Водата от язовир Цонево ще е по-евтина и по-качествена, уверяват експерти

Проектът за водоснабдяване на област Добрич от яз. Цонево беше обсъждан на заседание на Обществения съвет по социални въпроси към Областния управител днес

Водата от язовир Цонево ще е по-евтина и по-качествена, уверяват експерти

Очаква се икономиите от електроенергия да бъдат над 3,5 млн. лв. годишно, заради по-ниските експлоатационни разходи, а оттам и да се понижи цената на водата. Според експертът от ВиК Димчо Димов, плиткият водоносен слой в региона вече е трайно замърсен с нитрати от почвообработката. Бившият шеф на водното дружество и един от авторите на идеята Петър Калчев подробно разясни предимствата на проекта. Трябват радикални мерки в технологията, техниката и начинът на водоснабдяване, за да се излезе от порочния кръг на повишаване на изискванията на клиентите и невъзможност на ВиК да ги удовлетвори, заяви той.





Магистралният водопровод ще бъде разположен край пътя Варна – Добрич и много лесно ще се обслужва за разлика от сегашните труднопроходими трасета. Вместо 140 помпени станции на над 50 години, ще има 3. В момента в яз. Цонево има 330 млн. м2 вода, а капацитетът му е много по-голям. Нивото се поддържа умишлено ниско, защото водата не се използва и това е гаранция да не прелее. Годишно за захранване на цяла добричка област са необходими 60 млн. куб. м2. и няма риск за осигуряване на водните количества. 40 км. от водопроводът вече е построен, до нас остават още 57 км. Има изградено съоръжение до Девня, което стои неизползвано. Системата ще бъде с гарантирани и контролирани качества на водата.

Водоснабдяването за питейни нужди ще е приоритет, но ВиК може да печели и от напояване. Договори могат да се сключват и със земеделските производители, чиито площи се намират по старите водоснабдителни трасета. Сондажите ще останат като допълнителен резерв.

В Добруджа съществуват 2 водоносни хоризонта, които са стабилни като количество, но ограничени като лимит. Освен това, дълбокият е силно минерализиран и подобно на замърсения от нитрати повърхностен, не става за питейни нужди.


Водата в Добрич е национален проблем и е необходимо друго решение, според управителя на Енерго Про Стефан Абаджиев, който изрази песимизъм по отношение на осъществяване на проекта. Шефът на ЕРП-то, като най-голям кредитор на водното дружество, поиска прозрачност в действията на ВиК и то в краткосрочен план. Абаджиев съобщи, че текущият дълг на добричкото ВиК е 1 388 000 лв., а е бил 1 794 000лв. и продължава да намалява. 


Около 650 хил. лв. са необходими за предпроектното проучване, което ще се извърши в рамките на 2 години, съобщи областният управител Недко Марчев. Има и други варианти на финансиране, не е задължително да се чака инвестиция от еврофондовете. Има политическа воля проектът да се случи, стана ясно още на срещата.

Участници в Обществения съвет от гражданската квота поискаха гаранции за намаляване цената на водата и помощи за социално слабите, подобно на енергийните.