Приоритети на служебното правителство са енергетиката и борбата с монополите...

Последиците от ураганния вятър и усложнената метеорологична обстановка в страната са водеща тема за съботните вестници

Приоритети на служебното правителство са енергетиката и борбата с монополите...

„Бедствено остава положението в община Габрово заради ураганния вятър, който бушува със скорост над 120 километра в час...
Бурята взе една жертва, има пострадали. 34-годишна жена от село Жълтеш е загинала снощи, попадайки под скеле на сграда в центъра на Габрово. 76-годишен мъж е приет в болница, без опасност за живота, а други 9 души са получили лекарска помощ и освободени за домашно лечение, съобщи Дарик.   Днес в цялата община е обявен неучебен ден за учениците... 
Има много паднали дървета по улиците, обърнати контейнери, изпочупени прозорци и витрини. Блокирани са пътни участъци. Поражения са нанесени на множество сгради, отнесени са покриви на Окръжния съд, театъра, НАГ, спортното хале.   
Бурният вятър е нанесъл сериозни поражения и на болницата в Габрово. Тази сутрин служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров посети областната болница, за да огледа щетите. Отнесени са покривите на големия корпус на лечебното заведение и на акушеро-гинекологичния комплекс, където е паднала външната топлоизолация. Изпочупени са прозорци. Възстановяването на щетите е започнало още тази сутрин. Директорът на лечебното заведение съобщи, че сградите са застраховани. Той е получил и уверение от здравния министър, че след като се направи оценка на щетите, ще бъдат отпуснати средства за ремонт. 
Министърът по управление на евросредствата в кабинета „Борисов" Томислав Дончев също пристигна в града, за да помага на бедстващите хора. На този етап е най-важно да се обезопасят местата, където има надвиснали ламарини, изпочупени клони, за да не се създаде предпоставка за нови поражения и пострадали хора, заяви Дончев.  
Има повреда в контактната мрежа на тролейбусния транспорт... 
Възрастни габровци споделят, че не си спомнят такова природно бедствие.
В Дряново спасиха шестима пътници, бедстващи във влак.
В Дряново обстановката е подобна на тази в Габрово. .." - в. „Труд".


 

„Ураганният вятър е нанесъл значителни материални щети - има разрушени покриви и паянтови постройки. Множество дървета са изкоренени и паднали, има счупени витрини и прозорци, увредени автомобили.
Пет екипи на НКЖИ работят от снощи по отстраняване на проблемите по контактната мрежа на железниците. Работи се в гара Трявна, в гара Плачковци, в междугарията: Царева ливада - Габрово, Царева ливада - Трявна, Трявна - Плачковци, Плачковци - Кръстец. Отсечката Царева ливада - Дъбово е поета от автобусен транспорт. Отсечката Царева ливада - Габрово вероятно ще бъде пусната до няколко часа, тъй като вече има подадено напрежение, обясни инж. Бисер Минчев, главен ревизор на национална компания „Железопътна инфраструктура".
„Всички дървета, които бяха паднали и нарушили електрическия и строителен габарит, вече са почистени. Имаме сериозни проблеми по контактната мрежа при гара Трявна, където има счупен стълб. Старият стълб е отрязан и в момента се изправя нов. След това трябва да се закачи контактната мрежа, следва регулиране, което ще отнеме време. В гара Плачковци в момента се подменят две конзоли. Има счупени изолатори", обясни Минчев." - в. „24 часа".

 

„Движението на девет влака е отменено в област Габрово, заради пораженията от бурята тази нощ. Това съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Аварийни екипи по отстраняване на проблемите по контактната мрежа на железниците.
Община Дряново е в бедствено положение заради разразилата се ураганна буря и щетите, които предизвика тя. Кметът д-р Иван Николов свика и Кризисният щаб. Паднали дървета спряха влак, а от местната власт оказаха помощ на бедстващите пътници. Шестима души бяха изведени от вагоните и транспортирани до домовете им в Габрово.
Ураганен вятър снощи нанесе множество и тежки материални щети в Дряново и населените места в общината, поради което бедственото положение все още не е отменено. Човешки жертви или пострадали хора няма. Всички населени места останаха без ток след повреда на подстнацията в Дряново след скъсване на проводници и паднал покрив от източната страна на сградата. Около 1 часа след полунощ на 15 март електрозахранването в града беше възстановено, но все още кметствата са без ток..." -. в. „Стандарт".

 

„73 000 клиенти от 376 населени места са без електрозахранване в областите Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище, съобщи "Енерго-Про".  
По време на вчерашната буря, която засегна основно Централна Северна България, на места скоростта на вятъра е достигала 34 метра в секунда. В най-силно засегнатите области Габрово и Велико Търново има множество паднали дървета, отнесени покриви и изпочупени прозорци. В общините Габрово, Трявна и Дряново все още е в сила обявеното бедствено положение и властите призовават хората да не напускат домовете си. 
По информация на "Енерго-Про" най-тежка е ситуацията в областите Габрово и Велико Търново, където без електричество са съответно 217 и 105 населени места. Прекъснато е електрозахранването и към 54 населени места в областите Търговище (40) и Шумен (14). В резултат на високата скорост на вятъра, паднали дървета и летящи предмети са предизвикани множество аварии - съборени стълбове средно напрежение,  прекъснати проводници и други.

