Пастор от Добрич: Евангелската общност ставаме престъпници, ако приемат Закона за вероизповеданията

На втори мирен протест излязоха представители на протестантско-евангелски общности в Добрич срещу готвените промени в Закона за вероизповеданията.

Пастор от Добрич: Евангелската общност ставаме престъпници, ако приемат Закона за вероизповеданията



Протестът започна с мирен поход от паметника на Кирил и Методий до Областна управа, където звучеше химнът на Република България.



Евангелската общност сме около 150 000 в България, а в Добрич около 900. Ако приемат Закона за вероизповеданията означава, че всички ние ставаме престъпници, защото не може да проповядваме, каза пастор Николай Марков. 

Той сподели, че протестират за втори път, защото новият законопроект все още не е оттеглен. Планира се на 29 ноември той да мине на второ четене.

Пасторът подчерта, че самият закон все още е противоконституционен и подронва основни демократични права. Аз съм завършил библейски колеж в САЩ. Мога да проповядвам в цял свят. Оказва се, че ако приемат закона няма да мога да проповядвам в България, коментира Николай Марков. Той допълни, че все още искат да има регистър на всички свещенослужители.


Искаме целият проект да бъде оттеглен и да не влиза на второ четене, защото е против вероизповеданията, категоричен бе пасторът. 

Той коментира заложената точка в предишния проектозакон – за да се регистрира вероизповедание са били нужни минимум 300 човека членска маса. По думи на пастор Николай Марков в последния момент, миналия петък, са вдигнали членската маса на 3 000. Това е абсурдно е. Затова излизаме на мирен протест, заяви той. 

Пасторът коментира, че готвените промени в Закона за вероизповеданията се правят за национална сигурност, но изтъкна факта, че нито един терорист няма да се регистрира в Дирекцията по вероизповеданията или да се отчита пред Сметната палата кой го финансира. Този закон е хубав, ако е за Пакистан или Иран, но е е добър за демокрацията на България, убеден бе Николай Марков. Той добави, че чрез този закон държавата се намесва във вътрешноорганизационния процес на самата църква чрез финансиране, отчети и доклади. 


Припомняме, че в Добрич това е вторият протест срещу готвените промени в Закона за вероизповеданията. На 11 ноември представители протестантско-евангелски общности в Добрич изразиха своето недоволство на първи протест.