Представиха 3D принтирани таблетки на първата международна педиатрична конференция

Първата по рода си педиатрична конференция „Заедно за децата на България!“ стартира официално във Варна.

Представиха 3D принтирани таблетки на първата международна педиатрична конференция

Тя е и инициирана от ПК “Здравеопазване“ към Общинския съвет и е в допълнение на политиката на Общината за превенция на здравето, която активно се прилага през последните години. Акцентът на събитието е върху персонализирано лечение на децата и изписването на лекарствени форми, които да са съобразени с конкретните нужди на всеки малчуган.  В тази връзка на участниците в конференцията бяха показани примери за 3D принтирани таблетки, които съдържат дозирано количество витамин С, предназначени са за най-малките пациенти и са изработени във форма на любим детски герой. 



„Иновациите в производството на фармацевтични форми и по-точно принтирането на 3D и 4D таблетки ще улесни приема на лекарства от деца. Те са по-подходящи за приложение, защото при тях активната съставка е в по-удобна форма и са по-малки по размери“, заяви доц. Антоанета Цветкова – председател на ПК “Здравеопазване“. Според нея първата стъпка по отношение на персонализираното лечението на деца е да се възобнови комуникацията между лекар, фармацевт и пациент.  „Необходимо е и родителите да бъдат информирани. Да знаят, че съществуват възможности за лечение, съобразени със специфичните нуждите на децата им и да го изискват от педиатрите“, допълни доц. Цветкова.

В продължение на конференцията през тази година се очаква да се проведе и лятно училище с практическа насоченост. В него ще се включат студенти по медицина и фармация, лектори от Германия, педиатри и фармацевти. Предвижда се в рамките на една седмица участниците да се запознаят с иновациите във фармацевтичните технологии, а бъдещите специалисти да могат да приложат наученото на практика. „Варна е университетски град. Ние имаме ресурси, имаме база, имаме и добри логистични връзки. Това ни утвърждава като една добра конгресна дестинация в очите на нашите чуждестранни колеги“, заяви доц. Цветкова.

Един от първите лектори в събитието бе проф. Милен Димитров,  зам.-декан на Фармацевтичен факултет към МУ - София. По негови думи има голям недостиг на продукти, които са специфични за педиатрията и не е редно едно дете да бъде третирано като умален възрастен организъм. „Това е и основният проблем. Детето е различно в различните възрасти. То расте непрекъснато и се променя. От тази гледна точка е много трудно да се създаде точно един лекарствен продукт, който да покрива всички тези възрасти“, сподели проф. Димитров.

Той посочи, че лечението с лекарствата с персонални съставки, които са били разпространени в миналото, днес се пренебрегва и се прилага в под 1 процента от случаите. “Ние се опитваме да възстановим тази практика и да информираме на първо място родителите. Необходимо е те да разберат, че има такава персонализирана терапия, педиатрите да започнат да я предписват, а фармацевтите да започнат да я приготвят“, допълни проф. Димитров.