Териториалната организация на слепите отбеляза тържествено своята 45-та годишнина

В далечната 1968 година двама ентусиасти – Симеон Желязков и Кирил Минчев са положили основите на нашата организация, като в началото дори не са имали база за своите сбирки, съобщи Данчо Пеев – член на УС на Териториалната организация на слепите в Добрич. Първи председател на организацията станал напълно слепият Симеон Желязков.

Териториалната организация на слепите отбеляза тържествено своята 45-та годишнина




За кратък период от време съюзните членове достигнали 50. Основната им дейност се състояла в срещи с хората, в дома на Минчев. Следващият председател на организацията е Рафаил Цонков, който залага на културно-масовата работа и спорта, издейства офис. През 1979 година за кратко организацията се оглавява от Анастас Статев, който освобождава поста по здравословни причини.

В края на същата година за председател на ТОС е избрана Паунка Пеева, която я ръководи и до днес. Тя въвежда организирани чествания на международни дни, национални и фолклорни празници.

В момента организацията се помещава на първия етаж на триетажна сграда на бул. „Русия” 88. През годините базата е ремонтирана и поддържана основно с дарения, голяма част от които са от Лайънс клуб Добрич.


През годините расте броят на членовете на организацията, както и тяхната ангажираност. Те участват в обучения, рехабилитационни и възстановителни процедури, придобиват нови умения. 


Поздравителен адрес от името на кмета Детелина Николова поднесе първият й заместник Иван Колев. Поздравления по повод годишнината бяха изказани още от областна управа и сродни организации.


Президентът на Лайънс клуб Добрич Костадин Батанов обяви, че певческата група „Светлина” към ТОС, с ръководител Георги Събев, ще има своята премиера пред дарители, на благотворителния Коледен бал на Лайънс тази събота. Той подчерта, че за 15-годишното си съществуване клубът винаги е подкрепял организациите на хората със зрителни увреждания в Добрич и в частност ТОС, като това ще продължава и занапред. Батанов поздрави юбилярите от името на всички Лайънс – членове и им подари торта за празника.



Председателят на Териториалната организация а слепите в Добрич Паунка Пеева благодари за поздравленията с авторско стихотворение.


Тържеството продължи с фолклорните изпълнения на състав „Светлина” – носители на 2 златни и 3 сребърни медала и множество други награди от фестивали за любителско творчество.