Как ще се разпределят субсидиите в аграрния сектор от следващата година

256 млн.лв. са предвидени за държавни плащания през 2014 година, като за възстановяване за акциза на горивата са заделени още 84 млн. лв.

Как ще се разпределят субсидиите в аграрния сектор от следващата година

Това съобщи в Добрич проф. д-р Светла Бъчварова - председател на парламентарната комисия по земеделие и храни, на среща със земеделски производители. Тя запозна присъстващите с предвижданите законови промени, касаещи отрасъла, както и европейското и държавно субсидиране на земеделците и животновъдите.




Покупката на земята да бъде свързана с обработката й, като за физически и юридически лица, тя да бъде обвързана с поне 5 години пребиваване на българска територия, за да не се спекулира с ползването на облагите от нея, като рентата. Това е една от промените, които се дискутират в комисията в момента.

Пасищата и ливадите ще се отдават на фермери на база брой животни, които отглеждат, а не чрез търг, за да се избегне сегашното положение консултантски и счетоводни фирми да са собственици на ливади, за които само получават субсидии. Изрично се забранява разораването на пасище и ливади, както е и според европейските регламенти. Предвиждат се санкции, вкл. Възстановяване на пасището във вида, в който е било от виновника за разораването му.


Друга важна промяна се предвижда в Закона за подпомагане на земеделските производители – МЗХ ще разработи софтуер, който да обединява всички информационни масиви, като в него ще залегне и предварително очертаване на масивите, за да се намали административната тежест върху производителите.

Освен това, искаме МЗХ да подготви до октомври цялата нормативна уредба, която касае мерките, прилагани от 2015 година, защото директните плащания тогава са с по-различен начин на формиране и ако няма разработени ясни правила, няма да бъдем готови да прилагаме новите механизми.


Сериозни дискусии се водят вече по темата: как ще се разпределят директните плащания през 2015 година. Все още МЗХ не ни е предложило вариант, за което ние настояваме в комисията, вкл. и за изслушването следващата седмица, какво е „активен фермер“, каза още проф. Бъчварова. Според тази дефиниция можем да градим стъпки за разплащане – 40% от директните плащания се полагат  на „активен фермер“, „зелените плащания“ са 30%. Важен е въпросът дали за малките стопанства ще се отдели ресурс, доколко – възможността, предвидена от ЕС е до 10%, но решение на всяка държава е да определя в конкретика. Липсва определение какво е малко стопанство. Минимумът е това да са земеделски производители, а не както доби публичност, че всяка едно домакинство, което има земя ще бъде подпомагано.

13% от директните плащания отиват за обвързаност с производство продукция, като основните приоритети са животновъдство, овощарство или трайна насаждения и градинарство. По 2% имат необлагодетелстваните районни и младите фермери.

Системата на държавни помощи и национални доплащания остава. Те обаче трябва да бъдат нотифицирани тази година за следващата, според новите европейски регламенти и директиви.

Държавни плащания ще има отново по пчеларската програма, по de minimis, за генофонда и развъдните асоциации, чрез бюджета на ДФ „Земеделие“.