Парламентът ограничи рекламата на хазарт

На извънредно заседание депутатите от 49-то Народно събрание приеха на второ гласуване изменение и допълнение на Закона за хазарта

Парламентът ограничи рекламата на хазарт
Pixabay

Без дебати,народните представители  гласуваха единодушно със 198 гласа "за" от всички парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН.
Рекламата на хазарт се забранява във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания и интернет страници. Единственото изключение за хазартна реклама в медиите е за  "Български спортен тотализатор".  Българският спортен тотализатор ще може да излъчва тиражите си и да ги обявява. Допуска се реклама на хазартни игри върху външно изградени съоръжения тип билборд, но на разстояние не по-малко от 300 метра от ясли, училища, висши училища, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития, както и от обекти, в които се предоставят социални услуги на деца и младежи.
Реклама на хазарт е позволена върху спортна екипировка, спортни зали, стадиони, материали и продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации. Върху спортна екипировка, предназначена за ползване от малолетни и непълнолетни лица обаче е забранена.
Игрални зали може да има в курортите, както и по границите и само в населени места с над 10 000 жители. Същевременно лицата на социални помощи няма да имат достъп до казина.