Бивш полицай от Добрич - виновен в разгласяване на лични данни и оправдан за подкуп

Окръжният съд призна 47-годишния Румен Андр. Л. от Добрич за виновен в това, че е предоставил на добричлия лични данни за лице от Варна. Съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

Бивш полицай от Добрич - виновен в разгласяване на лични данни и оправдан за подкуп
Окръжен съд – Добрич призна Румен Л. за невинен по две обвинения, повдигнати му от Окръжна прокуратура – Добрич. За това, че на 01.07.2011 г. в гр. Добрич, като полицай при Първо РУ „Полиция” при ОД на МВР – гр. Добрич е приел от гражданин на Добрич банкнота от 50 лв., затова че му е предоставил лични данни за лице от гр. Варна. Според второто обвинение на 24.06.2011 г. в гр. Добрич подсъдимият е разгласил сведения, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено съгласно Закона за МВР и Наредбата за реда и достъпа до информационните фондове на МВР, а именно предоставил на друг добричлия информация за това, че лице от община Аксаково притежава свидетелство за правоуправление на моторно-превозно средство.

Днес Окръжен съд – Добрич разпита един свидетел и изслуша обяснения на подсъдимия. Той твърди, че е видял 50-те лева на маса в заведение, след проведена среща със свидетел по делото. Помислил, че са изпаднали от другото лице или то ги е забравило.

Държавното обвинение пледира, че събраните по делото доказателства, включително със специални разузнавателни средства, изготвените експертизи и показанията на свидетели, водят до категоричен извод, че Румен е предоставил служебна информация и за нея е получил 50 лв., обработени с химическо вещество.

Румен Л. е семеен, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.