Протестанти: Новият Закон за вероизповеданията ще засегне основни демократични права

Около 200 души – представители на повече от 10 протестантско-евангелски общности в Добрич, излязоха днес на мирен протест срещу готвените промени в Закона за вероизповеданията.

Протестанти: Новият Закон за вероизповеданията ще засегне основни демократични права

Те издигнаха плакати с надписи „Законопроектът е предпоставка за насаждане на междурелигиозна омраза!”, „Законопроектът за вероизповеданията НЕ гарантира националната сигурност!”, „Законопроектът е заплаха за нашите граждански права и религиозни свободи!” и други.




Протестът пред Областна управа започна с химна на Република България. „Излязохме на този мирен протест, за да изкажем нашето притеснение от проектозакона, който се предвижда да бъде гласуван на второ четене на 16-и. Намираме, че в него има твърде много нередности и слабости, които могат да засегнат основни демократични права. Искаме да подчертаем, че тук не сме просто, за да защитим нашето съществуване като една малко по-различна част от обществото ни, а преди всичко като граждани, като хора, които се притесняват за конституционните си права”, каза пред присъстващите Милен Стефанов – пастор на Обединената методитска църква в Добрич.


По думите му, новият закон ще промени основно конституционно право – на свобода на съвестта, на вероизповедание, да самоопределяш себе си свободно.

Според Стефанов един от парадоксите е, че основни вносители на закона са партии, които никога, по никакъв въпрос не са имали единомислие и единодушие. Друг парадокс, според него е фактът, че всички религиозни общности, включително и Българската православна църква, са излезли със становища, според които законът е зловреден и неприемлив за съществуването на религиозната свобода в страната ни.


„Новият проектозакон нарушава гражданските ни, религиозни свободи, той е изключително рестриктивен, ще доведе до намеса на държавата в църковната дейност – категоричен бе и Николай Марков, пастор на християнска църква „Отворено небе” в Добрич. - Чрез този закон ще се национализира църквата”. Марков посочи, че ако държавата започне да плаща заплати на християнските свещеници и на хора от мюсюлманското вероизповедание, които надскачат 1 процент, каквито текстове се предвиждат в закона, ще означава, че тя е собственик, работодател.

„Аз задавам въпроса – ако днес започнат със свободата на вероизповеданията с цел да гарантират национална сигурност, кое ще бъде следващото нещо като демократична общност, от което трябва да се откажем, за да има сигурност”, попита пастор Милен Стефанов. 


Той изрази и друго притеснение: в готвения закон се въвеждат понятия като радикализъм и фанатизъм без те да бъдат по някакъв начин обяснени и формулирани. „В един момент дирекция „Вероизповедания” ще се превърне в една бухалка срещу всеки, който реши да сподели собствените си убеждения, които са по-различни от една по-голяма част от обществото. Нарушават се принципите на правовата държава, има неравнопоставеност и дискриминация”, категоричен е пасторът.

Протести на протестантски общности се проведоха днес в още около 10 големи града в страната.

Около 600-700 са последователите в протестантско-евангелските общности в Добрич, каза Милен Стефанов.