Вдигането на възрастта за пенсия остава, Десятък върху лихвите подлуди държавата

Разнообразни са темите в националните ежедневници в съботния ден

Вдигането на възрастта за пенсия остава, Десятък върху лихвите подлуди държавата

24 часа


Снахата на Милко Балев се ожени за швейцарец, но запази българската фамилия

От около месец Ралица Балева е в България, за да се види с близките си. Тя пристигна у нас с дъщеричката си Маргарет. Дълги години Ралица беше омъжена за сина на Милко Балев Калин. За първи път в интервю тя разказва защо са се разделили. Споделя подробности и за бащата на дъщеря си.

Ралица има сестра Хели, която е с година по-малка. Майка им Маргарита е наполовина австрийка и вкъщи често са говорили на немски. Била е преподавател по литература, а сега се радва на моментите, когато малката й внучка е в България. Баща им Христо Торнев е бил преподавател в техникума "Попов", преди 10 ноември заминава за Франция, където остава да живее.

24 часа

 

Камен Пешев, кандидат за новия ВСС: При тоталитаризма бях известен като "сатрапа на Кюстендилско"

"Целият ми професионален път е минал в държавното обвинение, работил съм с осем главни прокурори... По време на тоталитаризма ме наричаха "сатрапа на Кюстендилско".

Така 62-годишният Камен Пешев, един от 13-те кандидати на прокуратурата за новия Висш съдебен съвет, се представи вчера пред 288 свои колеги, които ще изберат четиримата представители на гилдията в следващото "правителство" на Темида. Само двама от номинираните са редови обвинители. Другите са началници, има и двама зам. главни прокурори - Камен Ситнилски и Михаил Кожарев.

 

Труд

Президентът за националната сигурност: По-добре лоши закони, отколкото никакви

В тежък спор влязоха политици от всички парламентарни сили, настоящи и бивши шефове на спецслужби и експерти, който бяха събрани от президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят пакета от четири закона за националната сигурност.

Плевнелиев спази обещанието си да подложи законопроектите, написани от ГЕРБ, на обществено обсъждане, но напусна по-рано свикания от него Съвет за външна политика, отбрана и сигурност заради други ангажименти. Заседанието беше предавано на живо чрез интернет страницата на президентството.

На съвета бяха разгледани проектите на законите за военното разузнаване, за Националната служба за охрана, за Държавната агенция "Разузнаване" и за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България, който е рамковият закон за службите.

 

Труд

Вдигането на възрастта за пенсия остава

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсия не противоречи на конституцията и реформата остава в сила. Това реши Конституционният съд (КС).

Депутати от опозицията настояха за отмяната на започналото увеличение на възрастта за пенсия, чиято цел е през 2020 г. жените да се оттеглят от работа на 63 г., а мъжете на 65 г. Според КС реформата е наложителна заради намаляването и застаряването на населението.

 

Стандарт

Днес: Слънцето разболява

Гневно слънце ще ни мъчи поне три дни. Най-силната магнитна буря от 200 години насам започна снощи. Хората, които страдат от сърце или мигрена, трябва най-много да внимават, предупредиха лекари. Електромагнитните вълни намаляват производството на хормона меланин, който позволява на организма да се адаптира по-лесно към околната среда. Хората стават нервни, раздразнителни, чувстват постоянна умора. Дори младежи в отлично здраве се оплакват от тежест в главата, сърцебиене, висок пулс. Затова докторите съветват да ядем лека храна, предимно зеленчукови супи, плодове, кисело мляко. Днес не се доверявайте изцяло на GSМ-а, лаптопа и навигацията в колата си. НАСА предупреди, че не са изключени смущения в техниката.

 

Стандарт

Десятък върху лихвите подлуди държавата

Лихвите по влоговете ще се облагат с плосък данък, съобщи вчера сутринта Би Ти Ви, като цитира източник от финансовото министерство.

Завъртя се и слух, че лично вицепремиерът Симеон Дянков лансирал данъка.

Банкери, икономисти и депутати започнаха един след друг да коментират идеята. "В по-голямата част на Евросъюза данък за облагане на лихвите по депозитите съществува. Освен това с него ще се постигнат два ефекта: ще се подобрят приходите в бюджета, което ще помогне за увеличението на пенсиите, и ще вдигне потреблението", коментираха депутати от ГЕРБ. Колегите им от други партии също одобриха идеята с тезата, че десятъкът е разпространен в западните държави. Опозицията замълча. Нямаме достатъчно информация за схемата на прилагане на бъдещия налог, казаха сини и червени. "Ако властта е в режим да анонсира предизборно увеличение на пенсиите, а след това се опитва да намери отнякъде пари, това е много жалко", заяви Лютви Местан от ДПС. "Необходими са повече данни за предложението, подобна практика има в други европейски държави", каза и Янаки Стоилов от БСП.

 

Монитор

Погнаха домоуправители за разгласяване на лични данни

Жалби срещу домоуправителите за разгласяване на лични данни на живущите в блока валят в Комисията за защита на личните данни,  съобщи преди „Монитор" шефът на контролния орган Венета Шопова.

С трите имена, ЕГН, адрес и информация за родителите на даден човек могат да бъдат извършени огромни злоупотреби, може да бъде откраднато жилище, да бъдат изтеглени кредити и да бъдат извършени още редица престъпления, коментираха рисковете полицаи.

Съседи масово пускали в комисията жалби срещу домоуправители и  заради камери във входа, които въпреки че служат основно за охрана, нарушават личното пространство.

 

Монитор

Р.Овч. изял 355 лв. от всяка пенсия

„Парите за доходи и пенсии са при Р.Овч. и кръга „Фронтиер", който беше замесен в скандал с пране на пари в особено големи размери. Ако се вземат източените от тях средства в енергетиката, минималната пенсия може да стане 500 лв." Това каза от парламентарната трибуна лидерът на РЗС Яне Янев по адрес на червения депутат Румен Овчаров, който беше енергиен министър в кабинета „Станишев".

В момента минималната пенсия в страната е 145 лева, което означава, че според изчисленията на РЗС Овчаров е ощетил всеки възрастен с по 355 лева. Янев представи сметката по време на дебатите за създаване на анкетна комисия в парламента, която да проучи данните за корупционни схеми по високите етажи на властта, нанесли сериозни вреди на държавата. Специализираният орган беше сформиран вчера с гласовете на 125 народни представители и в него влизат 13 парламентаристи - шестима от ГЕРБ, по двама от БСП и ДПС, по един от Синята коалиция и „Атака" и един независим.

 

Монитор

ЕС ни дава 40 млн. лв. за интернет в селата

Селските и слабо урбанизирани райони у нас ще получат достъп до интернет през следващите две години. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов след конференция за цифровото бъдеще на Европа.

Изграждането на широколентовата инфраструктура трябва да приключи в срок от 24 месеца, а цената няма да надвиши 20 млн. евро.

 

Сега

Всеки чиновник в президентството ще има право на спецкола от НСО

Цялата администрация на президента заедно със секретарките и обслужващия персонал ще ползва колите на Националната служба за охрана (НСО) и евентуално спецрежим на придвижване. Това е предвидено в новия закон за службата, който е част от пакета законопроекти за националната сигурност и спецслужбите, пуснат за обсъждане от правителството. Вчера проектозаконите бяха дискутирани и при президента Росен Плевнелиев.

Спорната привилегия за администрацията на президента съществува и в момента в правилника на НСО, но се очакваше тя да отпадне. Малко преди Плевнелиев да стане държавен глава, премиерът Борисов се закани, че ще му остави НСО на подчинение, но ще му вземе голяма част от автопарка, защото е твърде голям. Досега не е известно това да е станало. Администрацията на президента пък обичайно е доста раздута. Тя включва главен секретар, началник на кабинета, 13 секретари, пресцентър и различни други длъжности. Обслужващият персонал е в пъти повече.

 

Дума

Метрото се разпада

За проблеми с първия метродиаметър в София предупреди вчера общинският съветник от БСП Георги Кадиев. В социалната мрежа фейсбук той публикува няколко обезпокоителни снимки, които повдигат въпроси за качеството и сигурността на метрото. Те показват проблеми в инфраструктурата на първия лъч на метрото, течове в тунелите, лед и рушаща се мазилка. Личат и редица неравности по самите релси на метрото. Снимките са направени между станциите "Г. М. Димитров" и "Интерпред" от служители на "Метрополитен" АД през последната една година.

Важно е да знаем дали тези проблеми са разрешени, каква е причината за тях едва няколко години след пускането на метрото, заявява Кадиев. Той пита и дали има опасност за пътуващите предвид авариите и неколкократното спиране на движението по първия метродиаметър миналата година. Не мога да направя експертиза дали това е опасно или не, но настоявам за отговор от страна на "Метрополитен" за състоянието на тунелите две години след пускането в експлоатация на участък от първия лъч, каза още червеният общинар.

Директорът на метрото Стоян Братоев коментира в отговор, че в посочения участък нямало тунели.

Братоев твърди, че всяка нощ се правят проверки на състоянието на подземната инфраструктура и там, където има проблеми, те се отстраняват незабавно. Според Братоев става дума за стари снимки, а проблемните релси били подменени. Той беше категоричен, че софийското метро се поддържа и проблемите се решават навременно.

ДУМА припомня, че само преди дни при първия голям есенен дъжд подлезът на метростанцията на НДК откъм бул. "Витоша" се наводни, протече и таванът на спирката на "Джеймс Баучър", възникнаха течове и на новата станция "Сердика". Тогава шефът на "Метрополитен" и почетен гражданин на София заяви, че столичното метро ще протича при всеки дъжд още една година, докато улегне конструкцията му. Този период бил нужен, за да се напасне съоръжението и било възможно да има още течове от фугите. Това се случвало навсякъде по света и нямало нищо общо с качеството на строителството.

Eксперти припомнят, че подземни железници се строят по света от края на 19-ти век, някои от които под реки и дори под океани, но нито една от тях не е протичала.