В Сливенско 25 населени места са останали без ток заради ураганните ветрове..." - в. „Дневник".

 

„Държавата ще помогне на пострадалите от ураганния вятър в Габрово. В това е уверил служебният премиер Марин Райков кмета на града Таня Христова. "Имам готовност да окажа всякаква подкрепа на гражданите на Габрово, за да излязат от тази тежка ситуация", бе категоричен Райков. Дали помощта да е материална или финансова, както и в какъв размер да е тя, ще стане ясно, след като бъдат уточнени всички щети и ако местната власт поиска помощ, уточниха от МС пред "Сега".


Единият вариант е пострадалите да подадат молби до комисията за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии. Тя възстановява щети над 2000 лв., но в тежки случаи като при земетресението в Перник отпусна и по-дребни суми. Освен дългия бюрократичен път, който трябва да бъде извървян по тази процедура, проблем е и това, че от началото на годината до падането си от власт бившият вътрешен министър Цветан Цветанов изхарчи над 45 млн. лв. от общо 70-те млн. лв., с които комисията разполага за цялата година.
Другият вариант е социалното министерство да отпусне еднократна помощ от 325 лв., което може да се случи с постановление на кабинета. Той бе използван на няколко пъти от предишния кабинет.
Вчера се изясняваха щетите от ураганния вятър. Най-пострадалият град Габрово остана в бедствено положение. Сериозни поражения има по редица обществени сгради и частни домове. Пострадали са училища, детски градини, отнесени са части от покривите на областния стационар в града и на двете болници в Габрово и Трявна, театъра, Националната Априловска гимназия, спортния комплекс "Христо Ботев". Паднали са билбордове, табели, ламарини.
Училищата останаха затворени, а кметът призова габровци да си стоят вкъщи. Тролейбусите бяха спрени. През деня екипи на пожарната разчистваха улиците от паднали дървета, части от покриви и фасади, изпочупени витрини и прозорци. Две вишки и 20-тонен кран също бяха мобилизирани в разчистването по над 130 сигнала от граждани. Вятърът в Габрово е вилнял в продължение на 8 часа със скорост над 120 км в час. Млада жена на 34 г. почина на пешеходна пътека в четвъртък вечерта, ударена от откъртило се парче от скеле на сграда на областната управа. Вчера никой не пое отговорност за разпарчетосаното скеле, нито обясни дали то е било построено според нормите. Сградата на болницата също пострада и се наложи пациентите от три отделения да бъдат преместени." - в. „Сега".

 

Всекидневниците следят и работата на служебния кабинет, оглавяван от Марин Райков.

 

„Първата и спешна тема, с която президентът Росен Плевнелиев е натоварил служебното правителство, е енергетиката, стана ясно от пресконференцията на държавния глава в Брюксел. След Европейския съвет, на който Плевнелиев представляваше страната за първи път, той заяви, че вицепремиерът по икономическите въпроси и министърът на икономиката ще бъдат в Брюксел следващата седмица, за да обсъдят как страната да въведе Третия либерализационен пакет. 
България вече е разследвана от Брюксел заради забавянето на наредби по Третия либерализационен пакет и именно заради това беше уволнен предишният шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Все още не е на финала си и разделянето на Електроенергийния системен оператор от НЕК, което също е изискване на Европейската комисия. Има няколко наредби, които ДКЕВР трябва да приеме и ЕСО и НЕК формално да се разделят. 
"Повече от ясно е, че сме последните останали, които не са го въвели. Трябва бързо да си напишем домашното. Служебното правителство има златния шанс да приеме спешни мерки, тъй като това съвпада и с европейския дневен ред", каза Плевнелиев и обеща да бъде активен. На въпрос как обаче ще се въведат тези мерки, които включват промени в няколко закона, той призна че това е задача за следващия парламент, а на него ще остане да осигури "приемственост". 
На срещата Плевнелиев е разговарял с чешкия премиер и австрийския канцлер, за да обсъди ситуацията са ЕРП-тата. Според него, енергийните теми отекват силно в Брюксел, както и въпросът дали спазваме европейските правила..." - в. „Дневник".

 

„Служебното правителство ще подходи по-амбициозно към очакването за енергийна либерализация и ще подготви пакет проектозакони в тази сфера. Това каза президентът Росен Плевнелиев в Брюксел...
Президентът Плевнелиев заяви: "Много хора в последните 15 - 20 години, които са имали думата в българска енергетика, трябва да отговорят защо сме още на опашката, и защо вече започват да ни глобяват за неспазване на европейски закони и регулации. Служебното правителство ще трябва много бързо да промени и приеме наредби, които да дадат възможност за въвеждане на третия либерализационен пакет. Трябва да се извърши и много техническа работа, служебното правителство ще я свърши - отделянето на енергийния системен оператор от НЕК, отделянето на отделни дружества в ЕРП-а за пренос и отделни дружества за доставка. Огромен обем организационна работа - трябва и ще бъде свършен." - в. „24 часа".

