С автоматични метли и прахосмукачки ще почистват праха след дейностите по водния проект

В Общината постъпват сигнали за голяма запрашеност и кал при опити да бъде измита във връзка с дейностите по проекта за воден цикъл в Добрич, съобщи зам.-кметът арх. Боян Коларов.

С автоматични метли и прахосмукачки ще почистват праха след дейностите по водния проект

Ние имаме уверението, че изпълнителите вече работят с автометла и автопрахосмукачка и на всеки малък обект веднага след изпълнение на дейностите ще измитат старателно, за да може миенето да бъде ефективно, посочи той. И допълни, че така или иначе строителните дейности ще свършат, прахът ще бъде изметен, улиците – асфалтирани.




„Това не са най-големите проблем. Най-обезпокоителните сигнали, които получаваме, са за твърде бързо работене и изнасяне от един обект на друг, като изкопите понякога остават необезопасени“, посочи зам.-кметът. Необезопасените изкопи били много страшни, защото са сериозни и едно падане на човек или автомобил в тях можело да доведе до последици за цял живот.

Арх. Коларов обясни, че строителите работят колкото могат по-бързо, защото за тях това е стопанска дейност и колкото по-бързо приключат толкова по-рано ще си получат плащанията. Това налагало от време да бъде връщана тяхната работа. „Можем да бъдем сигурни, че качеството на работа е оптималното, което можем да постигнем за сроковете, с които се работи. Така или иначе ние сме притиснати от времето, задължително в рамките на 2019 година проектът трябва да приключи, в противен случай ще изгубим възможностите за неговото финансиране“, обясни архитектът.

Имайки предвид този много кратък срок се следяло за качеството на изпълнението, доколкото е възможно, денонощно. Строителите работят и в събота, и в неделя, но от Общината поставили условието в почивните дни, когато контрол няма, да не се изпълняват полагания на тръби.

„Полагането на тръбата има достатъчно съпътстващи дейности, които трябва да бъдат проконтролирани от всички контролни органи по веригата“, обясни арх. Коларов. Той посочи, че вече имало няколко случая, в които при вече положени тръби контролните органи настоявали изкопите да бъдат отворени, за да бъде проверено как това е направено. Не допускаме полагане, което да не е проследено, защото в противен случай някой ден може да се окаже, че чисто новите тръби са пробити или с лошо направени снадки заради липсващи пясъчни легла и други подобни съпътстващи дейности, обясни зам. кметът. 

Арх. Боян Коларов участва през миналата седмица в месечните работни срещи в Звеното за управление на проекта за водния цикъл. На тях са потвърдени очакванията, че по ЛОТ 3 строително-монтажните работи трябва да приключат до края на година. Голяма част от настилките да бъдат възстановени до този срок, каза зам.-кметът.

Строително-монтажните работи по ЛОТ 2 се очаква да завършат до пролетта на следващата година и да започнат масовите асфалтирания. 

По ЛОТ 1, който е предимно за канализация и няколко довеждащи водопровода, дейностите са още на ниво проектиране.