Експертиза: Началникът на влака София-Кардам е можел да спаси жертвите при пожара

Апелативния съд във Велико Търново разкри днес последна техническа експертиза относно инцидента във влака София-Кардам, при който загинаха девет души през февруари 2008 година. Според нея Иванка Костадинова, която е началникът на влака София-Кардам, е можела да спаси деветимата загинали.

Експертиза: Началникът на влака София-Кардам е можел да спаси жертвите при пожара
Вещите лица посочиха, че времето, в което е можело да бъдат отключени вратите на вагоните, залостени с щифтове, е било между 4 минути и половина и 5 минути. В това време Костадинова, която е подсъдима по делото, е била в състояние да стигне от служебното си купе до пламъците и да отвори вратите.

“Взели сме два варианта на придвижване - във влака и навън, покрай жп линията. Приложени са най-благоприятните показания за скоростта на движение спрямо възрастта и физиката на жената”, поясниха експертите.

Адвокатът на Иванка Костадинова - Наско Дойчев, поиска разпит на свидетел и нов следствен експеримент, тъй като жената била с навехнат крак и се е консултирала с машиниста, а тези особености не били отчетени. Според прокуратурата обаче тя е трябвало да евакуира първо хората. Съдът отказа да назначи пореден експеримент и не допусна нови свидетели.

Концентрацията от газове при пожара във влака “София-Кардам” е достигнала смъртоносни стойности за човешкия организъм за около 4,5 минути, сочи експертизата по делото. Експертизата не се оспорва от нито една от страните. Според защитата на подсъдимите, шафнерът на кушет-вагона Георги Георгиев и началникът на влака Иванка Костадинова за това време са направили всичко възможно за евакуацията на пътниците, но не са били в състояние да предотвратят човешките жертви.

През септември 2011 г. Върховният касационен съд отмени постановените от Апелативния съд във Велико Търново присъди. Преди това великотърновските магистрати решиха да намалят наказанията на подсъдимите - шафнерът получи 8 години и 6 месеца затвор, а Костадинова - 5, след като на предишната инстанция бяха осъдени съответно на 12 и 8 години лишаване на свобода. Според обвинителния акт двамата са изпълнили немарливо служебните си задължения и са причинили по непредпазливост смъртта на 9-те жертви.