Велики вторник е!

На този ден трябва да се отървем от всичко излишно и да се постараем да правим повече добрини

Велики вторник е!

На Велики вторник от Страстната седмица Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение. На Велики вторник Иисус Христос разказва притчата за талантите, като пророкува бъдещата съдба на Йерусалим - с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони под командването на бъдещия римски император Тит. 



На Велики вторник в църквата се чете освен притчата за талантите, тази за десетте девици. В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос". Оттук е дошла и думата "полиелей", което означава "многомилостив“.

Поуката от притчата е да бъдем винаги готови да посрещнем Небесния Жених Господ Иисус Христос при второто Му славно пришествие, защото не знаем кога то ще стане.

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: "да бъде милостта Му вечна, алилуя!"

На този ден трябва да се отървем от всичко излишно, да изнесем боклука от къщата.

Миряните се стараят да правят колкото се може повече добрини.