Прокуратурата и МВР слагат под контрол „гражданските патрули”, Доган страда от тежка депресия, ярка комета идва към Земята...

Решението на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър Цветлин Йовчев за противодействие срещу „гражданските патрули" е сред водещите теми на вестниците във вторник.

Прокуратурата и МВР слагат под контрол „гражданските патрули”, Доган страда от тежка депресия, ярка комета идва към Земята...
„Организирането на т.нар. „граждански патрули" не е съгласувано по никакъв начин с полицейските органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана с представители на прокуратурата и полицията.

Това стана ясно след работна среща между главния прокурор Сотир Цацаров, министърa на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, съобщиха от прокуратурата.
Срещата е проведена във връзка с изявленията на Боян Расате за създаването на „граждански патрули" и съобщението на неправителствена организация „Национален център за развитие на ромите в България", според което „Ромски командоси създават организация за отбрана от насилие", като „контрапункт" на гражданските патрули." - в. „Труд".



„Полицейски патрули ще бъдат пуснати в столицата срещу доброволните отряди. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров МВР ще засили присъствието си в определени зони от центъра на София, като униформените ще упражняват правомощията си по закон "без никакви компромиси".
Това се казва в съвместно съобщение на прокуратурата, МВР и ДАНС...
Трите институции ще "предприемат общи действия за недопускане на прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на София, откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци". Освен това прокуратурата, МВР и ДАНС "ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите". - в. „Стандарт".

„Съобщението идва десет дни след като председателя на националистическата формация "Национално единство" Боян Станков, представящ се като Боян Расате, обяви, че пускат "граждански патрули" да обикалят центъра на София в частта, където има най-много чужденци. Тогава той съобщи, че има разрешително за тази дейност от СДВР, но от полицията отрекоха да знаят за това, а прокурор коментира пред "Дневник", че няма законово основание, по което да бъдат създадени подобни отряди.
Дни след Расате, Националният център за развитие на ромите в България обяви, че ще създаде движение "Организация на малцинствата за отбрана от насилие" (ОМОН), което да реагира на патрулите" на националистите. В разпространеното тогава съобщение от центъра твърдяха, че по този повод са се срещали с полицията и заместник-главният прокурор Ася Петрова.
"Организирането на т.нар. "граждански патрули" не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията. Петко Асенов действително е провел среща през м. октомври 2013 г., по негово искане, със заместник - главния прокурор Ася Петрова, но на тема "Превенция на посегателствата срещу влакове, извършвани от роми", след като такива срещи са били проведени с ръководствата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на БДЖ", уточняват днес от държавното обвинение..." - в. „Дневник".

„Прокуратурата и полицията скръцнаха със зъби на "гражданските патрули"
С две седмици закъснение прокуратурата, ДАНС и МВР заклеймиха "гражданските патрули" на националистите и "отрядите за самоотбрана" на ромите и обявиха, че няма да допуснат в центъра на София да се налага ред от друг, освен от полицията. В съвместна позиция главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Цветлин Йовчев и председателят на ДАНС Владимир Писанчев обявиха, че няма да толерират каквито и да е "формирования за "самоотбрана", "самозащита", "гражданско патрулиране" и т. н.", а ръководените от тях държавни органи ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите...
Закъснялата реакция е по повод на "гражданските патрули" на националистите по ул. "Пиротска", които преди две седмици излязоха на "проверка" на минувачите, като им искаха личните карти. Това се случи под носа на полицията. Патрулите бяха обявени няколко дни по-късно пред медиите като "инициирани на базата на законната самоотбрана" и имащи за цел "идентифициране и уведомяване за съмнителни лица"... - в. „Сега".

 

Съдебната сага около Ахмед Доган и Христо Бисеров също е сред най-отразяваните теми във  всекидневниците.

„Софийският градски съд (СГС) заличи Ахмед Доган като свидетел по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов. Съдът наложи глоба от 500 лв. на Христо Бисеров за неявяване, като свидетел, по делото.
СГС ще поиска от Софийска градска прокуратура, която му повдигна обвинение за пране на пари и данъчни престъпление, справка за актуалния му адрес. След като се установи този адрес, той да бъде доведен принудително за следващото съдебно заседание, което ще е през декември.
Според защитата на Октай Енимехмедов, вещото лице Игнат Петров не е успял достатъчно добре да проучи състоянието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, липсва и оценка за състоянието на Ахмед Доган преди и след инцидента.
По думите на Октай Енимехмедов, тази експертиза е политически ход от страна на Ахмед Доган за отстраняване от делото. „Не мисля, че той се намира в състояние на силна депресия", допълни още обвиняемият..." - в. „Труд".

„В понеделник бе призован и бившият зам.-шеф на партията и парламента Христо Бисеров, който пък миналата седмица бе обвинен в пране на пари. Той не се яви, без да посочи уважителна причина. Заради това съдия Велинова му наложи 500 лв. глоба и постанови той да бъде принудително доведен на 17 декември. От думите й стана ясно, че Бисеров не е бил открит на адреса, посочен в документите по делото, и призовката му била връчена в сградата на столичното следствие, където бе привикан за разпит и повдигане на обвинение." - в. „Сега".

„Ахмед Доган беше подал сам молба да бъде заличен като свидетел заради психичното си състояние. Днес съдът уважи тази молба като се мотивира и с експертизата, която беше приета. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболява - тежка депресия. Но не се знае колко време ще му е необходимо за лечение. Освен това ще бъде твърде мъчително и неоправдано той да бъде извикан да дава показания по делото срещу стрелеца си. Съдът посочи и че ако Доган не бъде заличен, това ще доведе и до необосновано отлагане на делото..." - в. „Стандарт".

