Преглед на печата

Предлагаме чипровските килими за списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, паметник на Хан Аспарух да замени този на Цар Освободител

Преглед на печата
Връзката между икономическото добруване, духовността и популяризирането на  чипровските килими пред ЮНЕСКО, видени чрез посещението на президента Плевнелиев в Чипровци са сред актуалните теми на съботните вестници.

„Страната ни ще предложи чипровските килими да станат част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествата по повод 400 години от рождението на Петър Парчевич в Чипровци.
Чипровските килими са част от кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". Тя има за цел да отсее културните паметници и обичаи, които да станат част от световното богатство на ЮНЕСКО. Засега чипровските килими са втори в раздела "Нематериални културни богатства". Пред нея читателите са класирали само куклите от шума от Пловдивско.
Надявам се чрез националната програма „България 2020" северозападните части на страната ни да настигнат останалите региони по икономическо развитие, каза още Плевнелиев. Той добави, че неговата кауза е модернизацията и просперитетът на България..." - пише в. „Стнадарт".

В. „Дневник" също отразява темата:
"Днес, когато се стремим към общество на знанието, към просперитета на българския народ, тази вековна чипровска традиция ни служи за пример и вдъхновение", обоснова се държавният глава.
"Тук можем да извадим много изводи. За това какви сме ние, какви са нашите корени и накъде сме тръгнали. Много ме впечатли в музея имаше правила и закони, които датират от 16-17 век за добива на руда, на злато. Представете си още тогава българите формулират ясни правила за икономика", подчерта той.
С прословутите килими, местните гозби и спомена за едно от великите имена на 17 век - Петър Парчевич в Чипровци посрещнаха и други важни гости - граф и графиня Пеячевич, потомци на големия български духовник и дипломат."

Историческата тема присъства и в друг сюжет от съботните вестници - идеята паметник на хан Аспарух да бъде поставен на мястото на статуята на руския Цар Освободител, предложена от депутата Лъчезар Тошев.

„Паметникът на Цар Освободител да се смени с паметник на хан Аспарух. Това предлага народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев.
В проекторешение, изпратено в сряда до председателя на Народното събрание, депутатът предлага паметникът на руския император Александър II - Цар Освободител, който се намира на площад „Народно събрание" в град София, да бъде преместен на „друго по-подходящо място в централната част на столицата". На мястото му в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух. В момента паметникът на руския император е демонтиран за реставрация.
В мотивите, изложени в блога на народния представител, се посочва, че "преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности". Това според Тошев създава впечатлението, "че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация".
„С обсъждането на проекторешението се дава възможност да се предизвика дискусия дали в центъра на София, точно срещу Народното събрание не трябва да се издигне паметник на създателя на българската държава - Хан Аспарух", пише още в мотивите си народният представител. И допълва, че „паметникът на Царя Освободител, с нужното уважение може да се постави на друго централно място в нашата столица". - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават и за масирани проверки в супермаркетите след случая с разваленото месо в супермаркет от веригата „Европа":

„След разкритията за рекордно количество храна с изтекъл срок на годност в столичен супермаркет от веригата "Европа" контролните органи започват масови проверки, съобщи Би Ти Ви. От началото на следващата седмица Агенцията по храните щателно ще проверява складовете на големите търговски вериги.
Съмненията са, че при големи количества застояла храна, част от стоките се преетикетират и връщат на щандовете.
Дори и в най-големите хипермаркети храната с изтекъл срок на годност в складовете не трябва да надвишава 100-200 килограма.
Контролните органи предвиждат и по-високи глоби от 10 000 на 50 000 или дори 100 000 лева.
"При проверките ще се извърши инспекция, както в складовата база, така и в самата търговска зала, и при констатиране на място на някакви отклонения при органолептиката, цвят и мирис ще взимаме проби. Ако те покажат, че има отклонения, ще последват и санкции", заяви д-р Силвия Каменова от Агенцията по безопасност на храните..." - пише „Дневник".

„Хипермаркетите стават мишена на хранителните инспектори. От понеделник започват масирани проверки по щандовете и складовете им. Акцията на стартира след като в хладилниците на столичен магазин от верига "Европа" бяха засечени 1200 кг храни с изтекъл срок на годност.
Хит сред търговските измами е и така наречената "двойна цена" на стоките. Сумата е една за потребителя и съвсем друга за касиера, обясняват от Комисията за защита н потребителите.
"Ако искате да си купите сирене и видите, че е по-евтино с лев на килограм, отивате и си го купувате. Но след това се оказва, че цената не е такава, каквато е написана на щанда", обясни Иван Бъчваров от комисията." - информира в. „Стандарт".