Спряха строеж край Иракли, ВСС оневини Гугушева, приватизацията на ВМЗ-Сопот се провали...

Спирането на строежа край Иракли е сред водещите теми на всекидневниците

Спряха строеж край Иракли, ВСС оневини Гугушева, приватизацията на ВМЗ-Сопот се провали...

„Регионалният министър Лиляна Павлова спря временно строежа на Иракли. Тя разпореди светкавична проверка на строежа дивния плаж, която установи нарушения.
ДНСК провери дали строителните работи отговарят на издаденото разрешение и установи, че не отговарят, обяви Павлова пред бТВ. На единия  парцел е разрешено строителство на 12 къщи, а се изграждат 14. На друг парцел нарушението е още по-фрапиращо - там е изаддено разрешение за 8 къщи се строят 14, стана ясно от думите на  Павлова. Затова е спряно разрешението за строителство. Докато не се разрушат надстроените къщи в Иракли, обектът е спрян, отсече министър Павлова.
Междувременно в София около 2000 души протестираха пред парламента срещу започналия строеж на Иракли с лозунги "Мафия" и "Оставка"...." - в. „Стандарт".


 

„На извънредна пресконференция днес министър Караджова определи протеста като "изключително тенденциозно и преднамерено обвинение към службите на екоминистерството". Още вчера в позиция на сайта си МОСВ обвини намеренията за протест срещу строежа за "тенденциозни и лишени от градивност".
Караджова заяви, че процедурата за строежа е започнала още през 2009 г. и не е в нарушение на закона за околната среда и биологичното разнообразие. Караджова допълни, че през октомври 2010 г. е направено обществено обсъждане, на което не са постъпили никакви възражения. Година по-късно, през 2011 г., директорът на РИОСВ - Бургас, издава решение, с което одобрява решението на инвеститора, публикувано на страницата на РИОСВ - Бургас, още същия ден, обясни министърът и допълни, че срещу него не е имало никакви възражения. Караджова каза още, че към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки, които са бивш пионерски лагер и почивна станция..." - в  „Дневник".

 

„След разпоредената проверка от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, спря строежа в Иракли - местност Кладери, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството...
При проверката не са представени сключени договори за предаване на отпадъците на лица, притежаващи съответното разрешение за дейности с отпадъци, което също е задължително условие по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).
Неизпълнението на условията в Решението по ОВОС е нарушение и на изискванията на Закон за устройство на територията (ЗУТ), което е основание за спиране на строежа.
За установените законови нарушения са съставени два констативни акта за спиране на строежа. В срок от 7 дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди за спиране на всички строителни работи на двата обекта." - в. „Труд".

 

„Министърът на екологията Нона Караджова заяви вчера, че строителството на ваканционно селище в местността Кладери в Иракли е изрядно.
Собственикът на строежа Добрин Иванов заяви, че селището няма да е от бетон, а еко.
Регионалният министър Лиляна Павлова спря строителството в Иракли снощи, докато центърът на София беше блокиран от неколкостотин протестиращи младежи. След като цял ден министерствата се надпреварваха да обясняват, че всичко около най-новия строеж на морето е законно, вечерта се оказа, че еколозите са прави и строежът не отговаря на разрешението. Както "Сега" писа, в местността Кладери в землището на с. Емона - територия, която природозащитниците бранят с протести от години, е започнало строителство на ваканционно селище..." - в. „Сега".

 

Темата за АЕЦ „Белене" и предстоящия референдум за ядрената енергетика също е сред акцентите на всекидневния печат.

„Синята коалиция" ще прати междинния доклада на парламентарната анкетна комисия за проекта "Белене" в Главната прокуратура. Това заяви пред "Дневник" съпредседателят на десния съюз Мартин Димитров. Заседанието ще се предава на живо по БНТ и БНР.
В документа ще се потвърдят вече известни факти от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, който беше публично изнесен през април миналата година. Установено е, че има злоупотреби при процедурите за обществени поръчки, както и че построяването на ядрената централа ще бъде 10 млрд. лева. Същевременно инвеститорът "Ер ве е" се е оттеглил от проекта по времето на премиера Сергей Станишев, който не е подписал договора, не е осигурил и финансиране...
След доклада на финансовата инспекция през април 2012 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери срещу двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) - Любомир Велков и Мадрик Папазян.
Отделно има разследване защо без обществена поръчка е било демонтирано оборудване от площадката на АЕЦ "Белене", което по-късно е използвано от "Атомекспортстрой" в централа "Калининград"..." - в. „Дневник".

