Изложбата „Никола Кожухаров/1892-1971/“ гостува в Художествена галерия - Добрич

По традиция в Деня на Добрич (25 септември) Художествената галерия посреща празника с изложба. Този път е представена гостуваща експозиция от фонда на Художествена галерия Стара Загора и Казанлък. В продължение на месец любителите на изкуството могат да разгледат колекцията, представяща една малка част от творчеството на Никола Кожухаров.

Изложбата „Никола Кожухаров/1892-1971/“ гостува в Художествена галерия - Добрич



В експозицията са включени рисунки, подготвителни скици, акварели и живописни платна на известния живописец и рисувач, график и илюстратор, стенописец и декоратор, сценограф, скулптор, педагог, Никола Кожухаров. Той е част от образната представа на четири поколения българи за хилядолетната ни история, за нашите митове, легенди и приказки.


Никола Кожухаров е роден на 11 януари 1892 г. в Казанлък. Завършва гимназия в Стара Загора и през 1910 г. е приет в Художественото индустриално училище в София. Учи живопис при професорите Иван Мърквичка и Цено Тодоров и през 1911 г. открива изложба в старозагорската девическа гимназия, заедно с Димитър Гюдженов и Васил Маринов. През 1914 г. печели конкурса за завеса на театрално дружество „Театър" в Стара Загора и с Димитър Гюдженов заминават за Франция, Специализират в Парижката академия за изящни изкуства при проф. Фернан Кормон. През Първата световна война той е военен художник и през 1916 г. участва в Голямата съюзна изложба в Берлин. Н. Кожухаров е един от основоположниците на баталния и исторически жанр в българското изобразително изкуство.


Изложбата Никола Кожухаров /1892-1971/ включва петдесет и пет живописни платна, рисунки, илюстрации, графики. 48 са творбите от Художествената галерия в Стара Загора, а останалите са предоставени от  галерията в Казанлък. В експозицията са включени творби от различни периоди. Могат да се видят няколко ранни автопортрета на художника, пейзажи и композиции от 20-те години; проекти за корица, за грамота, за марка, посветена на художника Ярослав Вешин; илюстрации към Клетниците, Тримата мускетари др. Както и емблематичните му живописни творби на историческа тема: Ивайло пред стените на Търновград, Иванко убива цар Асен, Залавянето на Васил Левски, Левски пред съда и др.