Павел Павлов: Не е ясно колко време хората ще продължат да упорстват и да излизат на улицата със своите искания

Националните протести са провокирани основно от две събития, коментира за Добрич Онлайн социалният психолог Павел Павлов.

Павел Павлов: Не е ясно колко време хората ще продължат да упорстват и да излизат на улицата със своите искания

По думите му това са дебаркирането на Христо Иванов на “Росенец” и "нахлуването" на органите на реда в президентството. 



Според Павлов е трудно да се каже докога ще продължат да се събират недоволни от управлението граждани в различни градове на България: 

„Не е ясно колко време ще издържат хората, които са ежедневно на протестите. В момента ентусиазмът е силен, но опитът показва, че трудно може да се задържи една такава енергия във висша точка на кипене, ако мога така да се изразя. От тази гледна точна не е ясно колко време хората ще продължат да упорстват и да излизат на улицата със своите искания“, каза той и допълни, че освен това не е ясно дали властта ще издържи на поетото обещание, че ще управлението на държавата ще продължи до завършването на мандата - пролетта следващата година.

Три варианта за излизане от ситуацията бяха обсъдени при премиера предни дни. 

Първият предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ. Третият вариант е смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера. 

На въпрос как бихте коментирали трите варианта за излизане от ситуацията, социалният психолог отговори: „Не виждам смисъл да ги коментирам при положение, че беше избран четвърти. В крайна сметка Борисов или ще подаде оставка, или няма. Подробностите за смяна на министри са само възможност да отложи някакво по-важно решение, каквото би било оставка на цялото правителство“. 

Според Павлов министерствата на вътрешните работи, финансите и икономиката са в основата на политиката на едно правителство. По думите му чрез оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов се заявява, че в тези три основни сфери има проблеми и се търси решението им.

„При положение, че Борисов иска оставката на трима основни свои министри, които са в три най-важни сфери на обществения и държавния живот, с това той на практика казва, че там има проблеми и се търси решението им. Въпросът е, че персоналните промени едва ли ще доведат до разрешаване на тези проблеми“, заяви в заключение Павел Павлов.