Увеличение на заплатата с 25% до края на 2017 г. иска КНСБ

Меморандум за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на доходите 2013 – 2017, приет от Координационния съвет на КНСБ, беше връчен днес на кандидати за народни представители от Добрички многомандатен район, на среща със синдикалисти.

Увеличение на заплатата с 25% до края на 2017 г. иска КНСБ

Проблемът с доходите е основен приоритет на синдикалистите, заяви председателят на конфедерацията в Добрич Гинка Василева. Тя изтъкна, че 49,1% от гражданите живеят в лишения и бедност, според Евростат и голяма част от заетите живеят с много лишения. По изследване на КНСБ, необходимият доход на 4-членно семейство през март е бил 2256 лв. Размерът на работните заплати е вторият основен проблем. Социалните партньори на национално ниво трябва да изработят механизъм, чрез който да се определя минималната работна заплата, като критериите са линията на бедност и инфлацията.



В края на 2017 г. трябва да приключим с увеличение от 25% на средната брутна работна заплата, заяви още на срещата Гинка Василева. В следващия 4-годишен период депутатите трябва да гарантират ежегодно нарастване на средствата по единните разходни норми в бюджетната сфера. За диференцирано финансиране настояват синдикалистите и в социалната сфера. Василева подчерта, че на дъното е културата със средна работна заплата от 370 лв.


Работната заплата в реалния сектор бележи ръст от 8,7%, но те се дължат на ежегодното увеличение на минималните осигурителни прагове по отделни професии, което е задължително и преструктурирането на част от предприятията. КНСБ настоява за договаряне на препоръчителен коефициент на растеж на заплатите.

На срещата политиците се обединиха около мнението, че за да има растеж на доходите е необходимо развитие на икономиката. Всеки от тях представи своя или на партията си платформа в тази насока.