Прокурорите готови да нищят "Сергейт" и силово; Партията на Кунева се разпада

Пет партии са в коалиция със СДС за изборите, сините очакват още партньори, научаваме от вестниците в понеделник

Прокурорите готови да нищят "Сергейт" и силово; Партията на Кунева се разпада

Сергейт".


„Труд":

Прокурорите готови да нищят "Сергейт" и силово

Прокурорите, натоварени с проверката на данните за незаконно подслушване, изнесени от лидера на БСП Сергей Станишев, ще ползват услугите на професионални безпристрастни експерти от научните среди, които са извън системата на МВР. Това обяви в неделя пред БНР градският прокурор на София Николай Кокинов.
12 негови колеги начело със заместника му в Софийската градска прокуратура (СГС) Роман Василев влязоха във вътрешното министерство в петък, за да проверят злоупотребява ли се в него със спецразузнавателни средства (СРС) в скандала, който вече е популярен като "Сергейт" по подобие на "Уотъргейт".

 

СДС.

„24 Часа":

Пет партии до момента в коалиция СДС за изборите

До обяд на утрешния ден ще продължат разговорите на СДС с коалиционни партньори. Това каза председателят на СДС Емил Кабаиванов пред журналисти, след като бяха подадени документите за регистрация на коалиция Съюз на демократичните сили. Той посочи, че формацията се представлява и състои от Съюза на демократичните сили като партия, ПП „Обединени земеделци", Радикалдемократическа партия в България, Българската социалдемократическа партия и Движение „Гергьовден".

 

Сътресения.

„Дума":

Партията на Кунева се разпада

След като в Сливен скочиха срещу депутатската листа на движение "България на гражданите" в областта, друго политическо сътресение за Кунева дойде от пловдивчани. Те се разбунтуваха срещу политиките на партията. В Пловдив е най-силната структура на партията, но вече и те не искат да са част от този политически проект.
Митът за това, че движението е на гражданите, рухна болезнено още при първия намек за власт, заяви областният й координатор на партията Дани Каназирева вчера. Тя заяви, че партия, която не може да приложи в собствената си практика принципите на справедливост и зачитане на хората, няма как да ги приложи и при управлението на държавата.


Номинация.

„Стандарт":

Орешарски: Готов съм за премиер

Имам достатъчно академичен и практически опит, за да се справя като премиер. Това заяви финансовото острие на БСП Пламен Орешарски във Варна вчера. Ден по-рано соцлидерът Сергей Станишев го посочи за министър-председател, ако БСП спечели изборите. Приех, но соцпартията още не е утвърдила номинацията ми, каза Орешарски. Той допълни, че "един мандат едва ли би бил достатъчен за рязко подобряване положението на българите". Орешарски бе във Варна на областното заседание на социалистите, чиято листа за първи път той ще води.
Трябва да върнем нормалната фигура на един премиер, това е сериозна позиция, каза още Орешарски. Не помня някога да съм бил нечия кукла на конци, коментира той нападките на ГЕРБ.