Д-р Колева: Социалната изолация крие опасност за понижаване имунитета на децата

Социалната изолация може да понижи имунната система на децата. Това коментира за Добрич Онлайн д-р Николина Колева от Отделението по педиатрия в Многопрофилната болница за активно лечение.

Д-р Колева: Социалната изолация крие опасност за понижаване имунитета на децата

По думите й не е здравословно децата да бъдат изолирани за дълъг период от време. Неизразходването на енергията им води до невротични прояви в поведението. Освен това не могат да се срещат с болестотворни организми, които допринасят за изграждане на имунитет. Д-р Колева беше категорична, че подкрепя идеята да има "светъл коридор" за разходка на децата. 



„Един от факторите за добър имунитет са редовните и умерени физически упражнения, разходки навън и излагане на слънце. Нормално е децата да боледуват, така всъщност те придобиват имунитет. Срещата с болестотворните микроорганизми изгражда имунитета. Така до около шестгодишна възраст той става оптимално ефективен. В ранната детска възраст е нормално да се боледува по-често. В историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали с разходки на чист въздух и слънце. Затова изолацията на децата не мисля, че се отразява много добре. Трудно е едно дете да се задържи у дома“, коментира педиатърът. 

Според д-р Колева не е необходимо здравите деца да приемат допълнителни медикаменти за подсилване на имунитета, но задължително хранителният им режим трябва да бъде разнообразен, балансиран и да включва витамини и минерали. Важен е и пълноценният сън, както и изграждането на добри хигиенни навици.

„Не мисля, че на здрави деца трябва да се дават медикаменти и добавки за подсилване на имунната система. При изолация от два месеца няма нужда от прием на витамин Д. Стига изолацията да е до 13 май. Въпросът е да не продължи напред във времето“, уточни д-р Колева.

Тя коментира, че изолация на по-голямата част от общество е новост при пандемията от COVID-19.

„От епидемиологична гледна точка при всяко инфекциозно заболяване, което предизвиква епидемия, трябва да се изолират болните и тези, които са застрашени. Тук подходът е по-различен. Имаме ограничаване почти на цялото общество. Новост е и тепърва във времето ще се оцени дали е ефективно“, каза в заключение д-р Колева.