Игнажден е! По полазника гадаем за следващата година

Православната църква чества днес чества паметта на свети Игнатий Богоносец.

Игнажден е! По полазника гадаем за следващата година

Игнажден се нарича и Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден в различни части на България.



Днес имен ден празнуват Игнат, Игната, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и други производни на тези имена.

Игнатий Богоносец е втори поред епископ на Антиохийската църква, ако не се брои нейният основател, апостол Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Известен е и като ученик на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Прозвището му Богоносец е свързано с предание, което води началото си от св. Симеон Метафраст (X век), според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5). Св. Игнатий е “мъж апостолски във всичко”, който “грижливо управлява Църквата във Антиохия” – особено през време на гонението при император Домициан (81-96). Св. Игнатий завършва живота си с мъченическа смърт в Рим.

Според народните традициите,  Игнажден в Източна България е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. 

Най-характерен за празника е обичаят “полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако “сполезът” е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. 

И за да не оставят благополучието в ръцете на случаен човек, дедите ни избирали "полазника" предварително, като предходния ден му отивали на гости с бъклица вино, за да го поканят, тъй като били убедени, че именно той ще донесе сполука на цялото домочадие.

Според традицията на самия празник, още преди изгрев слънце, огнището трябва да е запалено, а гозбата да ври. Полазникът не влиза в дома с празни ръце, а носи наръч от съчки. Нарича за здраве, берекет и плодородие, а стопаните го дарували със специално направени колачета.

Както и на повечето големи народни празници, и за днешния ден важала забраната за пране и плетене. Не се иска и не се дава нищо назаем.

И не забравяйте – днес не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът.