Над 2 милиона лева за почистване на река Батовска поиска Областна администрация от МС

Заместник областният управител на Добрич Красимир Николов пред Добрич онлайн

Над 2 милиона лева за почистване на река Батовска поиска Областна администрация от МС

- Г-н Николов, през юли паднаха големи количества дъжд. На много места в страната имаше наводнения, стигна се до обявяване на бедствено положение, дори и до жертви. В Добричка област това не се случи, въпреки че и тук валя много. На какво се дължи това? Справиха ли се с обстановката институциите?



- В качеството ми на председател на комисия, назначена със заповед на областния управител, съвместно с експерти от РД „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Напоителни системи” ЕАД, клон Черно море, Варна, ТП „Държавно горско стопанство“ – Добрич, Държавна агенция по метеорологичен и технически надзор и Басейновите дирекции, които на територията на нашата област са две – Плевен и Русе, мога да заявя, че следим стриктно и извършваме проверки на дерета, водосбори и речни корита на територията на цялата област. Като цяло, твърдя, че състоянието е задоволително. При проверките сме дали предписания със срокове за изпълнение къде какво да бъде извършено. По данни от Басейновите дирекции за Дунавски и Черноморски район, на територията на област Добрич реките и водосборните дерета са с обща дължина около – 683 км, съответно за Басейнова дирекция Дунавски район – 572 км, и за Басейнова дирекция Черноморски район – 111 км.

Регистърът на язовирите в България е публичен. В област Добрич по регистър те са 42, като 10 от тях са трайно сухи. През всички водосбори, дерета и язовири, където е минала комисията, смея да твърдя, че добре сме си свършили работата и благодарение на това няма, за жертви не говорим, залети постройки или отнесени от водата. Да, има залети земеделски земи, отделни дворове и наводнени мази на къщи в селата Граничар, Ботево, Езерец и приземни етажи и фоайета на хотели в Албена, но не може да се каже, че сме имали критични ситуации, макар че юли бе много дъждовен. 

- Споменахте шабленските села, над които паднаха най-големи количества дъжд. Читатели тогава сигнализираха Добрич онлайн, че в Черноморци и други села дори е изкъртен асфалтът. Имате ли информация дали от Община Шабла са поискани средства за ликвидиране на щетите от Междуведомствената комисия?

- Общината по надлежния ред ще поиска средствата. Те ги съгласуват и с нас. Сформира се общинска комисия, която определя преди да постъпят към нас и към Междуведомствената комисия, какви точно средства са им необходими. Както отбелязахте, водата е била толкова силна, че на много места има изкъртен асфалт. Което е един индикатор на това каква е била водната стихия в региона. Пак казвам, когато превантивно се работи, когато всичко се прави както трябва, съвестно, резултатът е добър. При нас той по-точно е обратен на това, което се случи почти навсякъде – в Югоизточна България, в Южна България, скоро имаше обявено бедствено положение в общини на територията на Пловдивска област . Ние, слава Богу, се разминахме с това. Не казвам, че там не са работили, никой не се е справил с природата и стихиите. Но все пак, както се казва в една, поговорка: „Да направим това, което трябва, пък да става каквото ще“. 

- Освен в община Шабла кои бяха другите критични места в областта? Много големи дъждове се изляха няколко пъти и в Балчик и Албена. 

- По отношение на Балчик и Албена, знаете, има средства за почистване на коритото на река Батовска. Дейностите евентуално ще започнат наесен. Там също винаги, почти всяка година се заливат фоайета на хотели и приземните етажи. Тази година като че ли една идея по-малко бяха залети. Пак казвам, дъждовете в никакъв случай не бяха по-малко. На места достигаха, специално за община Балчик, между 160 и 180 литра на квадратен метър, което също е едно изключително количество. 

- Бихте ли припомнили – колко са средствата за почистването на река Батовска и от къде са отпуснати?

- С Постановление на Министерски съвет на област Добрич са отпуснати 320 000 лева за почистване на река Батовска в участък от бившия комплекс „Бултрак“ до 650 м преди вливането на реката в Черно море. Размерът е недостатъчен за решаване на проблема с наводненията в КК „Албена“. За тази цел Областна администрация, съвместно с експерти, е изготвила проект за над 2 млн. лв. След отпускането на тази частична сума отново бяха извършени огледи на място, като след направена оценка изпратихме до Министерски съвет количествено-стойностни сметки, за да бъдат извършени действия, които ще имат траен ефект и ще намалят разливи при обилни валежи на територията на Албена.

- Какво е състоянието на язовирите в областта? Добре ли се стопанисват?

- Язовир „Одринци“ е най-големият на територията на област Добрич. Той е собственост на „Напоителни системи“ ЕАД, Клон Черно море Варна, наследник на бившето „Водно стопанство“. Язовирът е  с вместимост 24 милиона кубични метра. В момента той е около 70-75 процента празен. Той се поддържа на 30 % от обема си, или около 7-8 милиона кубични метра. Дължи се благодарение на това, че целогодишно той се изпуска с около 50 литра в секунда. Водата отива по коритото на Суха река по дерето на Одринци и Долина. Регулярното изпускане е с цел превенция – за осигуряване на достатъчно свободен обем за поема на води при екстремални валежи и изпускане на водни количества от каскадно разположените във Варненска област язовири. По този начин се цели намаляване на риска за заливане на селата, които преди две, три години бяха евакуирани – Одринци и Долина. 

- А от останалите язовири има ли някои, които да са по-пълни?

- Няма такива. Почти всички са до 40 процента от обема. Язовир „Одринци“ е най-големият и най-потенциално опасният. Той е едно много сериозно съоръжение, с височина на стената 24 метра. Другите са по-малки. Само за сравнение ще кажа, че, например, по-големият язовир „Плачи дол“, който е по-пълният и по-близо до селото, е сто пъти по-малък от „Одринци“. Всички останали язовири в сравнение с него са джуджета. 

- Споделихте, че деретата по общини са почистени.

- Да, почистени са. Част от общините вече си закупуват и собствена техника. За да могат да я използват тогава, когато трябва да почистват, а техниката е заета с други мероприятия. Когато се почистват деретата и речните корита, дори и при едни обилни валежи, ситуацията е далеч по-спокойна. 

- Г-н Николов, запознат сте много точно с количествата дъжд, паднали през юли в областта. А имате ли информация за прогнозата за август?

- За август прогнозата, особено след 6 август, е за един изключително сух месец. Говоря за Североизточна България. Все пак юли беше доста дъждовен и хората, които бяха в отпуск и разчитаха на слънчевите лъчи на плажа, бяха ощетени от метеорологичната обстановка. Пак казвам – прогнозата за август е за сух и топъл месец.