 

„Международни асове в рекламата са направили агитационните клипове на Инициативния комитет,  подкрепен от БСП за референдума, научи "Стандарт".
Клиенти на компанията "Шулц & Френдс" са "Мерцедес", "Кока-Кола", "Опел", а услугите на експертите й са ползвани от НАТО, Европарламента, Европейската комисия, Амнести интернешънъл и др. Българският офис на "Шолц & Френдс" е предложил концепцията за забавното звучене на клипчетата по толкова сериозната тема за ядрената енергетика. Както и лицето на референдума - актьорът Китодар Тодоров-Кито от "Пълна лудница"...
Преди да се завъртят в национален ефир, спотовете са били изгледани и лично от соцлидера Сергей Станишев. Една от целите е била да се избегне гаф като с новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев, чийто ефект бе помрачен от сгрешена снимка на Родопите." - в. „Стандарт".

 

"БСП подведе хората, които се включиха в подписката за организиране на предстоящия референдум, с "огромна, нагла лъжа". Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.
Онова, за което червените излъгали избирателите, бил размерът на печалбата от евентуалното пускане в експлоатация на втора атомна електроцентрала в Белене.
„Сергей Станишев, Румен Овчаров и Петър Димитров излязоха с бомбастичното твърдение, че съоръжението щяло да донесе на държавата 200 млрд. евро за 60 години. Социалистите обаче явно разчитат, че избирателите не могат да правят сметки с големи числа", коментира лидерът на тъмносините.
Той заяви още, че ако АЕЦ „Белене" бъде построена, то 5-и и 6-и блок на централата в Козлодуй ще бъдат спрени, защото няма как да се потреби голямото количество произвеждана електроенергия.
Костов призова лидерът на БСП Сергей Станишев да каже на симпатизантите си къде мисли, че може да се складира отработеното ядрено гориво от „Белене", което е силно радиационно.
„Референдуми се правят, когато въпросът е поставен честно пред обществеността. Те трябва да знаят и това, за да гласуват информирано", категоричен бе демократът.
Той коментира още, че „гигантската кражба, организирана от българската и руска мафия в Козлодуй ще продължи, ако следващото правителство е ръководено от Станишев"..." - в. „24 часа".

 

Случаят с неуспялата кандидатка за  Конституционния съд Галя Гугушева също е сред темите с продължение.

„Прокурор Гугушева се спасява. Засега" - обобщава в. „Труд".
"Неуспялата кандидатка за Конституционния съд (КС) Галя Гугушева засега няма да бъде наказвана или уволнявана от прокуратурата. Това реши в понеделник етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи председателят й Ясен Тодоров.
Комисията разгледа случая със зам.-шефката на спецапелативната прокуратура, която се оттегли от надпреварата за КС, след като странни финансови взаимоотношения в семейството станаха публично достояние. Срещу нея беше внесен сигнал в парламента, в който се изреждаха заеми за стотици хиляди левове и финансови операции с офшорни фирми, свързани със сина - 33-годишния адвокат Стефан Гугушев. Тогава срещу Гугушева освен ВСС проверки започнаха прокуратурата, Националната агенция за приходите и комисията за конфликт на интереси.
"Ако в резултат на тяхната работа бъдат открити нови обстоятелства, не отпада възможността пак да се сезираме ", каза Тодоров...
От десетимата членове на етичната комисия само Тодоров е гласувал срещу Гугушева да започне дело..." - се казва в публикацията.

„Мнозинството от  комисията взе решение, че към настоящия момент и на база на събраните данни липсват безспорни доказателства за извършени дисциплинарни нарушения по случая с Галя Гугушева. Това каза на пресконференция след заседанието председателят на етичната комисия Ясен Тодоров.
Седем членове от комисията са гласували, че липсват данни за извършени дисциплинарни нарушения, един член не е присъствал, един е гласувал „въздържал се".
Според Ясен Тодоров обаче има данни за извършени дисциплинарни нарушения, поради което е гласувал „за"...
Той посочи, че са го притеснили противоречивите изявления на Гугушева...


По случая с Гугушева в момента се извършват проверки и от НАП, от инспектората към ВКП и от държавната комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, каза Тодоров..." - в. „24 часа".

