НСО ще глобява, ако не отбием на пътя

До 300 лева глоба ще налага НСО на всеки шофьор, който не спази разпорежданията на звуков и светлинен сигнал и не отбие на пътя. Това е една от новите разпоредби в проекта за закон за държавната охрана.

НСО ще глобява, ако не отбием на пътя

НСО ще има право да глобява шофьорите, които не отбият автомобилите си при звуков и светлинен сигнал за минаващ кортеж.
 
Това е записано в закова за Национална служба „Охрана”, който вече е публикуван на сайта на правителството и предстои да бъде обсъден.
 
За неподчинение на НСО на пътя глобата ще е до 300 лева.


 

Кортежи на държавната охрана не рядко попадат в инциденти, а гардовете често биват обвинявани и за превишаване на правата им.

 

В новите текстове има и глоба за фирми и физически лица, които не предоставят безвъзмездно информация и не съдействат на НСО. Санкцията в такива случаи ще е до 200 лева.

 

До 2 000 лева пък ще отнасят шефове на държавни институции, които не изпълняват задълженията си по закона.

 

Проектът забранява на държавните гардове да използват физическа сила срещу бременни и деца. Забраната няма да важи при масови безредици.

 

В закона за НСО е уточнено и кого точно ще охранява службата, както и кой има право на специализиран транспорт. Както и до момента гардовете ще пазят президента, шефа на парламента и премиера.

 

С коли на НСО ще се движат главният прокурор и вицепрезидентът, председателят и членовете на Конституционния съд
 
зам.-председателите на Народното събрание, министрите, шефовете на Върховния касационен и на Върховния административен съд и кметът на София.