Окончателно: ГЕРБ - 97 мандата, КБ - 84, ДПС - 36, Атака - 23; Главният прокурор: Ние ще играем с истината

Преглед на печата: Кабинет без коалиция; 250 800 българи търсят работа повече от година

Окончателно: ГЕРБ - 97 мандата, КБ - 84, ДПС - 36, Атака - 23; Главният прокурор: Ние ще играем с истината
Труд

Окончателно: ГЕРБ - 97 мандата, КБ - 84, ДПС - 36, Атака - 23

Централната избирателна комисия е готова с разпределението на мандатите в 42-то Народно събрание след обработване на резултатите от изборите на 12 май, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов, цитиран от Фокус.
Не е възможна промяна на мандатите, тъй като Централната избирателна комисия вече направи въвеждането отново на контролния протокол на ЦИК. ГЕРБ ще има 97 мандата, Коалиция за България - 84, ДПС - 36, Атака - 23, каза Бисер Троянов.

Стандарт

Кабинет без коалиция

БСП ще излъчи програмен кабинет, който ще бъде подкрепен от ДПС и "Атака". Трите партии обаче няма да влизат в коалиция. Правителство с премиер Пламен Орешарски стана възможно, след като Волен Сидеров застана зад идеята. "Можем да подкрепяме политики, които съвпадат с нашите виждания", каза лидерът на "Атака". Той подкрепи соцлидера Сергей Станишев, че преговорите за подкрепа на програмното правителство трябва да се правят публично и пред камери. И призова това да се случи в Народното събрание. По-рано председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че избира интелекта на Орешарски пред егото на Бойко Борисов.
Бившият премиер смята да предложи кабинет на малцинството, в който няма да присъства Цветан Цветанов, твърдят активисти от ГЕРБ.

24 Часа

Главният прокурор: Ние ще играем с истината

Прокуратурата ще играе с истината и ще работим по правилата на наказателно-процесуалния кодекс - това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на извънредна пресконференция по повод откритите 370 000 бюлетини в печатницата в Костинброд.
Главният обвинител и неговите заместници обявиха, че има 3 сигнала и те разследват престъпления против политическите права на гражданите, свързани със скандала в Костинброд. Другата тема, по която шефовете на върховната касационна прокуратура говориха, бе появилото се анонимно писмо от "достойни прокурори", които се оплакват от натиск при разследването на скандала с бюлетините.

Монитор

250 800 българи търсят работа повече от година

250 800 са българите, търсили безуспешно работа повече от година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за заетостта през първото тримесечие на 2013 г. Голяма част от обезкуражените, търсещи препитание, са нискообразовани и без квалификация. Статистиката показва, че едва 10% от заетите са завършили 8-и клас
Всеки трети служител пък е висшист, а останалите имат тапия за средно образование. От НСИ отчитат още, че в периода януари-март на пазара на труда не са успели да се реализират над 456 400 души, или 13,8% от населението у нас. В началото на годината българките намирали професия по-трудно. Коефициентът на безработица при дамите е нараснал с 1,2 на сто, което е два пъти повече, отколкото при мъжете. Всеки четвърти младеж също не може да намери препитание. Над 72 000 са били тези, които са търсили първата си работа.

Стандарт

Инфарктен финал, "Берое" с купата


Стадион "Ловеч" се оказа отново омагьосан за "Левски" и щастлив за "Берое" в мачовете за купата. Тимът от Стара Загора за втори път в историята си ликува с трофея, след като триумфира с дузпи във финал, забранен за хора със слаби сърца. В редовното време срещата, която като драматизъм ще остане в историята на футбола ни, завърши 3:3. При лотарията от бялата точка обаче Фортуна бе на страната на "Берое". Те ликуваха и спечелиха купата с 3:1 при дузпите и общ резултат 6:4. За капак "сините" повече от 80 минути играха с човек по-малко. Христо Йовов бе изгонен минута преди края на първото полувреме от своя бивш съотборник в "Литекс" Цветан Кръстев. Тогава резултатът бе 2:1 за заралии.

Дума

Областният председател на ДПС в София се самоуби

Областният председател на ДПС в София Кънчо Боков се самоуби във вторник през нощта в столичния квартал "Разсадника". 65-годишният Боков е сложил край на живота си със законно притежаван пистолет.
Основната версия е битова трагедия. Според близки на загиналия той е страдал от тежка форма на раково заболяване, което го е тласнало към фаталната крачка.
От пресцентъра на партията изразиха почит към паметта на починалия, който според съобщението е загубил битката с най-тежката болест.