„Проверката срещу Гугушева, която е зам.-председател на апелативната спецпрокуратура, започна, след като адвокат Петър Ванев изпрати до парламента сигнал с данни за неин заем от над 100 хил. лв от фирмата на майка й Тотка Ахчийска - "Лигъл партнърс". В него той намекна за пране на пари, тъй като въпросното дружество е било собственост на офшорка, която упълномощила сина на Гугушева - адвокат Стефан Гугушев. Впоследствие баба му си откупила дяловете, но чрез заем и дарение от внука си, а междувременно капиталът на фирмата е увеличен на 1.9 млн. лв...


Вчера Ясен Тодоров обясни, че той е гласувал "за", защото в обясненията си Гугушева веднъж казала, че "Лигъл партнърс" е семейна инвестиционна фирма, а след това, че не знае какъв е бизнесът на майка й и сина й. Още в края на миналата година той заяви, че нейният заем няма логично житейско обяснение. "Пределно ясно е, че това решение няма да се приеме добре, но след като мнозинството мисли, това е правилно", коментира Тодоров.
Етичната комисия е взела решение на база оскъдни данни, тъй като проверката на имуществото на Гугушеви от НАП не е приключила. От ДАНС, която е проверявала дейността на адвокатското дружество на Стефан Гугушев, не е дошла никаква допълнителна информация. Така членовете на съвета са имали само сигнала на Ванев, както и отговорите на Гугушева и сина й. Според Тодоров вчерашното решение не изключва възможността да бъде образувано производство, ако данъчните открият някакви нередности. Все още е в сила и предложението на шефа на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов тя да бъде освободена като негов заместник." - в. „Сега".

 

Провалената приватизация на ВМЗ-Сопот също намира място на страниците на всекидневниците.

„Въпреки заявките, очакванията и купищата прогнози за скорошно раздържавяване на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) дружеството е на прага на поредната криза. Вчера Агенцията за приватизация прекрати продажбата му заради пропуск в подадените документи на единствения кандидат - софийската фирма "ЕМКО". Компанията внесе обвързваща оферта за покупката на ВМЗ-Сопот, но не и нужния депозит от 3 млн. евро, обясниха от агенцията. Това се случва на фона на неколкократно удължавания срок за сделката, като самата процедура бе обявена през лятото на миналата година.
С краха на процедурата въпросът за изплащането на заплатите на работниците и покриването на дълговете на завода за специална продукция остава под въпрос. Според шефа на агенцията Емил Караниколов решаването на проблема с дружеството може да се търси чрез приватизирането му по нова стратегия или директно без такъв документ, т.е. изваждане на ВМЗ-Сопот от списъка със стратегическите дружества. "Оттук нататък единствената законова възможност пред агенцията беше прекратяване на процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот", каза Караниколов, цитиран от агенция "Фокус". Според него обявяването в несъстоятелност на предприятието в никакъв случай не е решаване на проблема.
По-рано през деня лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че един от вариантите за завода е той да се влее към други търговски дружества с държавно участие, каквото е "ТЕРЕМ" АД..." - в. „Сега".

 

„Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация на ВМЗ - Сопот. Това каза в интервю за БНР Емил Караниколов, директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол...
Проблемът според Караниколов идва от сключения колективен трудов договор (КТД) между синдикатите и ВМЗ - Сопот. С банковата си гаранция, която е неотменима, кандидатът всъщност иска предоговаряне на КТД, не на стратегията, не и на процедурата за приватизация, но държавата няма как да гарантира такова нещо, посочи шефът на агенцията.
В договора е записано, че освобождаване на работници от ВМЗ - Сопот, става само и изрично със съгласието и на двата синдиката. При това положение, ако някой бъде освободен без съгласието на синдикатите, независимо дали ще бъде платена неустойка на държавата по договора за приватизация и спрямо самия работник, съдът ще го възстанови на работа, тъй като това е неотменимо условие в КТД.
Оттук нататък има три сценария, които към момента мога да коментирам, обясни Караниколов. Единият сценарий, който е най-лошият, е несъстоятелност на дружеството, тъй като то е в много тежко финансово състояние. Другият вариант е внасяне в Народното събрание на нова стратегия и обсъждането на нова стратегия и създаването на такава, но това ще отнеме много време.
"Може би най-правилният вариант, но нека не съм аз този, който ще го коментира, е изваждането на ВМЗ - Сопот, от приложение №2 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, а именно приложението със стратегически дружества и приватизация без стратегия", коментира Емил Караниколов..." -.в. „Дневник".