В новата програма за обща селскостопанска политика се набляга на финансирането на малкия бизнес – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, а не на зърнопроизводството, където вече има достатъчно големи капитали. Само чрез обединение или участвайки в такъв тип сдружения като бизнес инкубатора, малък фермер има възможността да намери по-добра реализация на продукцията си. Сега започва нов цикъл с по-малко производство, което ако не е обединено, няма как да оцелее. Борисов даде за пример черешопроизводителите от кюстендилско, които всяка година са рекетирани от търговците с ниски изкупни цени. Ако има едно обединение, което да отговаря за преработката и последваща реализация на тази продукция, на хората ще им е много по-лесно и да добавят стойност към това, което правят. Борисов посочи, че в Англия, където кооперирането е много широко застъпено, се работи с предварително ясно разписани правила за цялата схема и начин на действие, рационално, а не емоционално, затова е успешно.

Що се отнася до полемиката от последните седмици ще изгубим или не евросредства, Преслав Борисов уточни, че видно и от отговора на ЕК, нямат право да ни спират каквито и да било средства. Това, което нас трябва да ни интересува много в момента е какви програми ще бъдат одобрени, те да могат много бързо да се популяризират, за да се възползват максимален брой хора и усвояването на средствата да е колкото може повече. Вътрешнополитическите проблеми обаче надделяха и пречат да се съсредоточим върху това. Бизнесът трябва да е по-активен и да пита, заяви евродепутатът на въпрос има ли яснота по какви програми и как ще работим в новия период. Никъде не говорим за това, което трябва да се направи, като конкретни стъпки, а влизаме в политическа реторика.


От собствен опит в ЕП, той сподели, че директивите и регламентите, които се гласуват там трудно стигат до нас. Необходима е дисциплина в това отношение, защото колкото по-рано сме подготвени, толкова по-бързо ще реагираме, а не в последния момент, каза още Борисов, като даде пример с регистрацията на автомобилните газови уредби – у нас дойде информация преди месец и половина за решение на ЕС, което е взето преди години, вкл. с гратисните периоди. Той определи като слабост това, че не се говори за реални неща, които трябва да се случват и за икономика, "ние си говорим популистки, неща от типа клюкарски новини. В този аспект г-н Станишев няма право да ни обвинява ( „Има група евродепутати от ЕНП, лично обвързани с ГЕРБ, които са най-големите говорители срещу България“ – бел. ред.), но ние всички като български депутати трябва да сме много по-загрижени за това да защитаваме държавата си, а не да я оплюваме", заяви Преслав Борисов.