„Почетният председател на ДПС Ахмед Доган няма да бъде свидетел по делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов. Това стана, след като съдебният състав прие съдебно-психиатричната експертиза на Доган, според която той е в тежка депресия и явяването му на делото ще бъде твърде мъчително и ще доведе до неоправдани вреди за него.
Съдът уважи молбата на почетния председател на Доган от предишното заседание и ще го заличи като свидетел. Според съдебния състав има достатъчно свидетелски показания, които да спомогнат за разясняването на фактите по инцидента. Ако Доган остане свидетел по делото, това ще стане причина за неоснователното му отлагане. Освен това няма основания да се изследва какви вреди са нанесли действията на Енимехмедов от конференцията през януари.
През октомври Доган отказа да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец - това  означава, че бившият лидер на ДПС се отказва да търси обезщетение от нападателя си за претърпени вреди. Неколкократно Доган представя болничен лист, за да извини отсъствието си от процеса срещу Енимехмедов, изключение не беше направено и днес..." - в. „Дневник".

„С диагноза тежка депресия Доган се отърва от показване пред публика
Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е изпаднал в тежка депресия, след като Октай Енимехмедов го нападна в началото на годината и се опита да стреля по него с газов пистолет. Това е изводът от психиатричната експертиза на Доган...
Заключението бе представено пред съда вчера, но при закрити врати, тъй като съдия Пенка Велинова прецени, че ако журналистите останат в залата, ще бъдат разкрити подробности от личния живот на Доган. След като го прие, Велинова реши да заличи Доган от списъка със свидетелите и така на практика прекрати участието му в делото. До момента лидерът на ДПС е разпитван само в рамките на досъдебното производство...
Д-р Петров е прекарал едва около 30 минути с Доган и така е изготвил заключението си, стана ясно вчера. Според адвоката на Енимехмедов Борянка Аврамова това е една от причините заключението да е непълно. Тя поиска експертизата да не се приема с аргумент, че експертът не знае какво е било състоянието на Доган преди инцидента и следователно не може да даде обективна оценка сега.
"Той самият заяви, че не се занимава с такива експертизи и не е компетентен", каза Аврамова. Тя добави, че е много важно да се разбере какво точно е възприел Доган по време на нападението. Съдия Велинова обаче не прие аргументите й и заяви, че няма причина заключението да бъде отхвърлено. Велинова обясни, че ако не заличи Доган като свидетел, ще се стигне до необосновано забавяне на процеса, тъй като той непрекъснато представя болнични листове и досега не се е явил нито веднъж в съда..." - в. „Сега".

Протестът на Ранобудните студенти в деня на св. Климент Охридски също е сред темите на всекидневниците

„Софийският университет „Св. Климент Охридски" чества 125-тата годишнина от своето създаване. На Академичното тържество по случай празника в Аулата на висшето училище присъстваха преподаватели, професори, бивши и настоящи възпитаници на университета.
Празникът започна в 9.00 часа с Божествена света литургия, отслужена от патриарх Неофит в академичния параклис „Св. Климент Охридски"...
След цял ден протести и демонстрации "Ранобудните студенти" спретнаха концерт в Аулата на Софийския университет по повод патрония празник на Алма матер.
За разлика от протеста, концерта не бе добре организиран и масов...
Междувременно около 70 души протестираха пред сградата на парламента. Протестното шествие от Министерски съвет се събра пред сградата на Народното събрание. Протестиращите донесоха и два ръчно изработени картонени танка. На единия пишеше „Станишевеч", а в дулото на другия протестиращите запалиха парче вестник..." - в. „24 часа".

„И актьори, кинодейци и художници подкрепиха Ранобудните студенти. Около 14:30 ч. хората на изкуството се събраха в градинката на "Кристал", а към тях се присъединиха и група протестиращи младежи. Това е поредната акция в деня на Св. Климент Охридски, след като сутринта преподаватели се обявиха против действията на полицията с конституция в ръка.
На протеста присъстваха актьорите Деян Донков, Радина Кърджилова, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Стефания Колева, Калин Врачански, Ивайло Христов, Филип Аврамов, Валери Йорданов, Ваня Цветкова, Теодор Елмазов, Гергана Плетньова, режисьорите Александър Морфов, който дойде със съпругата си Рени Врангова, Евгений Михайлов и Стоян Радев, както и група художници. Сред участниците бяха и Найо Тицин и проф. Георги Близнашки.
Там бяха и директорът на Младежкия театър Влади Люцканов и доц. Ивайло Христов - актьор и режисьор, и много други..." - в. „Днвеник".

Вестниците съобщават за приближаването на кометата Айсън.

„В следващите дни ще бъдем свидетели на рядко астрономическо явление - преминаването на ярка комета в близост до Земята, съобщиха от БАН. Кометата C/2012 S1 (ISON) е открита до Кисловодск (Русия) с телескоп, който е част от International Scientific Optical Network (ISON), и е кръстена на мрежата - Айсън.
Видяхме я вече, но все още не се знае как кометата ще се развие. Възможно е ядрото да се разпадне при преминаването край Слънцето, обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН. Ако Айсън оцелее след преминаването през перихелия на 28 ноември, ще може да се наблюдава много добре в нощите от 13 до 15 декември. А най-близо до Земята кометата ще бъде на 26 декември." - в. „24часа".