Павел Павлов: Не е ясно колко време хората ще продължат да упорстват и да излизат на улицата със своите искания

Павел Павлов: Не е ясно колко време хората ще продължат да упорстват и да излизат на улицата със своите искания
Националните протести са провокирани основно от две събития, коментира за Добрич Онлайн социалният психолог Павел Павлов.

По думите му това са дебаркирането на Христо Иванов на “Росенец” и "нахлуването" на органите на реда в президентството. 


Според Павлов е трудно да се каже докога ще продължат да се събират недоволни от управлението граждани в различни градове на България: 


„Не е ясно колко време ще издържат хората, които са ежедневно на протестите. В момента ентусиазмът е силен, но опитът показва, че трудно може да се задържи една такава енергия във висша точка на кипене, ако мога така да се изразя. От тази гледна точна не е ясно колко време хората ще продължат да упорстват и да излизат на улицата със своите искания“, каза той и допълни, че освен това не е ясно дали властта ще издържи на поетото обещание, че ще управлението на държавата ще продължи до завършването на мандата - пролетта следващата година.


Три варианта за излизане от ситуацията бяха обсъдени при премиера предни дни. 


Първият предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ. Третият вариант е смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера. 


На въпрос как бихте коментирали трите варианта за излизане от ситуацията, социалният психолог отговори: „Не виждам смисъл да ги коментирам при положение, че беше избран четвърти. В крайна сметка Борисов или ще подаде оставка, или няма. Подробностите за смяна на министри са само възможност да отложи някакво по-важно решение, каквото би било оставка на цялото правителство“. 


Според Павлов министерствата на вътрешните работи, финансите и икономиката са в основата на политиката на едно правителство. По думите му чрез оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов се заявява, че в тези три основни сфери има проблеми и се търси решението им.


„При положение, че Борисов иска оставката на трима основни свои министри, които са в три най-важни сфери на обществения и държавния живот, с това той на практика казва, че там има проблеми и се търси решението им. Въпросът е, че персоналните промени едва ли ще доведат до разрешаване на тези проблеми“, заяви в заключение Павел Павлов.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+