 

„Министър-председателят Марин Райков разпредели между вицепремиерите функциите по координация на дейността на различните министерства и органи на изпълнителната власт, съобщи правителствената информационна служба. 
Заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева ще наблюдава работата на министрите на икономиката, енергетиката и туризма, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните, на околната среда и водите, както и на министъра за развитие на електронно правителство. Тя ще осъществява също така взаимодействието на правителството с държавните комисии по сигурността на информацията, за енергийно и водно регулиране, за стоковите борси и тържищата, с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, с КРС, Патентното ведомство и агенциите за ядрено регулиране и за приватизация и следприватизационен контрол. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова ще координира дейността на министрите на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на културата, на здравеопазването, на физическото възпитание и спорта. Тя отговаря също за работата на държавните агенции за бежанците, за закрила на детето, „Архиви" и „Държавен резерв и военновременни запаси", както и за Националния компенсационен жилищен фонд, НСИ, Националната агенция за оценяване и акредитация и Националната агенция за професионално образование и обучение. 
Дейността на държавната агенция за българите в чужбина ще бъде контролирана от заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова." - в. „Сега".

 

„Вътрешният министър и ковчежникът на държавата ще се отчитат пряко на служебния министър-председател. Решенията им няма да имат санкция от наблюдаващ вицепремиер. Марин Райков лично ще наблюдава дейността на МВР и финансовото...
Вторият ешелон на властта ще бъде окончателно попълнен в сряда. Очаква се тогава Райков да обяви едновременно новите зам.-министри по ведомствата. Премиерът и министрите 40 минути дискутираха част от новите екипи. Най-голям е интересът около Министерството на икономиката, което трябва да реши проблемите с ЕРП и да осигури глътка въздух за бизнеса. Заместниците на Асен Василев са пълна загадка. Появиха се слухове, че за малките и средните предприятия ще отговаря като зам.-министър освободената шефка на ресорната агенция Марияна Велкова. Шеф на кабинета на министър Асен Василев ще е Димитър Миленков, негов колега от базираната му в Лондон фирма за продажба на самолетни билети "Евърбред". Финансист номер 1 Калин Христов също още не е сглобил екипа си. В момента той се запознавал с дейността на експертите във ведомството. Очаква се да избере заместници сред шефовете на ключови дирекции във ведомството. Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който подаде оставка, ще работи до избора на негов наследник. Горанов вероятно ще е кандидат за депутат от ГЕРБ и ще влезе в предизборна кампания от 12 април.
В кулоарите на здравно министерство се говори, че още един от кадрите на ВМА ще стане заместник на здравния министър проф. Николай Петров. Става дума за колегата му анестезиолог д-р Мирослав Нейков. Вторият зам.-министър вероятно ще е юрист, финансист или икономист. Само един заместник си е избрал досега новият земеделски шеф проф. Иван Станков. Той харесал Цветан Димитров, който беше дясната ръка и в кабинета на Мирослав Найденов.
Ваня Стойнева е назначена на поста заместник-министър на труда и социалната политика...
Зам. вътрешен министър ще става Филип Гунев. Той е старши експерт по социология и криминология. Член е на Експертната група по корупция към Главна дирекция "Вътрешна сигурност" на Европейската комисия..." - в. „Стандарт".

 

„България ще иска помощ от специална програма на Еврокомисията (ЕК) на стойност 16 млрд. евро за държавите с най-голяма младежка безработица. Това обяви вчера в Брюксел президентът Росен Плевнелиев след срещата на върха на ЕС. У нас младежката безработица е 27%. Ако не се класираме, страната ни иска повече гъвкавост да използва еврофондовете за тази цел, каза той.
Държавният глава обяви, че служебното правителство ще започне да демонополизира енергийния сектор и да въвежда европейското законодателство за либерализацията му, с което страната ни закъснява 2 г."Ние сме последните, които не са въвели третия либерализационен пакет и трябва да си напишем домашното много бързо", каза Плевнелиев. Служебното правителство ще подготви законопроекти за реформа в енергетиката...
В съответствие с европейските норми трябва да се приведат и енергийните ни договорености с Русия, включително проекта "Южен поток", каза Плевнелиев.
В края на срещата на върха на ЕС той предупреди, че прибързани промени в конституцията ще поставят България в положението на Унгария, която е изолирана в Европа заради такива поправки. Президентът препоръча на всички настояващи за промени в българската конституция да гледат дебата в Европейския парламент заради промените в унгарския основен закон. Там се ограничават правата на Конституционния съд и на някои малцинства, а това може да доведе до санкции от Европа.
"Искам да кажа на всички в България, които искат да променят конституцията: Гледайте дебатите на 17 април. Вижте и помнете и си дайте сметка, че това не е просто нашата конституция. Това е една европейска конституция. Ако искаме да я променяме, трябва да си дадем достатъчен срок, за да подготвим промените... Нямам нищо против промени в конституцията, но имам много против те да се правят по един антиевропейски и недемократичен начин", заяви Плевнелиев." - в. „Труд".