Електронните цигари също са вредни

Твърдението, че алтернативните никотинови продукти не влияят негативно на здравето ни просто не е вярно.

Електронните цигари също са вредни

Въпреки че електронните цигари се считат за по-безопасната алтернатива на нормалните, те все пак увреждат здравето ни, като действат негативно най-вече на белите дробове. Това показват резултатите от ново изследване, представени на ежегодния конгрес на Европейската общност по белодробни заболявания във Виена.
 
Електронните цигари са устройства, които доставят на организма никотин с помощта на пари, а не на дим. Те не се палят, но никотинът в устройството все пак се извлича от тютюн. От години има дебат относно безопасността и ефикасността на тези продукти, но липсват достатъчно научни доказателства, които да подкрепят която и да е от двете тези.
 
Учените от университета на Атина си поставили за цел да изследват краткосрочните ефекти от употребата на електронни цигари и включили в изследването си както хора без здравословни проблеми, така и пушачи с и без налични белодробни проблеми.
 
Изследването било проведено както с хора, които никога не са пушили, така и с пушачи, част от които с нормална функция на белите дробове и част с хронично заболяване в тях – ХОББ или астма. Всяко от изследваните лица използвало електронна цигара в продължение на 10 минути, след което учените отчели съпротивлението на дихателните им пътища с помощта на няколко теста, сред които и спирометричен тест.
 
Резултатите показали, че електронните цигари веднага увеличили съпротивлението на дихателните пътища на участниците в продължение на 10 минути. При здравите хора (онези, които никога не били пушили) имало статистически значимо повишаване на съпротивлението на дихателните пътища със средно от 182% до 206%.
 
При пушачите с нормална спирометрия имало статистически значимо повишение на показателя със средно 176% до 220%. При участниците с хронично обструктивно пулмонално заболяване или астма употребата на една електронна цигара привидно не водела до незабавен ефект върху съпротивата на дихателните пътища.
 
Експертите съвсем не са убедени, че електронните цигари са по-безопасни 

Проф. Кристина Грациу, един от авторите на изследването и председател на комитета по контрол на тютюна, твърди, че неодобрените никотинови продукти каквито са електронните цигари са по-безопасни от нормалните, но маркетинговите твърдения, че не вредят на белите дробове, не са верни.

Според специалистите са необходими още изследвания за определянето на дългосрочния ефект от електронните цигари и дали текущите резултати са валидни и в дългосрочен план, пише изданието EurekAlert.